Greuceanu: primul supererou de basm din cadrul campaniei «AVEM ŞI NOI SUPEREROI»

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum, Greuceanu poate fi considerat un un super erou în adevăratul sens al cuvântului, fiind upgradat noilor tendinţe ale secolului XXI: buzdugan magnetic, brăţări care îl transformă şi multe alte gadgeturi cool. Adevărul şi Click prezintă o campanie inedită.

"Avem şi Noi SuperEroi" este o campanie care urmăreşte resuscitarea în imaginarul colectiv a personajelor fantastice din folclorul şi basmele româneşti: Greuceanu, Făt Frumos, Prâslea, Ileana Cosânzeana etc.

După cum spunea şi Mircea Eliade: „Spre deosebire de alte popoare, românii au un folclor poate mai bogat, populat de eroi. Sunt eroi care luptă pentru biruinţa binelui, printre personaje fantastice care ar putea să facă să pălească clişeele preluate cu elfi, dragoni, orci sau alte închipuiri mitologice. Noi îi avem pe Făt Frumos, Ileana Cosânzeana, Greuceanu, Harap Alb şi mulţi alţii. Folclorul nostru este populat cu balauri, iele, vrăjitoare, pitici, spâni, dar şi cu personaje din creştinătatea timpurie, ca şi Sfânta Vineri. Nu prea ştiu să fi dat ceva comparativ cultura populară rusă, chiar şi în materie de legende şi balade cred că le suntem superiori!".


image

În scurt timp vom termina următorii super eroi şi vom lansa primele benzi desenate cu Greuceanu, Prâslea etc. În acest moment lucrăm la grafica 3D a super eroilor. Dacă vă place acest proiect, puteţi lăsa comentarii pe pagina de facebook Avem si Noi Super Eroi sau a asociaţiei romaniaistorica.ro.

Trăim într-o Românie europeană a secolului 21, în care cu toată deschiderea la informație și cu toate sursele de infomare accesabile marea majoritate a românilor nu își cunosc istoria, trecutul, oamenii care l-au clădit, personajele de legendă, personajele de basm. Unul din sloganurile cu care am demarat această campanie este "98 la sută din români stiu mai mult despre Obama decât despre Burebista", ceea ce nu poate decât să ne motiveze și să ne dea energia necesară să îndreptăm aceste lipsuri.

Este datoria noastră și, totodată, poate fi plăcerea vostră, a tuturor celor care locuiesc și trăiesc românește în spațiul carpato-danubiano-pontic de a da o șansă eroilor autohtoni să ne facă viața mai frumoasă și mai bogată cultural.

În sensul în care și șotronul este element al unei culturi, al culturii urbane. De ce să nu ne bucurăm de faptele lui Fat Frumosl în loc să ne plângem ghinionul național pe umărul lui Spiderman?


image

De ce să nu sperăm că la un moment dat o sa ne salveze la greu Greuceanu, în loc să îl așteptăm cu ochii pe cer pe Batman? De ce să nu realizăm că Robin Hood este un "mic copil" pe lângă toți haiducii români de legendă? De ce să nu ne dorim să învătăm din realizările eroilor noștri și să ne propunem să le retrăim gloria, realizând poate mult mai mult și mult mai bine?

Dacă vă place acest proiect, puteţi lăsa comentarii pe pagina de Facebook a asociaţiei sau pe romaniaistorica.ro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite