FOTO Marş al pacienţilor, în Capitală, pentru aprobarea urgentă a noilor tratamente. Reacţia Ministerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe zeci de persoane au mărşăluit, miercuri, de la Universitate la Piaţa Romană, având în mâini fotografiile unor pacienţi care suferă de boli grave. Această acţiune de protest a fost organizată pentru a atrage atenţia autorităţilor că trebuie să aprobe urgent noi tratamente. Ministerul Sănătăţii a anunţat azi că, în jurul zilei de 15 decembrie, ar putea fi publicată lista noilor medicamentelor compensate sau gratuite.

„Nu am avut acces la medicamente şi tratamente noi de aproape şase ani. Ne dorim medicamentele acestea pentru că ele ne salvează viaţa. Ştim că ministerul a anunţat modificarea listei de medicamente compensate şi gratuite şi introducerea unor molecule noi, dar astăzi, printr-un marş al tăcerii, am vrut să tragem un semnal de alarmă mai ales pentru Guvern, şi în special pentru premierul României, asupra necesităţii aprobării în regim de urgenţă a noilor tratamente”, a declarat preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia.

Potrivit lui Cezar Irimia, ar fi nevoie de introducerea a 167 de molecule noi, dar în cazul în care nu vor fi aprobate toate, măcar marea majoritate a acestora să fie în noua listă.

„Sperăm să fie 167 de molecule noi introduse pe lista de medicamente compensate şi gratuite. Cele pentru cancer reprezintă 20% din listă. Ne dorim să fie cât mai multe introduse, cu atât mai mult cu cât avem mulţi copii cu boli grave care au fost introduşi în studii clinice, acestea s-au încheiat, iar pentru continuarea tratamentului pacienţii trebuie să cumpere respectivele medicamente cu bani grei, pe care nu şi-i pot permite”, a mai spus Irimia.

Protestatarii au avut pancarte cu fotografiile unor pacienţi, adulţi şi copii, care au nevoie de tratament pentru a supravieţui.

Cezar Irimia a precizat că fotografiile sunt ale unor pacienţi care au cancer, boli degenerative, scleroză în plăci sau hepatită şi au fost realizate de Cristina Bobe şi Radu Oprea. 

„Viaţa lor depinde de aceste noi terapii”, a adăugat acesta.

Printre protestatari a fost şi o femeie din judeţul Teleorman, Gheorghiţa Angheluţ, care a spus că în urmă cu cinci-şase ani i-a fost depistată hepatita C, dar pe care nu a tratat-o decât în acest an.

„Am stat nepăsătoare, nu am ştiu ce înseamnă, atunci când m-am simţit tot mai slăbită, am venit la Spitalul «Victor Babeş», m-au tratat cu interferon şase luni, dar virusul persistă, mi s-a recomandat un tratament cu trei medicamente pe care nu-l pot cumpăra. Am venit aici a susţine introducerea pe noua listă a acestui tratament”, a mai spus Angheluţ.

Ea a precizat că în prezent îşi cumpără vitamine şi un alt medicament din plante, pe care le foloseşte pentru suferinţa pe care o are. Aceasta a mai spus că medicii i-au recomandat să aştepte până când se deblochează „banii pentru noile tratamente”.

Irimia a anunţat că miercuri, odată cu marşul tăcerii, a fost lansată o platformă pe facebook intitulată „Alianţa Pacienţilor Cronici”, iar campania APCR intitulată „Răbdarea este o virtute, nu şi pentru pacienţi” reprezintă semnalul de alarmă faţă de situaţia disperată a bolnavilor care au nevoie de tratamente noi, care de foarte multe ori le pot salva viaţa.

Marşul, desfăşurat pe traseul Piaţa Universităţii - Piaţa Română, s-a încheiat după o oră. Protestatarii au mers pe trotuar, traficul rutier nefiind afectat în timpul acţiunii.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, anunţa recent că noua listă de medicamente compensate şi gratuite, care va avea 150 sau 160 de molecule noi, va intra în dezbatere publică în luna decembrie.

După marş a apărut şi răspunsul Ministerului Sănătăţii

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru  aprobarea listei de medicamente compensate şi gratuite ar putea fi publicat în jurul datei de 15 decembrie pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Acest document va cuprinde un număr important de produse pentru cancer sau boli cronice. 

Anunţul este făcut printr-un comunicat emis miercuri de Minister ca reacţie la marşul tăcerii organizat de Alianţa Pacienţilor cu Boli Cronice, pentru aprobarea în regim de urgenţă a noii liste de compensate.

„Ministerul Sănătăţii înţelege şi împărtăşeşte preocuparea pacienţilor pentru actualizarea listei de medicamente compensate, pe care o consideră o prioritate în politica de sănătate. În acest sens, încă de la începutul anului 2013, a fost demarat un amplu proces de revizuire şi actualizare a listei de medicamente compensate de care beneficiază asiguraţii, în condiţiile în care aceasta nu a mai fost revizuită fundamental din 2008”, explică Ministerul Sănătăţii.

Potrivit conducerii Ministerului, procesul de evaluare a necesitat, mai întâi, elaborarea şi aprobarea cadrului legislativ pentru actualizarea listei de medicamente compensate. Astfel, pentru prima dată, acest proces are loc în baza unor criterii şi a unei metodologii clare, în conformitate cu principiile de evaluare a tehnologiilor medicale recunoscute şi aplicate la nivel mondial, subliniază Ministerul Sănătăţii (MS).

Procedura de evaluare a medicamentelor şi indicaţiilor noi în vederea includerii în listă a presupus, potrivit MS, mai multe etape, printre care: depunerea de către deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă a dosarelor care conţin, prin altele, evidenţa ştiinţifică, analiza de impact bugetar, autoevaluarea calităţii metodologice a documentelor depuse; analiza dosarelor de către Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii; analiza dosarelor de către Unitatea de Evaluare a Tehnologiilor Medicale (UETM); elaborarea rapoartelor de sinteză, pe baza analizelor Comisiilor de specialitate şi Unitatea de evaluare a tehnologiilor medicale (UETM), care se transmit Comisiei Naţionale de Coordonare cu atribuţii în evaluarea tehnologiilor medicale; evaluarea de către Comisia Naţională de Coordonare a MS cu stabilirea criteriilor de rambursare.

Analiza dosarelor urmăreşte dovezile ştiinţifice, evaluează medicamentele din punctul de vedere al eficacităţii, siguranţei, rezultatelor raportate de pacienţi şi acordă un punctaj.

În momentul de faţă, majoritatea rapoartelor de sinteză au fost finalizate şi sunt publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii, restul fiind în curs de finalizare. Un număr important de medicamente care se adresează pacienţilor cu cancer sau boli cronice este află printre cele ale căror rapoarte au fost publicate şi care au fost declarate ca admise în listă.

Conform procedurilor stabilite până în prezent, în jurul datei de 15 decembrie, proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea listei va fi publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, în vederea exercitării transparenţei decizionale potrivit legii, a mai precizat MS.

Pe 31 iulie, ministrul Eugen Nicolăescu declara că noua listă a medicamentelor compensate trebuie adoptată până pe 31 decembrie, astfel încât să poată deveni operaţională la începutul anului viitor, asta după ce tot el a dat anterior, ca posibile termene de intrare în vigoare, 1 iulie şi 1 august 2013.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Ping pong cu lista de medicamente noi. Aceasta ar putea intra în vigoare în februarie 2014, odată cu pachetul de bază

Până pe 15 noiembrie, Ministerul Sănătăţii va face publică noua listă de medicamente care urmează să intre in vigoare odată cu pachetul de bază, pentru care termenul avansat a fost 1 februarie 2014. Astfel, cel puţin teoretic, începând de anul viitor bolnavii ar putea avea acces la tratamente noi şi mai eficiente.

Ministrul Sănătăţii spune că din 2014 hemofilia va fi o prioritate naţională în Strategia de sănătate

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţine că hemofilia va fi prioritate naţională în Strategia de sănătate începând din 2014, şi urmează să fie înfiinţat Comitetul Naţional pentru Hemofilie şi să se asigure accesul egal al pacienţilor la o terapie de substituţie eficientă şi performantă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite