Ghiocelul dobrogean, brand prăduit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cunoscători, ghiocelul dobrogean (Galathus plicatus) este cel mai frumos simbol al primăverii. Oamenii de ştiinţă spun însă că este o specie pe cale de dispariţie, în timp ce pentru localinici este o sursă de venit.

Cea mai mare rezervaţie de ghiocei dobrogeni se află în nordul regiunii, mai precis în Podişul Babadag, Munţii Măcin şi Pădurea Cerna. Situl de la Babadag este înscris pe lista Natura 2000, care reuneşte ariile naturale protejate de importanţă naţională şi europeană.

„Ghiocelul dobrogean se întâlneşte doar în nordul Dobrogei şi este înscris pe Lista Roşie europeană a speciilor periclitate", a declarat cercetătorul ştiinţific Mihai Petrescu, de la Institutul de Cercetări Ecomuzeale Tulcea.

Localnicii văd în plăpânda floare de primăvară o sursă de venit. Ei ştiu zonele unde floarea se dezvoltă, o culeg şi apoi o vând la marginea drumului cu numai 1 leu bucheţelul.

„Dacă ar culege florile cu grijă, nu ar fi o problemă. Cei mai mulţi însă le iau cu bulb cu tot şi le pun în pământ în camere încălzite, pentru a înflori mai devreme decât în pădure. Astfel, ghiocelul este sortit dispariţiei", mai spune cercetătorul Mihai Petrescu.

„Încerc să strâng bani pentru operaţie"

Vasilica Bugan (32 de ani) este din localitatea constănţeană Cogealac. Bate drumul de 60 de kilometri tocmai la Babadag pentru a culege ghioceii.

„Am ajuns la ora 9.00 dimineaţa în pădure şi am cules până la ora 13.00. Am făcut 12 bucheţele, iar acum încerc să le vând", spune femeia. Nu ştie că floarea este specie protejată şi nici nu-i pasă.

„Încerc să strâng bani pentru operaţie. Sunt bolnavă. Nu ştiam că ghiocelul este protejat, dar localnicii nu au păţit niciodată nimic pentru că l-au cules", mai spune femeia. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite