Guvernul anunţă legea care va pune băncile să schimbe contractele de credit - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internă scrie despre noi condiţii privind contractele de creditare,castelul Ciaplin, iar CSM încalcă normele ONU. Printre alte subiecte, planurile PDL sunt blocate la Cotroceni, iar scutul antirachetă aduce spionii din Est.

Guvernul anunţă legea care va pune băncile să schimbe contractele de credit

8 milioane de contracte pe care românii le au cu băncile, firmele de leasing sau companiile care dau "credit cu buletinul" ar putea fi modificate dacă Executivul îşi pune intenţia anunţată în practică. Ce au de câştigat clienţii? Noua lege, care, potrivit şefului ANPC, se aplică şi contractelor aflate în derulare, obligă banca să nu mai modifice pe toată perioada contractului comisioanele şi interzice introducerea unora noi.Cel de-al doilea câştig pentru clienţi este limitarea comisionului de rambursare în avans la 1%. În prezent, comisioanele ajung şi până la 5-6%. Noile condiţiile sunt aplicate în Uniunea Europeană. Singura diferenţă este că România vrea să le aplice şi contractelor încheiate deja. Băncile resping categoric această extindere, scrie Gândul.

Directorul SRI: Scutul antirachetă aduce spionii din Est în România

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a declarat într-un interviu acordat Romaniei libere, că atât baza americană de lângă Constanţa, cât şi discuţiile despre scutul american antirachetă "au suscitat interes din partea unor actori aflaţi la Răsăritul graniţei României şi nu numai". Spionii trimişi în România sunt interesaţi de informaţii din interiorul UE, NATO, dar şi de proiectele energetice ale ţării.

CSM încalcă normele ONU de dragul magistraţilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) - instituţia care ar trebui să fie garantul justiţiei în România - este mai degrabă un sindicat, tolerant chiar şi cu magistraţii care încalcă legea. Aceasta este concluzia unei dezbateri organizate, ieri, de Societatea Academică Română (SAR), odată cu lansarea raportului intitulat „CSM - arbitru sau sindicat?”, la care au participat nu doar re prezentanţi ai societăţii civile, ci şi magistraţi. Potrivit raportului, în ultimii ani CSM a dat dovadă de mult prea multă îngăduinţă faţă de procurorii sau judecătorii pe care ar fi trebuit să-i sancţioneze, potrivit Evenimentul Zilei.

Planurile PDL, blocate la Cotroceni

Traian Băsescu şi-a dat seama în ceasul al 12-lea că nu există susţinere parlamentară pentru revizuirea Constituţiei doar pentru schimbarea sistemului parlamentar, aşa cum anunţa până mai ieri. Motiv pentru care s-a repliat şi susţine acum necesitatea unei ample revizuiri a Constituţiei. Liderii PDL, care până la intrarea în Palatul Cotroceni susţineau doar revizuirea limitată a Legii fundamentale, au fost nevoiţi după consultări să anunţe că este nevoie de un pachet mai mare de modificări. PNL, PSD şi PC au părăsit consultările în semn de protest faţă de invitarea aşa-zişilor independenţi, scrie Cotidianul.

Castelul Ciaplin

De dimineaţa până seara ni se spune întruna că e criză, că trebuie să strân­gem cureaua. Cu gândul la criză şi cu grija pentru plata impozitelor, am pornit spre cartierul mărginaş al Hunedoarei, Hăşdat, scrie Jurnalul Naţional.Şi le-am văzut. Sunt zugrăvite în culori ţipătoare şi sunt imense. Sunt vreo 20 de "palate". Mai mult, am aflat şi cum îi cheamă pe "castelani": Ciaplin, Laslo, Otilo, Duda, Piedone, Luca, Baci etc. Sunt porecle, desigur, dar ele stau înscrise pe frontispiciile "palatelor", pentru ca muritorii de rând să ştie cine sunt stăpânii. Oare Fiscul i-o cunoaşte după numele adevărate?! Şi dacă da, la ce ar folosi?!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite