Finlanda şi-a propus construirea primei autostrăzi ecologice din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finlanda şi-a anunţat planurile de a construi prima "autostradă verde" din lume, ce va fi dotată cu staţii de încărcare pentru maşini electrice şi pompe cu biocarburanţi produşi din resurse locale.

"Scopul este de a crea modelul pentru o autostradă ecologică care ar putea fi folosită chiar şi la nivel internaţional. Nu mai există vreun proiect asemănător, motiv pentru care va fi un exemplu pentru întreaga lume", a spus pentru AFP, Aki Marjasvaara, managerul de proiect.

Proiectul se referă la cei 130 de kilometri neterminaţi din autostrada dintre Turku şi Vaalimaa, aproape de graniţa cu Rusia.

Planul constă în utilizarea deşeurilor şi a altor resurse din regiunea prin care va trece noul drum, pentru a produce etanol, alţi biocombustibili şi energie electrică. Pentru maşinile obişnuite, vor fi disponibile şi pompe cu combustibili fosili.

Alte propuneri includ instalarea de pompe geotermale şi afişarea de informaţii utilizatorilor asupra emisiilor lor de carbon şi impactul asupra mediului. De asemenea, se urmăreşte folosirea de “iluminat inteligent”: sistemele se vor stinge automat pe porţiunile unde nu sunt maşini şi îşi vor regla nivelurile de-a lungul drumului, pentru a compensa condiţiile meteo.

Dacă proiectul va beneficia de sprijinul UE, lucrările vor demara spre sfârşitul anului viitor, urmând a fi finalizate în 2016. Costul invetiţiei a fost estimat la 700 de milioane de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite