Generalul de Securitate Ghita - gratiat de presedintele Iliescu

Fostul general de securitate Grigorie Ghita, condamnat la sase ani de inchisoare pentru implicare in evenimentele din decembrie 1989, a fost gratiat prin decret al presedintelui Romaniei. Decretul

Fostul general de securitate Grigorie Ghita, condamnat la sase ani de inchisoare pentru implicare in evenimentele din decembrie 1989, a fost gratiat prin decret al presedintelui Romaniei. Decretul prezidential, in care numele generalului Ghita se pierde printre numele altor 14 gratiati, a fost publicat in Monitorul Oficial acum doua zile. In februarie 2001, printr-o decizie penala a Curtii Supreme de Justitie (CSJ), generalul de brigada (r) Ghita fusese condamnat la sase ani de inchisoare, iar in ianuarie 2003, CSJ respingea recursul in anulare declarat de procurorul general al Romaniei, Tanase Joita, in cazul lui Grigorie Ghita. Gratierea fostului general, acum in varsta de 71 de ani, era oarecum previzibila, in conditiile in care presedintele Ion Iliescu se pronunta, inca de acum doi ani, pentru o "amnistie generala in legatura cu ce s-a intamplat in decembrie 1989". Potrivit rechizitoriului CSJ, generalul Ghita s-a facut vinovat, impreuna cu alti doi inculpati - generalul (r) Dumitru Draghin si capitanul (r) Ionel Zorila - de uciderea din culpa, in noaptea de 22/23 decembrie 1989, in fata aeroportului Otopeni, a 50 de militari trimisi de la UM 0865 Campina (unitate a trupelor de securitate) sa intareasca paza aeroportului. La momentul respectiv, gen. Ghita avea functia de comandant al trupelor de securitate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările