FOTO Bătaia românilor pe agheasma de Bobotează. Curajoşii au sărit în apele îngheţate să recupereze sfânta cruce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Teodosie a sfinţit apa şi pe malul mării FOTO Adrian Boioglu
ÎPS Teodosie a sfinţit apa şi pe malul mării FOTO Adrian Boioglu

Astăzi, românii au ieşit din case cu mic cu mare pentru a lua parte la slujba organizată în biserici de Bobotează. În timp ce unii mai curajoşi s-au aruncat în apele îngheţate pentru a recupera crucea conform tradiţiei, alţii s-au bătut pentru o sticlă de agheazmă.

CONSTANŢA. Sfânta îmbulzeală de Bobotează. Constănţenii au uitat de cele sfinte şi s-au înghesuit să ia sticle de Agheasmă

Faleza refăcută a Cazinoului a fost arhiplină. Peste zece mii de oameni au ignorat gerul şi au venit să asculte slujba oficiată de Înalt Prea-Sfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Liniştea a durat până când s-a dat liber la împărţirea sticlelor.

După 11:30, butoaiele cu apă sfinţită au fost urcate pe carele trase de boi şi de măgari şi alaiul şi-a făcut loc prin mulţime până aproape de Cazino. Atenţia tuturor credincioşilor s-a îndreptat către scena pe care ÎPS Teodosie a dschis din nou cărţile sfinte şi a vorbit mulţimii. 

Tocmai pentru a preveni orice fel de incidente, Arhiepiscopul Tomisului i-a rugat pe credincioşi să nu ceară mai mult de una sau doua sticle de apă sfinţită. Jandarmii l-au ascultat, dar bătrânii care au stat cuminţi pe faleza cazinoului aveau sacoşi de umplut. Liniştea şi smerenia s-a transformat repede în coate împărţite fraţilor de credinţă, iar gardurile metalice aproape au cedat furiei pensionarilor. 

Boboteaza de la Constanta 2015

ORADEA. Boboteaza la Oradea: „Beţi din Agheasma cea Mare în fiecare dimineaţă pe stomacul gol vreme de şapte zile“

Biserica cu Lună a fost locul unde sute de orădeni s-au pentru a lua apă sfinţită, de Bobotează. Îmbulzeala nu a fost la fel de mare ca în anii precedenţi, miile de litri de aghiază ajungând la toată lumea.

"Se pogoară în apele Iordanului pentru a arăta că a venit să sfinţească nu doar făptura umană, ci întreaga creaţie. De altfel, sfinţirea de Bobotează sau intrarea sa în apele Iordanului nu înseamnă faptul că Mântuitorul s-a botezat pentru că avea păcat", a spus în predică părintele Ioan Codorean.

“Beţi din Agheasma cea Mare în fiecare dimineaţă pe stomacul gol vreme de şapte zile”, s spus preotul la finalul slijbei.

CLUJ-NAPOCA. "Domnul Hristos regenerează natura pe care noi o schilodim"

Câteva mii de clujeni au participat, marţi, la slujba de Bobotează organizată la Catedrala Mitropolitană din centrul oraşului. La eveniment au participat şi primarul Emil Boc şi prefectul Gheorghe Vuşcan. 

De Bobotează, „Domnul Hristos botezându-se regenerează tot cosmosul, sfinţeşte natura, pe care noi, oamenii, cu păcatele noaste, cu neatenţia noastră o schilodim şi o urâţim natura; Domnul Hristos o regenerează şi o restaurează”, a susţinut mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ. 

GALAŢI. Glumă de Bobotează: un român a postat un anunţ în care spune că vinde crucea pe care a reuşit să o scoată din apă

Un român a postat pe un site de anunţuri, chiar în ziua de Bobotează, un mesaj în care spune că a prins crucea tradiţională aruncată în apă şi că vrea să o vândă. Anunţul este în mod evident o glumă, mai ales că şi fotografia postată este trucată.

Nu toţi enoriaşii sunt evlavioşi atunci când vine vorba despre Bobotează. Iată că un tânăr, care se semnează George Benea a postat un anunţ pe olx.ro (fostul Mercador) prin care îşi face cunoscută intenţia de a vinde sau a schimba (intenţia nu este foarte sigură, în titlu scrie „vând” iar la tipulacţiunii scrie „schimb”) crucea recuperată cu multă „sudoare” din apele îngheţate ale Mării Negre. 

cruce boboteaza pe olx

RÂMNICU VÂLCEA. De Bobotează, râmnicenii au uitat de cele sfinte şi s-au împins cu jandarmii pentru o sticlă de agheasmă

Credincioşii au uitat de cele sfinte chiar în curtea Arhiepiscopiei Râmnicului, acolo unde au mers să ia câte o sticlă de agheasmă. Pentru a fi siguri că nu vor rămâne fără apa sfinţită, oamenii s-au împins cu jandarmii.

Sute de oameni din muncipiul Râmnicu Vâlcea au mers, de Bobotează, să ia apă sfinţită de la Arhiepiscopie. După ce au ascultat slujba oficiată de arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfiniţitul Varsanufie, şi de un sobor de preoţi, oamenii s-au aşezat la coadă de jur împrejurul Catedralei Arhiepiscopale. 

De teamă că vor rămâne fără agheasmă, unii dintre credincioşi au încercat să treacă mai repede de cordonul format de jandarmi în faţa recipientelor cu apă sfinţită. 

SLATINA. „Botezul Cailor” de la Slătioara, o tradiţie păstrată de zeci de ani

Tradiţia continuă în comuna Slătioara din judeţul Olt, acolo unde, în fiecare an din ultimii 22, autorităţile locale organizează o manifestare numită „Botezul Cailor”. Proprietari de cai din localitatea-gazdă a evenimentului, dar şi din alte comune ale judeţului, se adună aici pentru ca animalele să le fie botezate „creştineşte” în cadrul unei competiţii devenită tradiţie şi încununată cu premii constând în bani.

La fel s-a întâmplat şi anul acesta când, cu o zi înainte de Sfântul Ion, la marginea localităţii s-au adunat peste o mie de persoane pentru a participa la evenimentul menţionat. Spre deosebire de anii anteriori, la ediţia din acest an derulată marţi – 6 ianuarie, vremea a fost una specifică iernii, cu zăpadă din belşug şi ger. 

image

TULCEA. Slujba de Bobotează a fost oficiată pe nava Banat

Slujba de Bobotează în acest an a fost oficiată pe nava Banat ancorată în portul Tulcea. Prea Sfinţia Sa, Visarion Bălţat, Episcopul Tulcii, a aruncat apoi în apă Sfânta Cruce.

Începând cu ora 12.00, Prea Sfinţia Sa, însoţit de un sobor de preoţi, a pornit în procesiune spre faleza municipiului, acolo unde a avut loc slujba de sfinţire a Apei Mari. Apoi, aşa cum cere tradiţia, el a aruncat Sfânta Cruce în apele Dunării.  

VASLUI. Cum a ajuns un gropar proxenet să împartă agheasmă de Bobotează la Vaslui

La cea mai mare biserică din municipiul Vaslui, Adormirea Maicii Domnului, unul dintre cei desemnaţi de preoţi să împartă agheasma mare după slujba de Bobotează a fost un individ condamnat anul trecut pentru trafic de minore.

Dumitru Baciu (52 ani) este gropar la Cimitirul Vaslui, iar anul trecut a fost condamnat de Tribunalul Vaslui la trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pentru trafic de minore. Vasluianul, alături de soţia sa, a racolat doua fete, care îşi făceau veacul pe străzi, transofrmându-le în sclave. Una dintre ele, a fost exploatată timp de 11 ani, perioadă în care a şi născut doi copii, în urma practicării prostituţiei. 

TIMIŞOARA. Baie sfinţită după slujba de Bobotează, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara

ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, a oficiat prima slujbă importantă de la intronizarea sa. Boboteaza este a treia sărbătoare ortodoxă ca importanţă, după Paşte şi Crăciun.

Sute de timişoreni au venit la Catedrala Mitropolitană să ia apă sfinţită de Bobotează. Aşa cum s-a obişnuit şi în anii trecuţi, coada la aghiasmă în Timişoara a fost civilizată, nimeni nu s-a înghesuit, oamenii nu şi-au dat coate, ci au aşteptat, cu PET-urile în mână, să le vină rândul la una din cele patru “fântâni” de la Catedrală.

SLOBOZIA. Cum au petrecut de Bobotează localnicii din Sudiţi, „satul cu bombe” din inima Bărăganului

Comuna Sudiţi, din judeţul Ialomiţa, cunoscută în zonă drept „satul cu bombe”, a petrecut Boboteaza în stil tradiţional. Gospodarii şi-au scos pe uliţa mare armăsarii la paradă, au mers la slujba de la biserică, iar la final au petrecut cu o porţie de fasole cu cârnaţi şi s-au cinstit cu un pahar de ţuică fiartă.

Aflată la peste 20 de kilometri de Slobozia, comuna Sudiţi este cunoscută în Ialomiţa drept „satul cu bombe”. Toate acestea întrucât în timpul celor două mari conflagraţii mondiale, în zonă s-a aflat un important câmp de bătălie. Urme ale armatelor care au luptat aici se mai păstrează încă şi astăzi.

CĂLĂRAŞI. Crucea de Bobotează, adusă din apele Borcei de un culturist în ultimii patru ani

Mii de călărăşeni au înfruntat cu stoicism frigul pătrunzător pentru a lua parte la manifestările dedicate sărbătorii de Bobotează. Ca în fiecare an, Parcul Central de pe malul Borcei a devenit neîncăpător pentru mulţimea de oameni.

calarasi boboteaza

Evenimentul a debutat marţi, la ora 08.00 cu slujba religioasă oficiată de preasfinţitul Vincenţiu, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, la biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. După două ore, un sobor de preoţi, alături de ofocialităţile oraşului şi de multimea de oameni, au mers pe malul Borcei pentru a asista la manifestările ce au loc pe 6 ianuarie.

FOCŞANI. Spiritele rele, alungate cu focuri de armă de către pădurari, la slujba de Bobotează de la Paltin

De asemenea, şi la Năruja, slujba de la biserică a fost una deosebită, după ce localnicii au decupat blocuri de gheaţă pentru a confecţiona cruci.

Sărbătoarea de Bobotează este una specială în satele vrâncene de pe Valea Zăbalei. Conform obiceiurilor locului, la Paltin un grup de 35 de localnici a lucrat cu sârg la confecţionarea crucilor de gheaţă pentru slujba de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, la care au fost prezenţi zeci de credincioşi.

Slujba a fost urmată de un alt ritual, pădurarii alungând spiritele rele cu focuri de armă. Totodată, preoţii au botezat caii care blocurile de gheaţă din care s-au confecţionat crucile.

BUZĂU. Trei tineri s-au aruncat după cruce în apele îngheţate ale râului Buzău

Câteva sute de buzoieni au participat astăzi la procesiunea şi slujba de sfinţire a apelor râului Buzău, singurul râu sfânt din ţară. Trei tineri s-au încumetat să intre  în apa rece ca gheaţa, după crucea aruncată de preot iar unul a reuşit să o aducă la mal înapoi preotului.

buzau

Credincioşii au ascultat rugăciunile preoţilor după care s-au aşezat la rând ca să primească agheasma mare împărţită dintr-o cisternă de cinci tone. Este cunoscut că apa sfinţită la Bobotează are puteri tămăduitoare. Băută dimineaţa pe stomacul gol, după rugăciune, agheasma te vindecă de boli, te păzeşte de oameni răi iar de-ţi stropeşti casa nu vei fi călcat de hoţi.

PLOIEŞTI. Cozi de zeci de metri la Catedrala din Ploieşti, pentru agheasma de Bobotează

Sute de ploieşteni au venit marţi să ia Agheasma Mare de la Catedrala Sfântul Ioan din oraş, biserica unde se desfăşoară una dintre cele mai impresionante slujbe de Bobotează. În timp ce stătea la coadă, unei femei cu probleme cardiace i s-a făcut rău

Câteva sute de persoane au venit marţi foarte de dimineaţă la Catedrala Sfântul Ioan din Ploieşti, fie pentru a participa la slujba de Bobotează, fie pentru a prinde un loc cât mai în faţă la cozile pentru Agheasma Mare.

În jurul orei 11.00, cinci preoţi au susţinut o slujbă şi pe treptele Catedralei, apoi au sfinţit cei aproximativ 2.000 de litri de apă aduşi în două recipiente, amplasate pe laturile bisericii.

ALEXANDRIA. Şase tineri s-au aruncat în apele reci ale Dunării pentru a prinde crucea

Şase tineri s-au aruncat în Dunăre, de Bobotează, la Zimnicea. Norocul i-a surâs tânărului de 24 de ani care a prins crucea şi anul trecut. El a primit 500 de lei din partea municipalităţii din Zimnicea.

zimnicea 4

Şase tineri curajoşi s-au aruncat astăzi, de Bobotează, în apele reci ale Dunării pentru a prinde crucea aruncată în fluviu. 

Gerul Bobotezii nu a oprit nici anul acesta tradiţia la Zimnicea, unde pe malul Dunării s-au adunat la ceremonia aruncării crucii în ape, sute de localnici.

PITEŞTI. Cozi uriaşe la Agheasma Mare, în centrul Piteştiului

Ceva mai civilizate, totuşi, decât cele de anul trecut, cozile formate de Bobozează, la Agheasma Mare, s-au întins, şi anul acesta, pe zeci şi chiar sute de metri, mai ales la bisericile din centrul oraşului.

Slujba de Bobotează oficiată de preoţii catedralei Sf. Gheorghe a răsunat, în această dimineaţă, în aproape toată zona centrală a Piteştiului. Credincioşii care n-au mai încăput în lăcaş, au ascultat Sfânta Liturghie de afară şi au prins rugăciunea de sfinţire a apei, cu întreita chemare a Duhului Sfânt, direct de la cozile formate de-a dreapta şi de-a stânga celor două butoaie uriaşe cu Agheasmă Mare.

CRAIOVA. De Bobotează, caii sunt botezaţi la Băileşti, în judeţul Dolj

Zeci de cai din oraşul lui Amza Pellea au fost botezaţi, de Boboetază. Localnicii din Băileşti susţin că este un obicei vechi de peste un secol, iar animalele care sunt stropite cu apă sfinţită vor avea putere de muncă şi nu se vor atinge blestemele de ele.

Caii din Băileşti au fost botezaţi în ziua de Bobotează

Imediat după ce sunt botezaţi, caii, împodobiţi ca de sărbătoare, defilează pe bulevardul din Băileşti. „Este o tradiţie din bătrâni, pe care o respectăm cu sfinţenie. Eu, în fiecare an, am venit să îmi botez calul, iar Dumnezeu l-a apărat de boli. Este un exemplar sănătos şi niciodată nu a fost bolnav. Aşa cum noi suntem botezaţi cu apă sfinţită, aşa sunt şi animalele. Doamne fereşte să nu se întâmple o nenorocire! Aceste animale fac parte din familia noastră”, a povestit Marius Furiş, stăpânul calului pe nume Tarzan.     

TURNU-SEVERIN. Peste 1.000 de severineni prezenţi la procesiunea de Bobotează pe malul Dunării la Turnu Severin

După ce au participat la Sfânta Liturghie, preoţii şi credincioşii de la toate lăcaşurile de cult din Drobeta Turnu Severin au plecat în procesiune solemnă spre portul dunărean pentru a lua parte la slujba sfinţirii Aghiasmei Mari.

În drumul lor, grupurile organizate de credincioşi s-au întâlnit cu mulţimea de suflete care a pornit de la Catedrala Episcopală, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. În cadrul procesiunii a fost purtată Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, Icoana Botezului Domnului şi steaguri înalte cu diferite scene biblice. Credincioşii au înălţat rugăciune Domnului şi au cântat împreună cu feţele bisericeşti troparul sărbătorii.

HUNEDOARA. Episcopul Gurie a ţinut slujba de Bobotează la Catedrala Sfântul Nicolae

Sute de oameni au participat în această dimineaţă la slujba religioasă de Bobotează, care a avut loc la Catedrala Episcopală “Sfântul Nicolae”, din Deva. Slujba a fost oficiată de episcopul Gurie, al Devei şi Hunedoarei.

Oamenii au venit în număr mare, de la primele ore ale dimineţii, la Catedrala Episcopală din Deva, unde au avut loc ceremonialurile religioase de Sărbătoarea Bobotezei. 

Au asistat la slujba religioasă oficiată de Episcopul Gurie, al Devei şi Hunedoarei, şi de soborul de preoţi şi diaconi, iar la orele prânzului, după sfinţirea apei, au luat agheasmă.

SIBIU. Mii de sibieni au luat agheasmă în Piaţa Mare

Aproximativ 4.000 de sibieni au înfruntat gerul şi s-au strâns duminică în piaţa Mare din centrul Sibiului, pentru a lua agheazmă.

Ziua a început cu Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala MItropolitană din Sibiu, de pe strada Mitropoliei. Apoi, de aici, credincioşii şi preoţii au plecat în procesiune spre Piaţa Mare din centrul oraşului, unde a fost ţinută slujba de sfinţire. Pe scenă au urcat autorităţi locale, dar şi un sobor de preoţi în frunte cu Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului. 

ARAD. Arădenii au participat în număr mare la slujbele dedicate sărbătorii de Bobotează

Lăcaşele de cult din municipiu şi judeţul Arad au fost luate, astăzi, cu asalt de către credincioşi. Oamenii au participat în număr mare la slujbele dedicate sărbătorii de Bobotează pentru ca mai apoi să îşi ducă acasă apa sfinţită.

boboteaza arad

La Arad, nici în acest an, deşi numărul celor care au stat la rând pentru a ajunge la butoaiele cu apă a fost destul de mare, nu au fost incidente. Credincişii au înţeles că este apă destulă şi dacă respectă rândul şi nu se înghesuie vor ajunge mai repede la butoaie. Dacă la bisericile din municipiu a fost înghesuială, la cele din judeţ numărul credincioşilor a fost acelaşi ca şi duminica sau la sărbători.

        

BAIA MARE. Bobotează la Catedrala de peste 4 milioane de euro

Mare agitaţie mare de Bobotează la Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare. Aici mii de oameni au venit înarmaţi cu sticle de plastic, cu borcane şi cu ce s-a mai putut aduce pentru a putea lua apă sfinţită.

boboteaza

Slujba de Bobotează de la Catedrala Episcopala din Baia Mare nu a fost lipsită de incidente. Dacă anii trecuţi incidentele s-au datorat faptului că oamenii veniţi cu sticle pentru a lua aghiasmă se îmbrânceau unii pe alţii, de datas aceasta un bărbat a alunecat şi a căzut chiar în faţa unuia din butoaiele cu aghiasmă, suferind o puternică lovitură la cap, căzătură care l-a lăsat inconştient preţ de câteva secunde. 

BISTRIŢA. Bistriţenii au înfruntat gerul pentru jumătate de litru de apă sfinţită

Luni, în 6 ianuarie, mai toate bisericile ortodoxe din Bistriţa au fost pline ochi de credincioşi înarmaţi cu PET-uri de plastic. Preţ de mai bine de două ore cât a durat slujba bistriţenii care nu au mai încăput în biserici au înfruntat cele minus 5 grade cât se înregistrau în municipiu.

Credincioşii ortodocşi din întreaga ţară au sărbătorit luni 6 ianuarie Bototeaza sau botezul lui Iisus Hristos. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului.

          

Boboteaza, de la Vatican la Pietroşani. VIDEO AP

La acest material au participat Mariana Iancu, Bogdan Nistor, Mădălin Sofronie, Ionela Stănilă, Borcea Ştefan, Iulian Bunilă, Dana Mihai, Elisabeth Bouleanu, Cristina Stancu, Mugurel Manea, Irina Rîpan, Andreea Mitrache, Corina Macavei, Daniel Guţă, Ştefan Both, Ramona Găină, Bogdan Iancu, Bogdan Iancu, Claudia Bonchiş, Remus Florescu, Dragoş Hojda, Bianca Sara, Simona Voicu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite