Formarea FSN şi arestarea lui Ceauşescu

Formarea FSN şi arestarea lui Ceauşescu

Crearea noii puteri, la Bucureşti coincide cu preluarea dictatorilor de către Armată

Evenimentele produse la 22 decembrie 1989 s-au desfăşurat în mare viteză. După plecarea lui Ceauşescu din sediul puterii, noul nucleu politic s-a format relativ repede. Citiţi în ediţia de mâine a ziarului "Adevărul" întregul articol.

În jurul orei 15.45, Ion Iliescu anunţa la Televiziune că la ora 17.00, la sediul fostului Comitet Central se va întruni n oua structură conducătoare.

Atunci, Ceauşescu fugea spre nicăieri. La ora 16.00, la sediul Ministerului Apărării, Ion Iliescu şi nucleul din jurul lui primeau puterea de l generalui Victor Stănculescu. După ora 17.00, în Bucureşti începuse diversiunea teroristă. Este momentul apariţiei lui Ion Iliescu la balconul CC. Noul lider a avut probleme, în urma unui discurs care a început într-un spirit uşor socialist. „Stimaţi tovarăşi". Lucrurile s-au reglat şi s-a trecut la „Dragi concetăţeni".

În jurul orei 18.00, pe fondul unor rafale puternice în Piaşa Palatului, în sediul CC s-a format Frontul Salvării Naţionale. O denumirea care a stârnit discuţii aprinse. Atunci, la auzirea formei finale a denumirii noii structuri, Petre Roman a avut celebra afirmaţie: „suna ca dracu".

La Târgovişte era deranj mare. Ceauşescu era percheziţionat în sedul miliţiei şi transferat Armatei. Acolo avea să rămână până în ultima zi de viaţă. 25 decembrie 1989.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: