Gigi Duru’ şi falsa laşitate a medicilor. Ludovic, retrage-i dreptul de practică lui Costache!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Lucrurile sunt deja de notorietate, care mai de care se găseşte să acuze medicii de dezertare ”de pe front”. Mai nou, presa dezbate cu frenezie ipoteza că premierul Ludovic Orban oscilează între a lăsa fără drept de liberă practică respectivii medici şi prelungirea perioadei de preaviz la 90 de zile. O atitudine de funcţionar tip “Gigi Duru’”, nici de cum una de fermitate în încercarea de rezolvare a unei stări de fapt.

Este posibil ca această idee să fie indusă de alţii, poate de Vela, poate de Arafat. Poate chiar atitudinea de duritate a fost impusa de preşedinte la şedinţa de ieri. Însă Iohannis nu este Xi Jinping iar România nu este China. Nu are importanţă iniţiatorul, măsura va rămâne agăţată de numele premierului Orban.

Orice decizie trebuie să plece de la starea de fapt iar aceasta este una indubitabila. La Suceava, o asistentă a fost forţată să se prezinte la lucru fără minime măsuri de protecţie, s-a îmbolnăvit, şi-a îmbolnăvit soţul. Acesta a murit în cele mai tragice condiţii, intubat, nesupravegheat şi descoperit chiar de soţie, fugită din secţia în care se găsea ea însăşi internată. În alte secţii ale unor spitale, personalului medical i s-a cerut acelaşi lucru, să trateze pacienţi infectaţi fără a dispune de mijloacele de protecţie adecvate, riscând să-şi omoare la rândul lor soţul, soţia, părinţii sau bunicii aflaţi în locuinţa lor comună.

Celor care fac comparaţii cu soldaţii de pe front sau fac trimitere la aspectele etice ale profesiunii medicale le cer să indice unde este scris că exercitarea medicinii se exercită chiar cu preţul vieţii soţului sau mamei bolnave.

Cine poartă vina acestei situaţii de fapt? Exclusiv autorităţile! Imposibilitatea aprovizionării este una, ascunderea ei şi atitudinea de forţă în fata personalului este alta! Cel care a decis să interzică tuturor conducătorilor de instituţii publice şi personalului să ofere informaţii legate de epidemie este un IMBECIL OBTUZ! Oamenii se leapădă, îngreţoşaţi, nu speriaţi sau cuprinşi de laşitate, de un sistem în care cenzura şi minciuna sunt impuse cu forţa, prin decizii scrise!

În fond, pe cine forţezi tu, Gigi Duru’?! Tot personalul are dreptul la autoizolare, de îndata ce vor fi venit în contact cu un infectat, direct sau indirect. Ce-ai căutat la Vila Lac 14 zile?! De ce nu îţi iei întreg Guvernul şi, doar cu o mască ciuruită la gură, staţi 8 ore la UPU unui spital din Arad nu într-un spital gol!  Sau vrei sa golesti TOATE spitalele din ţara asta?

Ameninţarea şi forţarea personalului medical de a deveni captiv locului de muncă este o nouă mare greşeală pe lângă cenzură. Este o instigare la transformarea unor situaţii izolate într-un fenomen de masă!

Ar fi o nouă mostră de IMBECILITATE şi OBTUZITATE. Toţi vor obţine în instanţă nu numai anularea oricărei sancţiuni dar chiar plata retroactiva a veniturilor nerealizate ca urmare a demisiei în perioada de preaviz. Este suficient faptul uşor de dovedit că angajatorul le-a pus viaţa în pericol încălcând prevederile Constituţiei care prevede la art. 34 (1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat. Şi tu ce faci, forţezi tocmai această eventualitate de tip pierzător pentru toată lumea?! Şi cum rămâne cu jurământul demnitarilor, cu mâna pe Constituţie, care neagă dreptul la ocrotirea sănătaţii personalului medical?

Oricum, ulterior, într-un sistem aflat în penurie de resurse umane, îşi va permite vreun angajator să refuze o cerere de reangajare? Să fim serioşi!

Nu ştiu cine îl consiliază pe premierul Orban dar public îi recomand să caute modalităţi de stimulare a personalului medical, nu cu bani ci cu mijloace de protecţie, cazare, evitare a suprasolicitării, informare onestă şi recunoaşterea adevărurilor dureroase etc şi să uite sub orice formă de ameninţări. Astfel de greşeli costa vieţi omeneşti ca de capital politic nu mai este cazul să vorbim acum. Poate la Guvern ar trebui să fie create două noi departamente, cu voluntari de campanie: Departamentul de idei inovatoare de luptă împotriva epidemiei şi Departamentul de ”Nu faceţi aşa că nu e bine”. Poate iese ceva mai bun decât ceea ce ni se oferă ca soluţii în prezent. 

Deocamdată însă, măcar Ludovic Orban trebuie să renunţa la atitudinea de Gigi Duru’, nu e adecvată!

Later edit - cum ramane cu demisia fara preaviz a mareşalului sănătăţii iî plină epidemie?

Final edit - Asa cum am scris mai sus, nu cred ca personalul medical astepta o suplimentare salariala insa DECIZIA ESTE UNA SALUTARA deoarece face o schimbare brusca de atitudine, de la ipotetice  masuri coercitive la masuri stimulative. Cei din linia intii trebuie sa simta ca Guvernul este de partea lor in aceasta batalie iar masurile luate (cazare, masa, organizare, achizitie de materiale suficiente etc) sunt benefice. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite