Funeriu: Dragoş Bucur are acelaşi discernământ ca Şoşoacă. Acum 5 ani era avocatul homeschooling-ului. Zicea că şcoala obsoletă îi strică fetiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Virgil Simonescu
FOTO Inquam Photos / Virgil Simonescu

Dragoş Bucur a fost criticat în termeni duri de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, care a povestit că în urmă cu 5 ani actorul era avocatul homeschooling-ului, susţinând că „şcoala obsoletă” distruge frumuseţea interioară a fetiţei sale.

„Întreg facebook-ul a fost şocat de afirmaţia unui artist că ”nu va purta mască şi nici nu se va vaccina”. Acum cinci ani, acelaşi artist, era avocatul numărul 1 al homeschooling-ului. Oripilat că fetiţa sa face matematică, citire şi alte asemenea materii în şcoala noastră obsoletă (demodată, învechită - n. red.), speriat că şcoala riscă să-i distrugă copilului „frumuseţea interioară”, a anunţat că „va merge pe calea sa” şi va face homeschooling. 

Adică îşi deşcolarizează copilul şi se ocupă el, împreună cu soţia, de educaţia fetiţei. A fost, atunci, o întreagă isterie, pe logica „lasă că ştim noi cât de stresant şi prost e sistemul, ştiu eu, ca părinte, ce e mai bine pentru copilul meu, să nu se bage statul să îmi spună mie ce să fac cu copilul meu”.

Am luat poziţie fermă, explicând că eu sunt cel care s-a opus introducerii în lege a posibilităţii homeschooling-ului. Din două motive esenţiale: primul pentru că este neconstituţional şi al doilea pentru că este ”o operaţie pe creierul copiilor noştri pentru care nu suntem pregătiţi”. Am fost atacat cu o rară violenţă”, precizează Funeriu pe pagina sa de socializare.

În sprijinul afirmaţiei sale, fostul ministru a invocat „două realităţi vizibile”:

1) pandemia ne-a forţat pe toţi la „homeschooling”. Nu are rost să o lungesc aici, rezultatele le vedeţi  cu toţii. Întreaga planetă se chinuie să-i ajute pe copii să recupereze, tulburările psihice ale copiilor (şi părinţilor) cresc alarmant, în situaţia în care, totuşi, mulţi părinţi lucrează de acasă. Imaginaţi-vă homeschooling cu părinţi mai puţin disponibili ca în pandemie...

2) Artistul care a început această nebunie cu homeschoolingul este acelaşi care declara, zilele astea, că ”nu poartă mască şi nu se vaccinează”. Un om care dă dovadă de acelaşi discernământ ca Şoşoacă. Desigur, puteţi decide singuri dacă e bine pentru copilul dumneavoastră să urmaţi sfaturile unui asemenea om.

Redăm, în continuare opinia fostului ministru:

Textul din 2016: 

Articolul 32, aliniat 5 din Constituţia României:

Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii.

M-am opus introducerii homeschooling-ului in Legea 1 şi îmi asum acest lucru. Toti politicienii papagali fug de dezbaterea asta, sa nu supere pe nimeni, dar noh, la câţi mafioţi am supărat la viaţa mea, ce mai contează 2-3 oameni... Plus ca n-o sa mai candidez vreodată.

Faptele: o doamnă deputat pe care o apreciam foarte mult îmi cerea cu o insistenţă neobişnuită să introduc asta în lege. A renunţat repede în faţa argumentelor echipei ministerului, şi mi-a dezvăluit şi motivul insistenţei iniţiale: ”cei care insistau pe lângă mine păreau să aibă motive religioase”, zice ea. Eu nu ezit să o spun mai pe şleau: acei oameni, si nu numai ei, erau niste sectanţi* ciudaţi.

O spun clar cu atât mai mult cu cât aveam şi alte informaţii institutionale credibile: cei care insistau pe la toate uşile erau sectanţi ciudaţi care aveau ca unic scop îndoctrinarea religioasă a copiilor prin acest mijloc.

E limpede că în agenda/trena lor cădeau oameni de bună calitate şi credinţă, exasperaţi (pe bună dreptate) de proasta calitate a învăţământului de stat. Fondul de comerţ al extremiştilor de tot soiul a fost întotdeauna exasperarea justificată a oamenilor faţă de realitatea cotidiană. 

Pentru a nu cădea în capcană, acestor oameni le-am dat alternativa corectă la învăţământul obligatoriu de stat: învăţământul privat, introducând în lege principiul de bun simţ „banul urmează elevul”, anume plata de către stat a aceleiaşi sume per elev, indiferent dacă copilul este la o şcoală de stat sau una privată acreditată. Iar pentru cei cu convingeri religioase puternice, pe care ii respect foarte mult, am incurajat scolile confesionale autorizate, aşa cum prevede Constituţia. Am şi deschis câteva. Din păcate abia după 5 ani guvernul Cioloş a aplicat această măsură. Evident, şcolarizarea acasă este reglementată pentru copiii cu probleme medicale.

Să pun însă punctul pe i: homeschooling-ul nu este o „alternativă educaţională”, ci o tentativa de inginerie socială. Una pe care societatea noastră nu o poate gestiona acum. Paradigma homeschooling-ului e total diferită de ceea ce pretind, din neştiinţă, îndoctrinare sau naivitate promotorii săi: aici nu e vorba despre optimizarea învatarii/educarii. De ce avem legi nationale/regionale ale educatiei? Pentru că societăţile noastre consideră că învăţarea/educarea copilului nu sunt numai la dispoziţia părinţilor, ci şi conform unor reguli general acceptate de societate: faptul ca esti parinte nu iti da dreptul exclusiv (privilegiul) asupra educaţiei propriului copil.

În primul articol al Constituţiei scrie că  ”România este stat de drept, democratic şi social”. Povestea cu libertatea individuală nu ţine: libertatea absolută presupune responsabilitate absolută. Ceea ce ştim că nu poate exista.

Nu ai voie să îi dai copilului tău droguri, nu e voie sa îi aplici pedepse corporale şi există multe alte interdicţii. Şi e foarte bine aşa. Societatea consideră că educaţia trebuie să fie si printre atribuţiile ei. E bine asta, e rau? Nu ştiu şi nici nu ţine de mine să decid asta. Societatea trebuie să decidă. Dar trebuie sa fim conştienţi că dacă acceptam homeschooling-ul, aceptăm să facem fără anestezie şi fără a fi calificaţi, o operaţie pe creierul societăţilor noastre. Eu unul nu sunt pregătit pentru aşa ceva.

Aşadar: dacă sunteţi nemulţumiţi de calitatea şcolior publice, nu înlocuiţi o problema (adesea reală) cu una şi mai mare, improvizaţii home-made. Faceţi bine şi votati oameni deştepţi, care ştiu cum să facă şcoală. Daca nu reuşiti asta, că noh... politica pute, atunci vă rămân alternativele educaţionale reale şi şcolile private. Care în urma legii educaţiei au început să fie finanţate şi de stat in mandatul lui Cioloş.

Sigur, sunt şi argumente tehnice, dar ele sunt aproape neglijabile pentru cine înţelege corect miza: dacă acceptăm homeschooling, fiecare părinte va primi de la stat costul standard per elev, adică vreo 3500 de lei pe an.   Şi atunci să vezi ce succes o să aibă homeschooling-ul printre cei mai săraci 10% dintre părinţi, mai ales printre cei care au nevoie de o mână de ajutor în ogradă din partea copiilor de 7 ani. Traim intr-o ţară în care statul abia îşi poate controla prim-miniştrii plagiatori. Să vezi ce mişto o să verifice educaţia dată de geniile nedescoperite ale pedagogiei de sufragerie.

Nici nu intru în aspecte de socializare şi învăţarea normelor sociale, că o să îmi sară toţi răzvrătiţii în cap, şi o să îmi explice că e dreptul lor să facă ce îi taie capul şi că sunt un comunistoid. Şi vor utiliza ca argument suprem „Another Brick in the Wall„ melodie ale cărei versuri, deşi fan absolut al lui Pink Floyd, mi-au produs un disconfort major deja la vărsta de 9 ani.

PS: da, homeschooling-ul este soluţia, unică de fapt, pentru educarea copiilor din comunităţi izolate. e greu dacă eşti un copil unic în 1000 de km pătraţi să mergi la şcoală... Dar ştim că nu despre asta e vorba în speţă...

* prin "sectant", în acest text, nu mă refer strict la vreo ”credinţă religioasă” ciudată, ci, mai general, la fanatici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite