Gripa aviară a lovit România în Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gripa aviară a ajuns în România FOTO: Arhivă
Gripa aviară a ajuns în România FOTO: Arhivă

Peste 11.000 de păsări au fost secerate de virusul gripei aviare H5N8 care a fost descoperit într-o fermă din judeţul Maramureş. Zona a fost izolată pentru ca virusul să nu ajungă şi la celălalte ferme de profil din judeţ.

România a raportat ieri descoperirea unui focar de gripă aviară de tip H5N8 la o fermă de păsări din Maramureş, acesta fiind primul caz de gripă aviară descoperit în România în ultimii trei ani, a anunţat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE).

Virusul a ucis deja 11.190 de păsări dintr-un efectiv de 18.699 de păsări la o fermă din Maramureş, informează OIE citând un raport al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) din România. Celelalte aproximativ 7.000 de păsări, care au supravieţuit iniţial, au fost eutanasiate.

Toate deşi săptămâna trecută, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în România, după ce Comisia Europeană a informat despre evoluţia unui număr de 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evolua în Polonia în regiunile Krasnostawski, Lubartowski şi Ostrowski.

Mai mult, luni, Autoritatea Sanitar Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat că virusul H5N8, o tulpină a virusului de gripă aviară, a fost descoperit la o mare fermă de curcani din judeţul Komarom-Esztergom, nord-vestul Ungariei, iar 53.500 de exemplare au şi fost sacrificate. Posibila sursă de infecţie este contactul indirect cu păsările sălbatice.

Măsurile

Focarul din Maramureş a apărut la puţin timp după ce, în urma epidemiilor din Polonia şi Ungaria, Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR) a cerut autorităţilor române să ia de urgenţă şi măsura interzicerii importurilor de păsări din respectivele ţări pentru ca virusul gripei aviare să nu ajungă şi la noi. Demersul a rămas fără răspuns, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale susţinând că numai Comisia Europeană poate lua o decizie în acest sens, susţine Ilie Van, preşedintele UNCPR. 

După ce a fost semnalat focarul din România, specialiştii în domeniu avertizează că în Maramureş sunt în pericol de infectare şi alte ferme din judeţ care găzduiesc, în total, peste 190.000 de găini, adică 2,1 la sută din totalul păsărilor existente în fermele comerciale din ţară. Totuşi, conform reprezentanţilor UNCPR, în cazul de la Maramureş, specialiştii  ANSVSA s-au mişcat rapid şi au luat măsuri încă din faza de suspiciune.

 „Au fost luate măsurile legale, inclusiv cele comerciale, ouăle aflate pe stoc fiind sechestrate în vederea incinerării. (…) Pentru faptul că focarul este într-un judeţ de graniţă, izolarea lui de restul ţării se poate face mai uşor. (…) În  prezent, autorităţile statului sunt mobilizate pentru izolarea focarului şi aplicarea măsurilor specifice pentru a opri extinderea bolii şi la alte ferme. Dacă lucrurile decurg normal în circa 21-30 de zile focarul de gripă aviară se va stinge şi lucrurile revin la normal”, susţin experţii UCPR. Aceştia au mai precizat că, dacă situaţia din Maramureş este ţinută sub control, impactul descoperirii acestui focar asupra pieţei de profil va fi minim pentru că în România există, în prezent, 246 de ferme comerciale de găini pentru ouă de consum care deţin peste 9 milioane de păsări. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite