Guverne în gând

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce-o fi în capul celor care şi-ar propune să dea Poliţia pe mâna unui baron acuzat că a sifonat fonduri europene?

Ce se-ntâmplă când presa rămâne în pană de inspiraţie? Dacă nu îndrăzneşte să inventeze un subiect care nu există decât în imaginaţia bogată a reporterului, atunci sigur se găseşte vreo poveste mai veche pe care s-o reşapeze şi s-o vândă ca nouă. Cam asta s-a petrecut, ieri-dimineaţă, în ediţia electronică a defunctului ziar „Gândul".

Zic „defunctul" cu oarecare regret, căci oricât de antipatic mi-ar fi fost odată dl CT Popescu, trebuie să recunosc fără ezitare că-mi plăcea produsul tipărit sub înaltul său patronaj. Din păcate, n-aş putea spune că nutresc aceleaşi sentimente pentru saitul moştenitor al spiritului „gânditor". Descopăr în grafica-i lăbărţată, copiată parcă la milimetru după „Huffington Post", o sumedenie de texte aduse din condei.

Ultimul exemplu - sub eticheta „Exclusiv" ni se prezintă, chipurile, componenţa „Guvernului USL". Cel ipotetic, evident, căci actuala opoziţie n-a câştigat încă bătălia electorală ce va să vină. Decât, eventual, în sondajele de opinie. Dar ce-are a face? Autorul, pe nume Cristian Andrei (a nu se confunda cu „doctorul de suflete" de la TV), explică mai la vale cum a fost întocmită configuraţia cabinetului din umbră. Şi anume, pe baza unor surse (cum altfel, dacă nu bine informate, dar anonime?) din cadrul respectivei alianţe.

Să vedem întâi ce conţine lista închipuiţilor miniştri. Între alţii, „favoriţi" la Interne şi la Justiţie ar fi Liviu Dragnea şi, respectiv, Dan Şova de la PSD. La Educaţie sunt pomeniţi liberalul Andrei Marga şi social-democrata Ecaterina Andronescu, ambii foşti titulari ai portofoliului. Cea mai ridicolă situaţie pare să fie la Sănătate. În cărţi, aflăm, ar fi doi reprezentanţi ai PSD: unul, profesorul Florian Popa, rectorul Universităţii de Medicină, susţinut de o filială de sector a partidului, celălalt, junele Nicu Bănicioiu, de profesie medic stomatolog, susţinut de amintitul şi atotputernicul Dragnea.

Dacă aşa stau lucrurile, înseamnă că liderii USL au luat-o de-a dreptul razna! Şi nu mă refer la competiţia burlescă dintre „Abramburica" şi predecesorul său ori la cea dintre un reputat chirurg şi un biet dentist. Întrebarea (retorică, desigur) e ce-o fi în capul celor care şi-ar propune să dea Poliţia pe mâna unui baron acuzat că a sifonat fonduri europene în folosul firmei de casă şi al consoartei? Sau cum să-l numeşti în fruntea unui minister-cheie din sistemul judiciar pe avocatul-căpuşă al contractelor umflate pe bani publici? E ca şi cum, vorba unui proverb, ai pune lupul paznic la stână!

Într-adevăr, nimic nu-i exclus în cloaca politică de pe malurile Dâmboviţei. Asta nu înseamnă însă că gazetarul care cloceşte guverne în gând a nimerit-o; în cazul de faţă, el preia nişte zvonuri de pe vremea când USL nu se născuse, iar fiecare dintre cele trei partide îşi făcea propriile calcule. De aici până la scenariul citat mai sus e cale lungă. Pe care doar admiratorii Mamei Omida o pot parcurge cu ochii-nchişi! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite