FOTO Băile Herculane, perla transformată în tinichea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Iosif Armaş a pus mâna pe clădirile din staţiune după ce a promis că va investi milioane de dolari în renovare. Investitorii cred că singura şansă de renaştere a staţiunii este ca autorităţile să renunţe la turismul popular şi să mizeze pe segmentul de elită.

Hotelurile din Herculane care până în deceniul trecut găzduiau mii de turişti în orice sezon sunt pe punctul de a se prăbuşi. Multe au fost vândute la preţuri de nimic, în ultimii doi ani, după ce Finanţele Publice sau băncile la care Armaş era dator le-au scos la licitaţie. „În toiul verii nu au funcţionat hoteluri ca «Diana», «Afrodita» şi «Minerva», trei complexuri care însumează 1.200 de locuri. Aveam înainte 5.000 de locuri, la un grad de acoperire la peste 90%. Aici e monoindustrie. Dacă turism nu e, nimic nu e", spune profesorul Ilie Cristescu, primul doctor în turism din ţară. Aproximativ 800 de oameni lucrau în hotelurile şi în bazele de tratament în momentul privatizării. Acum, personalul calificat nu depăşeşte 10% din totalul de atunci.

„E un adevărat dezastru aici. Cade totul pe noi. Totul se prăbuşeşte. Îmi venea să sparg televizorul când îl vedeam pe Armaş. El a distrus tot în această staţiune. Nu a investit nimic, a spoit acum vreo patru ani două camere şi atât", spune indignată Măriuţa Stoican, o turistă şocată de aspectul deplorabil al staţiunii în care şi-a petrecut tinereţea.

Până în ‘89, turiştii erau atraşi de băile termale

Armaş şi Agathon, principalii vinovaţi

În ultimii ani, printre clădirile rămase în paragină au răsărit pensiuni cochete şi câteva hoteluri mici, dar, în pofida condiţiilor foarte bune de masă şi cazare, acesta nu sunt atrăgătoare pentru turişti. Le lipseşte elementul esenţial - apa termală, ale cărei efecte sunt de-a dreptul miraculoase. „Iosif Armaş şi Dan Matei Agathon sunt principalii vinovaţi pentru dezastrul din Băile Herculane. Consiliul Local a crezut în ei pentru că s-au anunţat investiţii de 35 de milioane de dolari. Contractul de privatizare nu l-a văzut nimeni", explică Nicuşor Vasilescu, primarul staţiunii.

Nu doar că Armaş n-a făcut nimic din ceea ce a promis, dar a şi refuzat ofertele venite din partea altor oameni de afaceri pentru a prelua o parte din proprietăţile sale. El a primit mai multe propuneri de la investitori serioşi, dar a cerut 70-80 de milioane de euro pentru 60% din acţiunile deţinute. Un preţ imens, în condiţiile în care erau firme dispuse să plătească cel mult 40 de milioane de euro. „Nu s-a întâmplat însă nimic şi tot de dezastru avem parte", spune Nicuşor Vasilescu. Hotelurile care au aparţinut sau încă sunt deţinute de Armaş au rămas fără certificate de clasificare şi sunt închise. Câteva dintre ele, de pildă hotelul „Roman", au fost cumpărate şi au intrat într-un amplu proces de modernizare. Clădirile din centrul istoric sunt însă pe punctul de a se prăbuşi.

image

Cinematograful din Herculane a ajuns o ruină

image

Primăria Herculane şi Asociaţia proprietarilor de pensiuni şi mici hoteluri au semnat anul acesta un parteneriat cu Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale, având ca scop renaşterea staţiunii. Deşi Ministerul Turismului a anunţat că se va baza pe cadrul legal pentru exproprierea lui Armaş şi a tuturor investitorilor de acest gen, Iosif Armaş nu-şi face griji. „Ne-am judecat cinci ani pentru centrul istoric. Proprietatea este garantată prin Constituţie. Eu sunt acţionar majoritar, am 98% din acţiuni. Am cinci hotărâri de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cine se crede acest primar?", se întreabă Armaş.

Bătrâna doamnă, în straie demodate

Într-o staţiune dărăpănată, primarul rămâne oprimist. „Lucrurile sunt mult mai simple acum pentru a expropria unităţi din patrimoniul cultural al staţiunilor. Sunt peste 12 clădiri care formează întregul important al centrului istoric. Printr-un proiect în valoare de cinci milioane avem inclusă reabilitarea parcului central, a străzilor, aleilor, a tot ceea ce înseamnă zona publică. Avem multe alte proiecte în derulare sau în curs de aprobare. Asta înseamnă că staţiunea va intra într-o etapă majoră de modernizare", spune Nicuşor Vasilescu.

Există însă şi sceptici, nu doar printre turişti, ci şi printre cei care deţin clădiri: „Această staţiune este o doamnă foarte bătrână, îmbrăcată în straie demodate. Staţiunea avea o vocaţie aristocratică, acum e una cu vocaţie populară. Nu va înflori cu un astfel de turism. Trebuie să recapete o vocaţie de elită, să atragă oameni cu bani. E nevoie de un proiect de arhitectură şi urbanism pentru ca staţiunea să respecte cerinţele actuale", e de părere Virgil Verbinschi, proprietarul mai multor clădiri în Herculane.

"Aici e monoindustrie. Dacă turism nu e, nimic nu e.''
Ilie Cristescu profesor

Vezi cum ne distrugem istoria

Încă de la începutul anilor '90, românii au pornit într-o cursă pentru a şterge istoria. Fabrici, monumente, case, clădiri, staţiuni şi uneori oraşe întregi au fost distruse definitiv din motive economice, politice sau doar din prostie.Acolo unde istoria este apreciată chiar şi cea mai mică piatră are valoare istorică şi este păstrată, întreţinută şi promovată turistic. În România, cele mai importante clădiri se ruinează.

Adevarul.ro lansează campania "Demolarea României". Timp de două săptămâni vom prezenta articole şi fotogalerii care surprind starea celor mai importante clădiri istorice din marile oraşe ale României. Urmăriţi şi comentaţi pe adevarul.ro proporţiile dezastrului produs de nepăsarea autorităţilor care lasă să se piardă valori istorice.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite