Vaccinul promite protecţie contra Papilomavirusului uman, însă reacţiile adverse sunt mai drastice decât măsurile de prevenţie a cancerului cervical. Austria a renunţat la acest vaccin încă din 2008. Guvernul a Japoniei a oprit programul de vaccinare în 2013, persoanele care au suferit reacţii adverse fiind încurajate să dea statul în judecată. Victimele vaccinului au ajuns în stări grave şi ireversibile, printre care şi imobilizarea în scaun cu rotile.

Anul acesta s-au intensificat protestele împotriva Gardasilului şi în Irlanda, după ce fetele vaccinate au manifestat oboseală cronică, apoplexie şi boli autoimune. Colegiul American de Pediatrie din Statele Unite semnalează, la rândul său, că vaccinul este asociat insuficienţei ovariene premature, conducând, deci, la infertilitate. În România încă se mai poate administra vaccinul împotriva HPV la cerere şi este chiar recomandat. Asta în ciuda protestelor din 2008, când s-a demarat o campanie de vaccinare a fetelor de clasa a IV-a care a produs mari nemulţumiri, deoarece elevele de 13 ani urmau să fie vaccinate împotriva HPV fără aviz scris din partea părinţilor potrivit lui Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii la aceea vreme.

Există studii care au înregistrat ineficacitatea vaccinului, unul dintre cele mai relevante fiind publicat în 2011 în Annals of Medicine, revistă de specialitate din UK. Conform acestuia, nu s-ar fi demonstrat capacitatea vaccinului de a preveni cancerul cervical. Apoi, complicaţiile pe care le generează includ convulsii, parestezie (senzaţii false de amorţire), paralizie, infertilitate, sindromul oboselii cronice, embolism pulmonar şi chiar moartea. De asemenea, costurile sunt ridicate, având în vedere că Gardasilul nu este proiectat să aibă efecte pe termen lung, ci doar pentru 2-3 ani ceea ce reprezintă o perioadă extrem de scurtă.

Un alt studiu realizat în Japonia în 2017, unde s-a renunţat la programul de administrare al vaccinului Gardasil, dovedeşte că decizia de a renunţa la respectivul program a fost una întemeiată. Una dintre problemele semnalate era faptul că nu s-au luat în considerare bazele genetice ale bolilor autoimune, ceea ce scade din nivelul de siguranţă al vaccinului. În urma studiului, dintr-un eşantion de 800.000 de persoane cărora li s-a administrat Gardasilul, aproape 300 au avut reacţii adverse grave. Sunt cifre alarmante, având în vedere că nu au fost luate în calcul şi formele mai uşoare ale efectelor adverse. Cel mai grav este că există 30 de tulpini ale HPV, din care 15 sunt cancerigene, iar vaccinul menţionat este conceput să lupte contra a doar 4 dintre aceste tulpini.

Însă, în „Românica“ ministreasa de la Sănătate îi dă cu campania de vaccinare înainte, peste mutilaţi şi cadavre, ca să curgă bănuţul la firme, căci fiecare înţepătură costă între 400 şi 500 RON.