Ginecolog timp de 10 ani, fără studii medicale - se înmulţesc impostorii din spitalele româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook
FOTO Facebook

Cu doar câteva zile în urmă ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spunea că e de neconceput ca un medic fals să lucreze în sistemul public de sănătate. O femeie fără bacalaureat o contrazice însă şi demonstrează că, în baza unei diplome false poate lucra la Secţia Ginecologie a Spitalului Judeţean Ilfov timp de 10 ani.

Cazul parcagiului italian cu opt clase care a convins mai multe clinici private că e chirurg estetician nu e singular. Un nou val de anchete a fost declanşat după ce încă un medic fals a reuşit să păcălească sistemul sanitar românesc şi să practice chirurgia. De această dată într-un spital de stat şi nu mai puţin de 10 ani. 

Este vorba despre o femeie, despre care se bănuieşte că nu ar avea nici Bacalaureatul, dar chiar şi aşa a reuşit să lucreze timp de 10 ani la Spitalul Judeţean Ilfov, pe secţia de Ginecologie, arată jurnaliştii de la Libertatea. Daniela Raluca Bîrsan şi-a falsificat diploma de licenţă şi adeverinţa de rezident pentru a putea colabora cu spitalul, aflat acum nu doar în atenţia Ministerului Sănătăţii şi a Consiliului Judeţean Ilfov, ci şi a poliţiştilor de la Secţia de Investigare a Fraudelor din Sectorul 2. 

Informaţiile privind falsul grosolan făcut de Daniela Raluca Bîrsan au fost confirmate ieri chiar de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care în urmă cu o săptămână afirma cu tărie că este imposibil să existe cazuri de medici falşi în sistemul public de sănătate. „Am declarat public că în sistemul public de sănătate nu pot fi angajaţi medici falşi, îmi susţin această afirmaţie. Nu m-am gândit însă la voluntariat”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a făcut plângere penală pe numele falsei doctoriţe. „Toate aceste lucruri se întâmplă cu complicitatea cuiva. La Ilfov s-a întâmplat cu complicitatea celor din spital, care ştiau de acest caz”, a apreciat ieri ministrul Sănătăţii. 

Avizul de liberă practică, obligatoriu 

Pintea a cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Administraţie a Spitalului Judeţean Ilfov, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Ilfov şi le-a solicitat inspectorilor de la Direcţie Sănătate Publică să meargă în control în spital. Cu toate acestea, reprezentanţii unităţii sanitare au anunţat ieri că, din punctul lor de vedere, până la proba contrarie, Raluca Bîrsan este medic. Aceştia au mai precizat că nu au pus la îndoială veridicitatea diplomei şi că, potrivit documentelor, contractul de colaborare al falsei doctoriţe expira în martie. 

De cealaltă parte, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila, academicianul Ioanel Sinescu, a explicat ieri, pentru „Adevărul”, că Bîrsan nu a frecventat niciodată cursurile instituţiei de învăţământ superior, aşa cum a pretins. 

„E un prototip de diplomă care are ştampila facultăţii, a decanatului şi nu a universităţii. Nu are nici număr matricol. Are, pe de-o parte pe ştampilă, un anumit tip de denumire a Ministerului Educaţiei şi pe antetul acelei false diplome, altceva scris”, a punctat ieri academicianul Ioanel Sinescu, rectorul UMF Bucureşti, menţionând doar câteva dintre inadvertenţele de pe falsul document aflat în dosarul de angajare. 

Pe lângă diploma falsă şi adeverinţa falsă de rezidenţiat, femeia nu avea nici avizul de liberă practică de la Colegiul Medicilor din România (CMR), care este obligatoriu chiar şi pentru medicii voluntari. „Nu am găsit în baza de date pe cineva cu acest nume”, a declarat şi doctorul Gheorghe Borcean, preşedintele CMR. În schimb, la dosar exista, la fel ca în cazul falsului chirurg estetician Matteo Politti, o asigurare de malpraxis încheiată.

Spitalele pot rămâne fără autorizaţie de funcţionare

În ciuda scandalului de săptămâna trecută provocat de cazul falsului chirurg italian, aflat acum în arest preventiv fiind acuzat, între altele, de fals şi de exercitarea fără drept a profesiei, măsurile luate în sistem pentru prevenirea unor asemenea situaţii au fost puţine. Controlul făcut de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti în clinicile private, prin care s-au verificat actele medicilor străini, nu este încă finalizat, pe masa ministrului existând doar un raport preliminar. 

Totuşi, Pintea a anunţat ieri că unităţile sanitare, fie că sunt private fie că sunt de stat, care greşesc în ce priveşte asistenţa medicală acordată populaţiei vor rămâne fără autorizaţie de funcţionare. În plus, ministrul a spus că dacă vor exista fapte de natură penală în sistemul public, nu va ezita să se adreseze Justiţiei. Tot ca o noutate, atribuţiile de control ale direcţiilor de sănătate publică vor fi extinse, a mai zis Pintea. 

„Încercăm să punem la punct un sistem de monitorizare a activităţii medicale din România. Vom introduce expres obligativitatea ca la obţinerea autorizaţiei de funcţionare să se depună şi un document, un dosar, privind calificarea personalului, pentru că noi, ca şi minister, suntem responsabili de siguranţa actului medical”, a conchis ministrul Sănătăţii.

Cum verifici dacă medicul are drept de a profesa

Colegiul Medicilor din România are pe site-ul instituţiei un registru unde poate fi verificat de către oricine statusul unui medic din punct de vedere profesional. În acest registru apar informaţii despre judeţul de apartenenţă la Colegiul Medicilor, numele, statusul şi specialitatea doctorilor români. Pe acest site poate fi căutat un medic după nume, prenume sau codul de identificare profesională. După verificare, în dreptul rubricii status va apărea unul dintre următoarele statusuri: activ, inactiv, fost membru, neconfirmat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite