Fundamentalism religios vs drepturile omului la Muzeul Ţăranului Român

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

E limpede că BOR este mai aproape de extremism decât de creştinism. Dar există măcar un teolog român care să facă diferenţa între religie şi fundamentalism?

Aseară, la Noul Cinematograf al Regizorului Român din Muzeul Ţăranului Român, 50 de fundamentalişti creştini şi naţionalişti au oprit un eveniment care se desfăşura legal şi cu aprobare într-o instituţie publică. Mulţi se întreabă pe drept cuvânt de ce Poliţia şi Jandarmeria nu au intervenit, cum au putut asista impasibili sau chiar complice? Corect! Şi sper că vor exista suficiente presiuni cât să avem şi o poziţie oficială a acestor instituţii dacă nu cumva şi nişte demisii sau demiteri.
Dar pentru că un protest ca cel de aseară de la MŢR se încadrează în tiparul manifestărilor radicale, ale fundamentalismului religios, ce mă interesează mai mult este ce şi cum vor vorbi despre acest subiect teologii ortodocşi români şi BOR.

Când vezi fundamentalişti islamişti zugrăviţi în filmele americane de propagandă salivezi precum câinele lui Pavlov: teroriştii! Ce-ţi lipseşte să vezi că şi creştinii radicali sunt la fel? Câteva filme proaste ca Argo sau Taken I şi II? Sau un dram de realism? Dacă te ajută puţin aminteşte-ţi de Anders Breivik – spre deosebire de filmele americane asta e poveste reală!

În numele creştinismului – ca al oricărei alte religii – s-au făcut de-a lungul timpului nenumărate victime şi Biserica Catolică le-a recunoscut pe unele dintre ele. Ce putem spune însă despre BOR?

BOR a fost în perioada interbelică principala parteneră a Mişcării Legionare!
BOR a fost în perioada comunistă o importantă parteneră a regimului şi a Securităţii!
BOR este astăzi partenera organizaţiilor extremiste precum ASCOR şi Noua Dreaptă!

Din aceste motive nu putem avea aşteptări prea mari de la BOR în raport cu ideea de drepturi ale omului. BOR este mai aproape de extremism decât de creştinism.
Dar se vor găsi printre intelectualii conservatori şi teologii români, unii care să vorbească despre acest incident din perspectiva drepturilor cetăţenilor români aparţinând minorităţilor sexuale? Pentru că am facut mai sus o scurtă paralelă între terorismul islamic şi cel creştin, iată aici şi aici câteva exemple de muftii sau teologi islamici care condamnă extremismul.

De la teologii români încă aşteptăm să explice enoriaşilor conservatori că România funcţionează după lege nu după Biblie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite