Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă accesul neîngrădit la terapii pentru pacienţii cu afecţiuni grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelu Barbu FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Nelu Barbu FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Pacienţii care suferă de afecţiuni grave, precum cele oncologice, hepatita C, boli rare, afecţiuni cardiovasculare sau scleroză multiplă vor avea acces neîngrădit la terapie după ce Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă în acest sens.

Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu. 

„Prin acest act normativ se asigură accesul pacienţilor cu afecţiuni grave, adică oncologice, boli grave, boli rare, hepatita C, afecţiuni cardiovasculare sau scleroză multiplă la toate medicamentele destinate unei indicaţii terapeutice în concordanţă cu starea sănătăţii pacienţilor, şi nu la un singur medicament, aşa cum era reglementat până-n acest moment”, a declarat Barbu citat de Agerpres. 

Potrivit oficialului, „la la baza încheierii contractelor cost-volum-rezultat vor sta mecanisme distincte de tip progresiv, fie pacient - volume, fie cost efectiv pe pacient cu rezultat medical”. 

„Se asigură astfel predictibilitatea costurilor atât pentru bugetul Fondului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate, cât şi pentru deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă. Pentru pacienţi nu va exista nicio contribuţie personală, diferenţa dintre preţul de comercializare şi costul efectiv pe pacient se va datora de către deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă cu titlu de contribuţie trimestrială”, a completat purtătorul de cuvânt al Guvernului. 

Cum vor avea acces pacienţii la medicamente

Potrivit CNAS, prin acest act normativ se modifică mecanismele de încheiere şi derulare a contractelor de tip cost/volum/rezultat astfel încât să crească accesul pacienţilor la toate medicamentele inovative care au intrat pe Lista de medicamente compensate şi gratuite. 

Pacienţii vor avea acces la ele în funcţie de indicaţia terapeutică, stadiul bolii şi afecţiunile asociate. Până acum, legislaţia prevedea că că din două medicamente inovative se putea face contract cost/volum/rezultat doar pentru cel mai ieftin dintre ele, neexistând posibilitatea opţiunii terapeutice în funcţie de starea sănătăţii pacientului. 

Totodată, era prevăzută o singură grilă de negociere, aplicabilă atât pentru contractele cost/volum, cât şi pentru contractele cost/volum/rezultat. în baza căreia au putut fi încheiate contracte strict pentru medicamentele inovative aferente programelor naţionale de sănătate şi bolilor cronice din sublista C -  secţiunea C1, dar nu şi pentru medicamentele cu nivel de compensare din bugetul FNUASS sub 100%.

În acest sens, prin noul act normativ, pentru contractele de tip cost-volum se prevăd grile de procente fixe care vor fi aplicate progresiv la valoarea consumului trimestrial de medicamente, în funcţie de raportul dintre numărul de pacienţi efectiv trataţi într-un trimestru şi cel al pacienţilor eligibili conform contractului respectiv, precizează CNAS.

Pentru contractele cost-volum-rezultat se va stabili un cost efectiv/pacient cu rezultat medical, cost efectiv care se va aplica atât pentru situaţiile în care există un singur medicament, cât şi pentru situaţiile în care există două sau mai multe medicamente substituibile pe aceeaşi indicaţie terapeutică. Pentru pacienţi nu va exista nici o contribuţie personală, diferenţa dintre preţul de comercializare şi costul efectiv/pacient urmând să fie achitată de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă cu titlul de contribuţie trimestrială.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite