Furtuna a făcut ravagii în mai multe judeţe din ţară şi în Capitală

Furtuna a făcut ravagii în mai multe judeţe din ţară şi în Capitală

Vremea nefavorabilă a afectat Capitala şi alte 28 de localităţi din 11 judeţe din ţară, în ultimele 24 de ore, conform Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), instabilitatea atmosferică accentuată a produs efecte la nivelul a 28 localităţi din judeţele Bacău, Bistriţa - Năsăud, Braşov, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Mureş, Prahova, Tulcea şi Vâlcea, precum şi în municipiul Bucureşti.

În toate zonele afectate de intensificări puternice ale vântului, pompierii au acţionat pentru degajarea a 62 de copaci căzuţi pe carosabil, clădiri sau autovehicule. În urma manifestării fenomenelor meteo periculoase, au fost afectate 12 autoturisme, opt acoperişuri, şapte locuinţe şi două subsoluri, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) transmis joi, informează agerpres.ro. 

Pentru protecţia cetăţenilor, în judeţele care s-au aflat sub incidenţa avertizărilor imediate de vreme severă (Bacău, Mureş, Tulcea şi Vaslui), au fost emise şapte mesaje de avertizare pentru populaţie prin sistemul RO-ALERT.

„Totodată, circulaţia rutieră a fost temporar îngreunată din cauza copacilor doborâţi de vânt şi a apei de pe carosabil pe patru drumuri naţionale (DN 2D, DN 7, DN 12 şi DN 13A) şi un drum judeţean (DJ 113A), iar traficul feroviar a fost temporar blocat din cauza copacilor căzuţi pe linia de contact (magistrala 400 Braşov - Cluj Napoca). Echipe specializate s-au aflat în teren pentru remedierea situaţiei, iar la acest moment traficul rutier se desfăşoară în condiţii normale", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, la acest moment nu sunt intervenţii în desfăşurare pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, însă, având în vedere avertizarea hidrologică cod galben, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din mai multe judeţe ale ţării, pompierii militari rămân la datorie, iar în funcţie de evoluţia situaţiei din teren vor interveni în sprijinul populaţiei.

„Recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. De asemenea, în cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora", precizează IGSU.

În situaţia manifestării vântului puternic, pompierii recomandă oamenilor să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi AppStore.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: