UPDATE Gripa a produs deja 34 de decese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Gripa a mai făcut o victimă. Numărul total al deceselor ajunge, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), la 34.

România este tot mai aproape de declararea unei epidemii de gripă. Jumătate din probele recoltate de la pacienţii cu viroze respiratorii, care au fost trimise spre analiză au evidenţiat că pacienţii sufereau de gripă, fapt ce îi îngrijorează pe specialişti. Asta este şi motivul pentru care şcolile vor fi închise vineri. 

Decizia a fost luată de Ministerul Educaţiei, la recomandarea Ministerului Sănătăţii. Astfel, unităţile de învăţământ preuniversitar vor fi închise azi, când este zi liberă, conform legii (24 ianuarie) şi mâine din cauza gripei.

De altfel, ieri specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică au declarat a doua săptamână cu caracter epidemic. În cazul în care va urma şi o a treia săptămână cu caracter epidemic, în România va fi declarată epidemie de gripă. 

„Astfel, timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea în colectivităţi", arată Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat. „Este o problemă cu care nu ne-am mai confruntat până acum”, a explicat profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. „Mai mult din trei sferturi din cei care au decedat până în acest moment erau persoane cu comorbidităţi şi mai puţin de 25% aveau o stare de sănătate aparentă”, a completat medicul. 

„În acest moment suntem în pragul unei epidemii. Măsurile pe care Ministerul Sănătăţii le-a transmis, pentru a fi aplicate, Direcţiilor de Sănătate Publică, se încadrează în tipicul unei epidemii. Deci acţionăm ca şi în cazul unei epidemii, pentru că numărul îmbolnăvirilor a crescut foarte mult”, a declarat oficialul de la Sănătate, adăugând că 25.000 de doze de vaccin antigripal au fost distribuite în teritoriu, după ce au fost solicitate de medicii de familie. 

Ce măsuri pot fi luate împotriva gripei

Pe lângă vaccinare, medicii amintesc că există o serie de măsuri de bun simţ care trebuie luate împotriva gripei.

„Este esenţial ca, în momentul în care strănuţi, să o faci în batistă sau în mânecă. Când strănuţi şi nu foloseşti o barieră mecanică, nu faci decât să răspândeşti acest pericol pe o rază de 10 metri. Pentru persoanele care nu sunt bolnave, este bine să folosească anumite mijloace care cresc capacitatea organismului. Prin urmare, este indicat consumul de vitamina C, care să fie cât mai natural. Avem la îndemână lămâi, portocale, citrice, foarte bogate în vitamina C”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Gindrovel Dumitra. 

 Pe de altă parte, consumul de lichide este esenţial, vorbim de sucuri de fructe proaspăt stoarse, de compoturi, de supe. „Nu trebuie eliminată carnea din alimentaţie. Este foarte bine să consumăm ceaiuri. Chiar şi echinaceea deşi în cazul acesteia din urmă nu există niciun fel de beneficiu dovedit, dă totuşi o anumită stare de confort”, a conchis medicul. 

Până în prezent, peste 1,2 milioane de persoane au fost vaccinate împotriva gripei cu ser gratuit distribuit de Ministerul Sănătăţii şi alte 500.000 au fost imunizate cu vaccin cumpărat din farmaciile cu circuit deschis. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite