Fondul Prima Pensie vrea să atragă minimum 350.000 de clienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Damjan Mencej, preşedintele companiei slovene, crede că plasamentele fondului la BVB au potenţial însemnat de creştere Compania Prima Pensie - Fond de pensii, membră a grupului Prva,

Damjan Mencej, preşedintele companiei slovene, crede că plasamentele fondului la BVB au potenţial însemnat de creştere

Compania Prima Pensie - Fond de pensii, membră a grupului Prva, partener BERD, prezentă în şapte ţări din regiune, a fost autorizată în România pentru Pilonul II şi urmează să depună documentaţia şi pentru Pilonul III. Pentru ambele fonduri administrate privat, societatea vizează 10% din cota de piaţă.

Prima Pensie va depune luna aceasta documentaţia necesară autorizării unui fond de pensii facultativ şi ţinteşte atât pentru fondul de pensii administrat privat, cât şi pentru cel facultativ o cotă de piaţă de 10%.
"Începând cu data de 17 septembrie vom demara o campanie susţinută de marketing, prin intermediul tuturor canalelor mass-media.

Grupul Prva, partener BERD, are o prezenţă de succes în şapte ţări din regiune. Vrem să transmitem mesajul unui grup experimentat în domeniul administrării fondurilor de pensii şi al managementului portofoliilor de instrumente financiare (tranzacţionate atât pe piaţa de capital, cât şi monetară)", spune Damjan Mencej, preşedinte al companiei slovene "Prima Pensie", despre atuurile companiei pe care o reprezintă.

Fondul facultativ pe care îl va lansa compania Prima Pensie va avea un grad de risc mediu - ridicat, portofoliul având în structură 40-50% acţiuni tranzacţionate în Romania şi alte state membre UE, dar şi în USA.

Procesul de validare, principala problemă a sistemului

Comisioanele practicate de "Prima Pensie" fond de pensii administrat privat sunt de 0,6% pe an - comisionul de administrare şi 2,5% cheltuiala legată de administrare, dedusă din contribuţiile plătite.

Conform oficialilor companiei, în procesul de administrare a portofoliului, fluctuaţia indusă de acţiuni va fi diminuată prin gradul înalt de diversificare a portofoliului, prin investiţia într-o serie de instrumente cu venit fix (obligaţiuni municipale şi corporative, titluri de stat).

"Expunerea portofoliului pe un emitent sau grup de emitenţi este redusă şi se află într-un proces zilnic de monitorizare. În scopul acoperirii riscului se vor folosi instrumente financiare derivate", mai spune Mencej.
Societatea Prima Pensie Fond de Pensii consideră că Bursa de Valori Bucureşti are în continuare un potenţial semnificativ de creştere, exemplificând în acest sens sectoare cum sunt cel financiar sau al construcţiilor.

Astfel, pentru început, acţiunile româneşti vor avea o pondere ridicată în portofoliu, fără a ignora însă oportunităţile investiţionale care vor exista pe pieţe mature cum sunt cele Vest-Europene sau Nord-Americane. Ca şi alţi competitori ai săi, Mencej nominalizează, printre problemele pe care le-ar isca actuala legislaţie, procesul de validare al participanţilor, fără a veni cu o propunere.

Compania estimează 3,5-4 milioane de participanţi la fondurile administrate privat, din care doreşte să obţină minimum 350.000 de clienţi. "Randamentele fondurilor de pensii administrate de noi pe alte pieţe sunt dependente de politica de investiţii permisă de legislaţiile naţionale.

Acestea se situează între 5 şi 35% pe an (de la fondurile orientate 100% pe titluri de stat, la fondurile în care acţiunile au o pondere mai ridicată)", adaugă Mencej.

Fondul de pensii Prima Pensie va investi în următoarele clase de active: instrumente ale pieţei monetare (inclusiv conturi şi depozite în lei) - maximum 20%, titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor Publice din România sau de Statele UE - 40%, obligaţiuni municipale - 10%, acţiunile tranzacţionate pe pieţele reglementate şi supravegheate din România şi din statele UE - 20%, obligaţiuni corporative - 10%. Instrumentele în care se fac plasamentele sunt cele prevăzute de legislaţia în vigoare privind fondurile de pensii administrate privat.

Pentru a-şi atinge ţinta de 10% din piaţă, "Prima Pensie" îşi construieşte propria reţea, formată din consultanţi de asigurări, dar va folosi şi parteneriate cu brokeri de pensii.

În acest moment există 80 de angajaţi care se vor ocupa de coordonarea operaţiunilor din teritoriu.

Compania vizează şi Pilonul III

Compania constituită în România este cea de-a şaptea societate înfiinţată de Prva Group în Europa Centrală şi de Est.

"Prima Pensie" va opera iniţial pe Pilonul II (pensiile obligatorii suplimentare), urmând ca, ulterior, să îşi extindă activitatea şi pe Pilonul III (pensiile facultative).

"Capitalul social iniţial al companiei Prima Pensie va fi sporit în mod constant, pentru a acoperi investiţiile necesare desfăşurării activităţilor.

Bătălia pentru atragerea de asiguraţi se va da în prima perioadă a intervalului de patru luni stabilit de statul român şi va fi decisivă pentru situarea pe piaţă. Experienţa pe care o avem în alte state ne-a arătat că poziţia dobândită iniţial tinde să se păstreze pe o perioadă îndelungată", a declarat Alenka Znidarsic Kranjc, CEO Prva Group.

Compania Prima Pensie, în cifre

"Prima Pensie Fond de Pensii S.A.", membră a grupului internaţional Prva, partener al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), are ca obiectiv atingerea unui număr de 350.000 de clienţi pentru fondul de pensii private obligatorii, adică 10% din piaţă. Compania constituită în România este cea de-a şaptea societate înfiinţată de Prva Group în Europa Centrală şi de Est.

Înfiinţat în anul 2000, Grupul Prva este lider pe piaţa furnizorilor de pensii facultative şi obligatorii în Slovenia şi sud-estul Europei, cu şapte filiale în şapte ţări: Slovenia, Macedonia, Kosovo, Serbia, Albania, Ucraina şi România.

Deţine poziţia de lider în Slovenia şi în Macedonia, cu o cotă de piaţă de 22,5% şi, respectiv, 54%, având totodată o dezvoltare susţinută în celelalte ţări. Recent, grupul sloven a beneficiat de o investiţie de 8 milioane de euro din partea BERD (însemnând 20% din acţiunile Prva Group) care va furniza fonduri suplimentare pentru înfiinţarea şi extinderea fondului de pensii al grupului Prva şi a filialelor de management al activelor pe pieţele din Europa Centrală şi de Est.

La data de 31 mai 2007, grupul Prva deţinea în Macedonia, Serbia, Slovenia şi Kosovo o valoare a activelor de management de peste 100 milioane de euro şi o structură managerială formată din peste 125 de manageri.

Scurt CV Damjan Mencej

La 39 de ani, slovenul Damjan Mencej a condus mai multe societăţi de investiţii, printre care KD Investments D.D. Companie de Management al Proprietăţii. Anterior funcţiei de la Bucureşti, de preşedinte al companiei Prima Pensie - Fond de Pensii, Damjan Mencej a fost partener şi membru al consiliului de administraţie al CEE Security Investments Intermediary A.D. din Sofia. A absolvit Facultatea de matematică-fizică din Ljubljana şi un MBA în Management Bancar, Pieţe şi Instituţii Financiare, Management Strategic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite