Fenomenul smombie ia amploare. La ce pericole sunt expuse persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 43 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Merg mai încet decât ceilalţi, cu paşi nesiguri şi cu capul aplecat. Vorbim despre pietonii care stau tot timpul cu telefonul în mână şi căştile în urechi. Un studiu francez trage un semnal de alarmă. Dependenţii de telefonul mobil sunt mai predispuşi la accidente decât cei care sunt atenţi pe unde merg, scrie Digi24.

Fenomenul smombie implică pe cineva care traversează uitându-se pe telefon, în loc să fie atent dacă îl pândeşte un pericol iminent, cum ar fi un vehicul. Este un fenomen foarte îngrijorător, a declarat avocatul Michel Benezra.

În ciuda campaniilor de sensibilizare, numărul dependenţilor de telefonul mobil, chiar şi pe stradă, a crescut în mod îngrijorător. 65% dintre francezi recunosc că îşi consultă telefonul mobil în timp ce merg pe trotuar sau traversează, faţă de 50% în urmă cu patru ani. Sunt numiţi smombie, o combinaţie între smartphone şi zombie.

Media este crescută de tineri, cei cu vârste cuprinse între 18 şi 43 de ani. Mai mult de 90% dintre ei citesc mesaje, scriu sau merg cu căştile pe urechi. Dacă în ceea ce îi priveşte pe ceilalţi pietoni sunt doar deranjanţi, cei care folosesc un telefon când traversează îşi pun vieţile în pericol. Unul din şase a suferit deja un accident.

-Aruncăm o privire, dar nu este suficient. Dacă sunt două benzi, vedem doar una şi, dacă o maşină vine cu viteză, nu ne-am uitat atent.

Mai multe ţări testează deja sisteme de avertizare a pietonilor dependenţi de mobil. În Israel, în mai multe intersecţii, au fost montate semafoare care luminează dinspre sol, iar în Coreea de Sud utilizatorii de mobil îşi pot instala o aplicaţie care îi avertizează când se apropie o maşină.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite