FOTO Bucuria şcolii, umbrită de sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ameninţări cu proteste de stradă încă din prima zi, îngrijorări ale părinţilor şi ale profesorilor loviţi de criza financiară. Aşa începe cel mai auster an şcolar din acest deceniu . Şcoala a debutat cu festivităţi scurte. Directorii s-au rezumat să ţină discursuri rapide de „Bun venit!“, iar profesorii să-şi arate salariile tăiate.

„Anul şcolar începe cu mari probleme, mai ales pentru noi, părinţii, care lucrăm în învăţământ. Şi pentru noi rechizitele sunt scumpe, iar salariul meu e de 460 de lei pe lună. Îmi este foarte greu să mă descurc". Aşa a început noul an şcolar pentru Iuliana Pârvulescu, mama unui elev de clasa a VI-a, ea însăşi cadru didactic la o grădiniţă din Bucureşti.

La rândul lor, părinţii care şi-au însoţit ieri copiii în prima zi de şcoală au simţit că bucuria momentului e umbrită de multe probleme. Marilena Costache are doi copii, elevi la Şcoala nr. 62 din Bucureşti. „Am băiatul în clasa a VI-a şi fata în clasa a VII-a. Nici nu vă imaginaţi cât de greu poate fi cu doi copii în şcoală şi cu salariul mic şi în scădere continuă", a spus femeia. Cu profesori nemulţumiţi, festivităţile de deschidere au ţinut doar câteva minute în cele mai multe şcoli.

Reguli pentru alţii

Dacă directorii au ţinut cont de ceea ce le-a transmis ministrul Educaţiei, privind organizarea de cursuri încă din prima zi de şcoală, cel care i-a ţinut pe copii în picioare cu orele a fost chiar ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, prezent pentru deschiderea de an într-o şcoală din oraşul arădean Sântana.

Aici, părinţii şi copiii au aşteptat în picioare, pe terenul de sport, timp de trei ore, discursul ministrului Educaţiei. Însoţit de lideri locali ai PDL, Daniel Funeriu a vorbit în faţa elevilor despre recredibilizarea învăţământului în următorii ani. Unii profesori au preferat să nu ia parte la acest eveniment. "A fost un protest pentru faptul că ministrul nu şi-a făcut timp să aibă o întâlnire scurtă cu profesorii din judeţ", a declarat liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad, Dănuţ Ieneşescu.

Cu bileţelele în piept

Reducerile salariale din învăţământ i-au determinat pe profesorii Şcolii Generale „Ion Agârbiceanu" din Cluj-Napoca să protesteze în prima zi de şcoală purtând în piept un bileţel cu textul: „Salariu - 25%". Dascălii sunt supăraţi că li se ia un sfert din salariu, înaintea altor categorii de bugetari, începând cu indemnizaţia de concediu. Anca Coca este o profesoară titulară la Constanţa. Ea a explicat de ce vrea să renunţe la catedră: din cei 390 de lei cu care ar rămâne în mână, după ce achită naveta (250 de lei), i-ar mai rămâne pentru traiul de zi cu zi 140 de lei pe lună. Cum şomajul i-ar asigura un venit de 255 de lei în următoarele şase luni, profesoara de engleză preferă ultima variantă. În prezent, un dascăl de şcoală generală, proaspăt titularizat, câştigă aproximativ 400 de lei pe lună, în timp ce salariul mediu pentru învăţământul preuniversitar e de 900 de lei.

Scandal în loc de ore

IAŞI. Copii de la Grădiniţa nr. 24 sunt câte 45 într-o clasă

image

Şi pentru cei 40 de elevi din satul ieşean Poiana de Sus anul şcolar a debutat cu stângul. Acoperişul şcolii nu a fost reparat nici după un an de la incendiul care l-a mistuit. După o oră de discuţii aprinse cu edilii, părinţii şi elevii au făcut cale întoarsă acasă. „Părinţii nu sunt de acord să transportăm elevii la şcoala din Ţibana. Aşa că am decis să mutăm cursurile la discotecă", a declarat Petrică Diaconu, directorul şcolii din Ţibana. Discoteca nu are însă încălzire, astfel că şi acest nou amplasment e unul temporar.

Proteste

Cadrele didactice avertizează că vor demonstra pe 5 octombrie, în faţa Palatului Cotroceni, de Ziua Mondială a Educaţiei. Profesorii îl consideră pe preşedintele Traian Băsescu responsabil cel puţin în parte de tăierile de la Educaţie. În afara protestelor de stradă, profesorii vor să ajungă, tot pe 5 octombrie, cu „jalba" şi la Bruxelles, la comisarul european de resort, Androulla Vassiliou.

Navetă cu şalupa

Ieri a fost prima zi de şcoală pentru Alexandru Vasiloi. Dis-de-dimineaţă, băiatul şi-a făcut ghiozdanul şi a plecat împreună cu mama pe malul Dunării să aştepte şalupa care îl transportă la şcoală peste fluviu. Băiatul e încântat de aventura sa zilnică. „Mami, dacă îngheaţă apa de pe drum, o să facem căruţa sanie. Unii ar vrea să se plimbe cu şalupa, dar nu-i lasă părinţii, eu mă plimb zilnic de două ori, mai ales că e şi pe gratis pentru noi, elevii", spune puştiul plin de convingere. La fel ca Alexandru mai sunt încă 20 de copii.

Luni a fost o zi plină pentru şalupa bac care face legătura între suburbii şi oraşul Tulcea. Nu numai picii din clasele primare se plimbă cu barca până la şcoală, ci şi liceeni care vin din satele Deltei. Aceştia din urmă trec cu bacul numai de două ori pe săptămână pentru că locuiesc la internatele din oraş. „Nu este greu, ne-am învăţat deja, doar noi suntem obişnuiţi cu apa, cu bărcile", ne spune Mihai, elev în clasa a X-a care vine tocmai din localitatea Pardina, de pe braţul Chilia.

Clase mutate de criză

TIMIŞOARA. Casian Ismail elev în clasa a III-a a început noul an de învăţământ la o altă şcoală

image

Casian Ismail are 10 ani şi este elev în clasa a III-a. Ieri şi-a luat hăinuţele noi, călcate, ghiozdanul plin de caiete cu coperţi de pe care zâmbesc supereroi, buchetul de flori proaspete şi s-a dus la şcoală. Un pic mai trist decât anul trecut, pentru că va sta în altă bancă decât cea în care s-a obişnuit. Un pic mai supărat pentru că va trage de păr alte colege drăguţe decât cele pe care le ştie de când era mic.

În „casă" nouă

Un pic mai speriat pentru că că va trebui să-şi arate temele făcute altei învăţătoare. Nu este povestea unui singur copil, ci a celor aproape 400 de elevi din Timişoara, din şcoli care au fost desfiinţate. Pretextul autorităţilor a fost numărul scăzut al elevilor. Efectul a fost simplu. Foştii profesori fie s-au mutat la alte şcoli, fie s-au pensionat, copiii s-au mutat în clase noi, iar şcolile desfiinţate au întâmpinat anul şcolar 2010/2011 cu lacătul pe uşă. Nu pentru mult timp, pentru că aici se vor deschide grădiniţe.

Citeşte şi:

Elevii din regiunea de Vest încep şcoala în praf, în frig şi în clase vechi

Cum văd antrenorii de olimpici şcoala de criză

Ziua de ieri a fost specială pentru Casian Ismail, pentru părinţii lui, dar şi pentru foştii profesori de la Şcoala nr. 14 din Timişoara. Elevul şi-a cunoscut ieri-dimineaţă noii colegi de clasă şi pe noua învăţătoare, după ce fosta lui şcoală a fost desfiinţată. Tot ce a însemnat Şcoala nr. 14, de la elevi, profesori şi până la baza materială, a fost preluat de Şcoala nr. 25. Din cauza numărului mic de elevi care frecventau cursurile Şcolii nr. 14, multe dintre clase funcţionau în paralel. „Îmi place noua şcoală pentru că am mai mulţi colegi. Dincolo nu eram decât şapte elevi în clasă. Mama mi-a spus că o să fie bine, iar fosta doamnă a zis că o să ţinem legătura", a spus Casian.

Micuţul de 10 ani se va mai întâlni pe holuri cu fosta lui învăţătoare, Alina Indoleanu, de 32 de ani. Asta pentru că tânăra a avut norocul să găsească un post vacant la Şcoala nr. 25, loc unde mulţi dintre foştii ei elevi au ales să studieze.

Vechea clădire, convertită în Grădiniţă

Trecerea nu a fost atât de grea, mai ales că distanţa dintre ele se poate străbate pe jos în mai puţin de zece minute. „Nu pot să spun că nu îmi este dor de fosta şcoală. Acolo am predat timp de 13 ani, acolo am început să predau. Sunt legată sufleteşte de Şcoala Generală nr. 14. Toate cadrele didactice ştiau că şcoala nu va mai rezista mult. An de an, numărul elevilor scădea. În cartier apăruseră noi şcoli, iar poziţia noastră geografică era într-o zonă de case cu populaţie îmbătrânită. De astăzi am început o nouă viaţă profesională, alături de colegi şi elevi noi. Eu am şansa vârstei pentru adaptare. Alţi foşti colegi însă au ales să se pensioneze. Au muncit o viaţă întreagă la fosta şcoală şi nu au mai vrut să înceapă de la zero", a spus Alina Indoleanu. La finalul orelor de ieri, învăţătoarea a trecut pe la fosta şcoală. Clasa ei nu mai exista. În loc apăruseră jucării pentru şcoala devenită grădiniţă.

Cornel Turcu, Cornel Mihai Ungureanu, Alex Chirilă, Costel Constantinescu, Adrian M. Popa, Radu Neag, Gerhald Ernst

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite