Găsiţi ţapul ispăşitor pentru epidemie!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Aşa s-a răspândit COVID-19 la mii de persoane: «N-am ştiut că am coronavirus, m-am îmbrăţişat cu alţi oameni şi copii»", titrează Digi Sport.

Postul de ştiri sportive citează un medic italian care spune că acesta a fost momentul care a permis virusului COVID-19 să se răspândească în toate direcţiile:

"În Bergamo, virusul s-a răspândit în toate direcţiile. E ceva incredibil. Ştim că este o zonă de tranzit, o localitate activă, dar a contat mult şi meciul Atalanta - Valencia. Conform rapoartelor, meciul de pe 19 februarie este unul dintre momentele în care virusul s-a răspândit foarte mult.”

Până în acest moment, peste 100.000 de italieni s-au infectat cu noul virus. Peste 12.000 şi-au pierdut viaţa, iar aproape 16.000 s-au vindecat. Italia, Spania şi mai de curând SUA au depăşit China în privinţa nivelului total de cazuri.

Link către articolul de pe Digi Sport aici.

Aşadar, două partide de fotbal unde au participat foarte mulţi spectatori au avut un rol crucial pentru declanşarea epidemiei. Dăm vina pe fotbal pentru ce s-a întâmplat? Căutăm să scoatem ţapi ispăşitori din jucători, din cluburile de fotbal sau din UEFA, aşa cum încearcă unii să scoată ţapi ispăşitori din biserici şi cultele religioase şi din pocalul euharistic? Nu ar fi iraţional să facem aşa ceva?

Zilnic văd articole în care diverşi jurnalişti încearcă să dea vina pe neoprotestanţi, pe penticostali, pe ortodocşi sau pe diverse alte culte religioase pentru răspândirea coronavirusului. În cele mai multe situaţii e vorba de cazuri de transmitere clasică a virsului, de la om la om, în care un număr foarte mic de persoane se infectează (de exemplu, la biserica Sf. Dumitru Colentina din Bucureşti doar şase persoane s-au infectat, pornind de la femeia de la lumânări; iar biserica a fost imediat închisă). Însă aceste cazuri „ţin titlurile” ştirilor pe multe site-uri, în timp ce ştirea de la Digi Sport a trecut aproape neobservată.

Link către un articol de pe Ştirile ProTv aici.

Nu aş vrea să dăm vina pe fotbal sau pe UEFA pentru această situaţie, aşa cum nu cred că are vreun sens să scoatem un ţap ispăşitor din cultele religioase. Cred că e cazul să rămânem lucizi şi calmi şi să nu aruncăm în mod iresponsabil vina pe unii sau pe alţii. E stupid, nu e deontologic (ca să nu zic că e direct imoral) şi nu ajută pe nimeni să facem aşa ceva.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite