Ghidul Supravieţuitorului de Cancer a fost lansat în limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gidul supravieţuitorului de cancer a fost lansat în limba română, foto Arhivă
Gidul supravieţuitorului de cancer a fost lansat în limba română, foto Arhivă

Ziua Supravieţuitorului de Cancer a fost marcată în România prin lansarea unui ghid al supravieţuitorului de cancer, conceput de mai multe organizaţii internaţionale pentru protecţia pacienţilor cu cancer.

Supravieţuirea se concentrează asupra sănătăţii şi aspectelor fizice, psihologice, sociale şi economice care afectează pacienţii după încheierea tratamentului primar pentru cancer. Supravieţuitorii de cancer post-tratament sunt persoanele care nu mai prezintă boala după̆ încheierea tratamentului, persoanele care primesc în continuare tratament pentru a reduce riscul de recidivă a cancerului și persoanele care au boala sub control și puține simptome, care primesc tratament pentru a gestiona cancerul ca boală cronică, arată un comunicat de presă.

„Ghidul oferă supravieţuitorilor un manual compact despre cum să îmbunătăţească diferite aspecte ale vieţii - de la nutriţie, activităţi fizice, managementul stresului, până la creşterea imunităţii. Supravieţuitorii de cancer sunt încurajaţi să adopte un stil de viaţă care poate reduce riscul de recidivă a acestei boli. Cel mai important mesaj al ghidului este: nu renunţaţi şi cereţi ajutor!”, susţine Vasile Ianovici, membru în comitetul director al ECPC. 

“Ratele de supravieţuire în cancer au crescut semnificativ în ultimele decenii, datorită progresului medicinei, depistării precoce şi a îmbunătăţirii managementului acestei afecţiuni. În acelaşi timp, a crescut şi atenţia acordată diferitelor aspecte ale supravieţuirii - bunăstare fizică, mentală, emoţională, socială, financiară şi economică, iar ghidul oferă suport şi informaţii chiar în această zonă”, a afirmat Lidia Kajanto, manager Institutul Oncologic Bucureşti.

Primul capitol al Ghidului Supravieţuitorului de Cancer cuprinde toate detaliile despre sprijinul pe care îl poate primi supravieţuitorul pentru a face faţă noii realităţi - de la grupuri de sprijin, suport psihologic pentru pacienţi şi familiile lor, până la elaborarea rolului pe care îl au profesioniştii din domeniul sănătăţii în această etapă post-tratament (oncolog, medic de familie etc). 

“Ghidul de supravieţuire este cel mai important instrument de onco-planning de după lansarea conceptului de supravieţuire oncologică din 1985. Mult timp, sprijinul psihosocial a fost neglijat în tratamentul neoplazic, chiar dacă datele ne arată că între 30% şi 50% dintre supravieţuitorii de cancer suferă de distres oncologic suficient de semnificativ pentru a justifica intervenţia psiho-oncologului. Acest ghid ajută la pregătirea şi psiho-educaţia supravieţuitorilor oncologici prin faptul că acordă o atenţie sporită sprijinului şi aspectelor psihosociale, facilitând luarea în comun a deciziilor privind viitorul, cum ar fi reîntoarcerea la locul de muncă", a spus Dégi Csaba, Director IPOS.

Sănătatea preventivă este un alt subiect important prevăzut în ghid. Supravieţuitorului i se explică care sunt principalele schimbări pe care trebuie să le facă în stilul de viaţă pentru a se bucura de o bună sănătate fizică şi emoţională. 

“Educaţia pentru sănătate reprezintă factorul cheie în luarea deciziilor importante privind un stil de viaţă sănătos sau sănătatea preventivă. Un nivel ridicat al cunoştinţelor privind sănătatea va contribui în mod direct la creşterea capacităţii unei persoane de a naviga în sistemul de sănătate sau de a înţelege planul de îngrijire şi tratament în perioada de supravieţuire, de a-şi gestiona boala cronică. Lansarea Ghidului Supravieţuitorului de Cancer în limba română contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu cancer, a supravieţuitorilor în număr din ce în ce mai mare”, a declarat Nicolas Renard, Managing Director MSD Romania. 

Ultimul capitol al ghidului oferă metode de îngrijiri ulterioare după tratamentul de cancer şi metode de prevenire, depistare timpurie a unor noi tumori de către pacienţi şi familiile lor.

Supraviețuirea este o experiență unică și continuă, diferită pentru fiecare persoană în parte și pentru cei care îi sunt alături. Este esențial ca pacienţii să revină, pe cât posibil, la aspectele importante ale vieții de dinaintea diagnosticului de cancer și să găsească noi modalități de a duce în continuare o viață satisfăcătoare.

„Ghidul răspunde nevoilor psiho-sociale pe care pacienţii le întâmpină, nevoi neacoperite în prezent de sistemul de sănătate şi cărora, noi, asociaţiile de pacienţi, încercăm să le găsim rezolvări. Acest instrument va fi utilizat de grupurile de suport şi va completa campaniile educaţionale menite să schimbe perspectiva asupra cancerului, să  încurajeze discuţia despre supravieţuirea în cancer şi despre ce înseamnă să fii o persoană cu cancer în România”, a spus Cezar Irimia, Preşedinte ABC.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite