FESTIVALUL DILEMA. Andrei Pleşu, despre avantajele bătrâneţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Discursurile lui Andrei Pleşu sunt mereu fascinante FOTO Adevărul
Discursurile lui Andrei Pleşu sunt mereu fascinante FOTO Adevărul

Festivalul „Dilema Veche“ a fost un succes. Oamenii s-au strâns să-i asculte pe Andrei Pleşu, Dan C. Mihăilescu sau Horia Roman Patapievici, au participat la concerte, spectacole şi expoziţii şi s-au bucurat de sărbătoare.

Festivalul „Dilema Veche“ 2013, desfăşurat în acest week-end la Alba Iulia, a contrazis toate statisticile şi graficele de audienţă care arată că, în România, evenimentele culturale se află pe ultimele locuri în preferinţele publicului. Sălile în care s-au desfăşurat conferinţe au fost neîncăpătoare, iar spectacolele şi concertele în aer liber au adunat sute de oameni şi au creat o atmosferă aparte în Cetatea Alba Carolina, devenită una dintre cele mai frumoase din ţară după ce a fost renovată recent cu fonduri europene.

Programul festivalului a inclus conferinţe şi dezbateri, concerte, spectacole de teatru şi de dans, proiecţii de film, lecturi publice, ateliere de scriere creativă pentru copii, târguri de meserii şi expoziţii de fotografie.

„Mă bucur că a fost un public foarte numeros la toate evenimentele, un public care a reacţionat foarte bine şi care a participat la discuţii. Au venit foarte mulţi oameni din afara oraşului, probabil mai mult de o treime, dar a fost şi o participare intensă din partea comunităţii locale. Din aceste punct de vedere, festivalul şi-a atins scopul. Oamenii au apreciat atât calitatea evenimentelor şi a invitaţilor, cât şi spaţiul foarte frumos al cetăţii, or asta era şi intenţia festivalului, aceea de a pune împreună manifestări culturale de foarte bună calitate şi spaţiul generos al cetăţii“, a concluzionat Mircea Vasilescu, directorul Festivalului „Dilema Veche“.

„Poţi să faci pe senilul, poţi să spui prostii“

Festivalul a debutat vineri, cu conferinţa „Despre bătrâneţe“susţinută Andrei Pleşu, care a reuşit să transforme o temă îmbibată de sobrietate într-un veritabil spectacol de autoironie şi detaşare pozitivă. Pleşu a vorbit, între altele, despre avantajele bătrâneţii: „Spre exemplu, când te plictiseşti într-o societate, când un program ţi se pare prea încărcat, poţi să faci pe senilul, poţi să spui prostii, şi imediat eşti scuzat. Poţi să te pătezi pe cravată, nu se supără nimeni. Capeţi libertăţi pe care nu le aveai“.

Cătălin Ştefănescu şi Radu Paraschivescu, la Biblioteca Batthyaneum FOTO Adevărul


Sâmbătă, într-una dintre aulele Universităţii „1 Decembrie 1918“, invitaţii lui Cristian Ghinea au vorbit despre ciocnirea identităţii locale cu identitatea europeană. Prezent la dezbatere, Dacian Cioloş, comisar pentru Agricultură la Comisia Europeană, a vorbit despre teama românilor de a-şi asuma identitatea. „Uneori am senzaţia că noi, ca naţiune, n-am depăşit anumite complexe. Sunt alţii, în afara României, care n-au nicio problemă în a-şi afirma rădăcinile româneşti, iar noi, uneori, ne temem să o facem“, a spus Cioloş.

festivalul dilema
Oamenii au apreciat atât calitatea evenimentelor şi a invitaţilor, cât şi spaţiul foarte frumos al cetăţii. Mircea Vasilescu, directorul Festivalului „Dilema Veche“

Tot sâmbătă, publicul a umplut holul bibliotecii Batthyaneum, iar oamenii au stat inclusiv cocoţaţi pe scara interioară pentru a-i putea asculta pe Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu şi Liviu Papadima, care au vorbit despre „Lectura în deplasare“. Seara s-a încheiat cu „Jazz şi limonadă“, în faţa Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia.

Duminică, în ultima zi a festivalului, Horia Roman Patapievici şi Dan C. Mihăilescu au purtat un dialog dilematic „Despre neajunsurile a de fi nou“, iar în Piaţa Cetăţii a fost transmisă în direct deschiderea Festivalului „George Enescu“. De altfel, înfrăţirea dintre revista „Dilema Veche“ şi Festivalul de la Bucureşti s-a materializat şi într-o colecţie de DVD-uri cu 10 concerte de referinţă pentru pian şi orchestră, în interpretarea lui Daniel Barenboim şi a lui Radu Lupu, pe care le puteţi găsi la chioşcuri în fiecare joi, începând din 29 august, împreună cu revista „Dilema Veche“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite