Geniala premoniţie a lui Caragiale: România eternului spirit de asociaţiune

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
caragiale

La final de an, împreună cu atât de necesarele urări de bine pentru anul ce vine, vă rog să-mi permiteţi reamintirea unui text celebru, semnat de I. L. Caragiale, genială premoniţie asupra unei Românii a eternului spirit de asociaţiune. Cred că poate fi citit şi acum ca un perfect actual avertisment.

„Spiritul de asociaţie, trebuie să constatăm cu bucurie, a luat un mare avânt la noi.

Numărul deosebitelor societăţi române, pe faţă sau secrete, este astăzi aproape incalculabil.

Românul cât trăieşte trebuie să fie membru în mai multe societăţi; ba ceva mai mult, sunt români cari, chiar înainte de naştere, sunt membri în "Cornelia, societatea mamelor române pentru ajutorul mutual în caz de naştere"; iar alţii, chiar după ce mor, continuă a fi membri activi în societatea de îngropăciune mutuală: în schimbul unei neînsemnate cotizaţiuni, orice membru, la caz, doamne fereşte, de moarte, are dreptul a fi îngropat cu muzică.

Ca orice român, am căutat şi eu să fac parte din cât mai multe societăţi. Până mai zilele trecute, eram membru la opt; astăzi, graţie stăruinţelor celebrului meu amic, eminentul pedagog Mariu Chicoş Rostogan, am onoare a fi membru la nouă. A noua, cea din urmă, îmi pare mie că este societatea cea mai binevenită; ea răspunde la o mare şi arzătoare necesitate naţională. Cititorul se va convinge îndată cât de urgentă nevoie aveam de înfiinţarea noii noastre societăţi.

Dar să lăsăm pe promotorul înfiinţării acestei societăţi să vorbească...

"Noi, românii verzi, purcedem de la următoarele principii sănătoase de progres national:

A iubi neamul său e peste putinţă din partea aceluia care nu urăşte celelalte neamuri.

Un neam nu poate avea vrăjmaşi în propriile sale defecte; vrăjmaşii lui sunt numai şi numai calităţile altor neamuri.

De aceea, un neam nu trebuie să-şi piardă vremea a se gândi cum să-şi îndrepteze defectele şi cum să-şi cultive calităţile; el are altceva mai profitabil de făcut: să le numere defectele şi să le ponigrească sau d-a dreptul să le tăgăduiască altora calităţile.

Prin urmare, un neam trebuie să aiba veşnic groază de celelalte, deoarece exisţenta unuia n-are alta condiţie decât compromiterea completă a altuia.

De aci, necesitatea imperioasă a exclusivismului naţional celui mai extrem.

Bărbatul care are copii cu o femeie de alt neam, sau viceversa, creşte la sânul lor nişte monştri, cari jumătate vor iubi până la nebunie neamul în mijlocul căruia au văzut lumina, iar jumătate îl vor urî cu înverşunare.

Sa ferească Dumnezeul străbunilor noştri pe orice român sau orice românca să dea naştere la asa specimene teratologice!

Acestea sunt principiile cari ne-au călăuzit când am pus bazele noii noastre societăţi.

Noua noastră societate este chemată să deştepte spiritul public national, solidarizând pe toti românii; de aceea sperâm, nu! nu sperăm, suntem siguri ca toti românii - şi cand zicem toti românii înţelegem nu pe toti levantinii, cari se dau drept români, ci pe românii adevăraţi - se vor grăbi să se-nscrie împreună cu familiile lor in rândurile noastre."

După această esenţiala expunere de motive, ne grăbim a da aci, în strâmtul spaţiu de care dispunem câteva extracte din

STATUTELE SOCIETĂŢII "ROMÂNII VERZI"

Cap. I

Despre numele, membrii şi emblema societăţii

Art. 1. Se înfiinţează în România o Societate Română cu numele de "Românii Verzi".

Art. 2. Oricine poate face parte din această societate, fără deosebire de sex, de etate sau de culoare politica, dacă este român sau românca verde.

Art. 3. Emblema societăţii va fi un român verde zdrobind falnic sub calcâiul său şarpele străinismului, care scrâşneste şi ţipă.

Cap. II

Despre datoriile membrilor societăţii în genere

Art. 4. Membrii de orice sex şi etate ai societăţii "Românii Verzi" sunt datori sa urască tot ce e străin şi tot ce e de la străini, tot ce nu e român verde sau tot ce nu e de la român verde.

Urmează apoi mai multe articole unde se enumeră cu de-amănuntul tot ce nu este verde românesc şi care trebuie sistematic respins de orice membru al societăţii, ca, de exemplu, sentimente neromâneşti, arta neromânească, idei şi spirit neromâneşti.

Apoi:

Art. 9. Se exceptează de la aceasta regulă capitalurile neromâneşti.

Statutele prevăd înfiinţarea unui organ de publicitate al societăţii, cu titlul de Românul Verde, pus sub direcţiunea unui comitet de patruzeci membri, iar comitetul sub preşedinţia eminentului meu amic, M. Ch. Rostogan.

în acest comitet nu vor putea figura, mai mult de jumătate, membrii nevârstnici.

Ziarul Românul Verde va fi redactat de toţi membrii societăţii: fiecare membru, indiferent de varsta sau sex, va fi dator a colabora măcar o dată la lună cu un articol de fond.

Se-nţelege de la sine ce idei e chemat să propage Românul Verde.

Mai departe, statutele arată că îndată ce societatea "Românii Verzi" va număra o sută de membri, se va declara constituită şi va proceda la alegerea comitetului.

Cap. III

Despre datoriile membrilor minori ai societăţii

Art. 30. Membrii minori ai societăţii, indiferent de etate şi de sex, sunt datori a fi cât se poate mai curaţi.

Art. 31. Ei sunt datori a asculta pe părinţii lor de ambe sexe, de preferinţă pe acei care sunt membri activi ai societăţii.

Art. 32. Acei care urmează la şcoala nu pot, sub nici un cuvânt, să se joace cu conşcolari străini; ei trebuie să se joace numai cu conşcolari români verzi, de preferinţă cu membrii activi ai societăţii.

Art. 33. Membrii minori ai societăţii sunt obligaţi a obţine note bune numai la profesorii români verzi, de preferinţă la acei cari sunt membri activi în societate.

Cap. IV

Despre datoriile membrilor de sex feminin

Art. 40. Membrele societăţii sunt datoare sa fie virtuoase ca nişte matroane romane.

Art. 41. Membrele societatii sunt datoare să devie bune mame române.

Art. 42. Ele sunt datoare a naşte copii sănătoşi dupa preceptul străbun: mens sana in corpore sano.

Art. 43. Membrele societăţii care sunt încă june domnişoare sunt datoare să se mărite numai cu români verzi, de preferinţă dintre membrii activi ai societăţii.

Art. 44. La cazul când o juna domnişoară s-ar mărita cu un roman verde, care însă nu face parte din societate, este datoare a-l înscrie imediat printre membrii activi.

Art. 45. indată, ce o membră devine mamă, ea este datoare să-şi înscrie imediat copilul în societatea "Românilor Verzi".

Art. 46. Membrele societăţii sunt datoare a-şi boteza copiii cu nume străbune ca Reea-Silvia, ca Tiberiu, ca Cicerone, ca Caracala, ca Cornelia, ca Catone etc.

Art. 47. Membrele mame sunt datoare să dea copiilor lor o educaţiune maternă în limba maternă. Sub nici un cuvânt apoi, nu-i slobod să încredinţeze educaţiunea copiilor la alte guvernante decât românce verzi.

Art. 48. Ele sunt datoare a da singure să sugă copiilor, alâptându-i în acelaşi timp cu sentimente şi idei de român verde, conform statutelor de faţă.

Art. 49. În cazul când un membru nu ar avea lapte, sau, intâmplător, nu i-ar fi sfârcul mamelelor perforat, sau s-ar gâdila prea tare, sub nici un cuvânt nu va putea lua o doica străină, care ar da copilului să sugă lapte străin, alaptându-l în acelaşi timp cu sentimente şi idei străine; ci va fi datoare să ia o doică româncă verde, de preferinţă o membră activă a societăţii.

în capitolul despre membrii de sex masculin ai societăţii, statutele impun aceleşsi obligaţiuni şi taţilor ca şi mamelor, afară, se-nţelege, de obligaţiunile privitoare la alăptare.

Se înţelege că orice abatere de la îndatoririle statutelor atrage după sine: întâia oară un avertisment, a doua oară o amendă şi a treia oara excluderea, în şedintă plenară, a membrului vinovat din societatea "Românilor Verzi" şi declararea lui ca străin de neam.

Abaterea de la îndatoririle privitoare la alăptare atrage după sine de la intâia oară pedeapsa excluderii".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite