Guvernul a introdus două medicamente inovative în lista celor compensate şi gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii a anunţat introducerea a două medicamente compensate pentru pacienţii care suferă de afecţiuni oncologice şi neurologice. Medicamentele Vandetanibum şi Alemtuzumabum vor trata pacienţii cu scleroză multiplă şi afecţiuni oncologice.

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat astăzi Hotărârea prin care modifică şi completează HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii.

Medicamentele Vandetanibum şi  Alemtuzumabum vor fi folosite în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc, pentru acestea fiind încheiate contracte cost volum. Medicamentele vor trata neoplasmului tiroidian medular agresiv şi simptomatic şi scleroza multiplă.

„Continuăm şi în acest an procesul de creştere a accesului pacienţilor la tratamente de ultimă oră, în acord cu programul de guvernare, prin extinderea listei de medicamente  compensate şi gratuite cu încă două molecule necesare pacienţilor cu scleroză multiplă şi afecţiuni oncologice. Introducerea de noi molecule care fac obiectul unor contracte cost-volum asigură accesul unui număr cat mai mare de pacienţi la tratamente inovative”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii. 

În replică, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, susţine că aceste două medicamente trebuiau să intre de la începutul anului pe lista de medicamente compensate.

„Este ipocrizie curată şi ne-am săturat de anunţurile astea pompieristice ale doamnei ministru, parcă le-ar aduce de la Bistriţa sau de la Baia Mare. Este dreptul nostru, sunt banii noştri, ai pacienţilor. Aceste medicamente trebuiau să intre de la începutul anului pe lista de medicamente compensate, alături de alte şase molecule. Multe dintre medicamentele care au fost propuse pentru a fi compensate se adresează pacienţilor care nu mai au nicio alternativă terapeutică. Adică mor dacă nu fac imediat tratamentele”, a transmis preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia,

Conform Ministerului Sănătăţii, anul trecut au fost introduse în lista de medicamente compensate şi gratuite 37 de molecule noi care asigură tratamente inovative destinate mai multor arii terapeutice, precum: afecţiuni oncologice,  boli cardiovasculare, HIV/SIDA, diabet, scleroză multiplă, atrofie musculară spinală, boala Gaucher etc.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite