UPDATE Gripa face tot mai multe victime. 19 persoane au murit. Diferenţele între răceală şi gripă, explicate de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Gripa face tot mai multe victime. Nu mai puţin de 19 persoane au murit din cauza complicaţiilor bolii, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

UPDATE Un nou deces a fost provocat de gripă. Victima cu numărul 19 este o femeie de 45 de ani din Ialomiţa, confirmată cu virus gripal de tip A, subtip H1 pdm09, care avea condiţii medicale preexistente şi nu era vaccinată antigripal. 

Cea de-a 18-a persoană care a murit de gripă era un bărbat de 19 ani din judeţul Prahova, infectat cu virus gripal de tip A. Potrivit INSP, tânărul avea condiţii medicale preexistente şi nu fusese vaccinat antigripal. 

Anterior, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţase că paisprezece persoane au murit din cauza gripei, spunând că „suntem la un pas de epidemie”, având în vedere numărul foarte mare de cazuri înregistrat săptămâna trecută.

Sorina Pintea preciza că direcţiile de sănătate publică din judeţe au fost notificate pentru a anunţa Ministeurul Sănătăţii în cazul creşterii numărului de viroze, ea precizând că vaccinarea este cea mai sigură cale pentru prevenirea bolii. 

Diferenţe între gripă şi răceală 

„Este esenţial ca pacienţii să ajungă la medic, mai ales că o viroză banală are simptome asemănătoare cu gripa: curge nasul, poate să apară febră, dar starea generală permite desfăşurarea activităţilor curente, adică mersul la şcoală sau la serviciu. În cazul gripei, nu este aşa”, atrage atenţia medicul de familie Gindrovel Dumitra.

Concret, gripa seznieră este cauzată de virusuri umane gripale care infectează căile respiratorii, respectiv nas, gât, bronhii şi uneori plămâni. Cei care se îmbolnăvesc de gripă au, pe lângă febră, derere de gât, secreţii nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare. 

În cazul virozei respiratorii, alta decât gripa, debutul bolii este mai lent, e însoţit de usturimi în gât, nas înfundat şi dureri de cap. În cazul gripei, debutul bolii este brusc, în timp ce în cazul răcelii este insidios. În ceea ce priveşte temperatura corpului, în cazul gripei aceasta depăşeşte 38 de grade iar în cazul răcelii bolnavii nu au temperatură, ci stări febrile. 

Cefaleea şi durerile de articulaţii sunt şi ele frecvente în cazul gripei, în timp ce în cazul răcelilor acestea sunt rare. „Complicaţiile gripei pot include pneumonie, infecţii ale urechii, infecţii ale sinusurilor, deshidratare şi agravarea afecţiunilor cronice deja existente, cum ar fi insuficienţa cardiacă congestivă, astmul sau diabetul”, arată specialiştii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite