Fenomenul „Smombie“: efectele maniei moderne care-i face pe jumătate din români să umble pe stradă cu ochii-n telefon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Tot mai mulţi români sunt dependenţi de telefonul mobil, pe care îl folosesc inclusiv atunci când traversează strada. Specialiştii spun că acesta este deja un fenomen şi l-au numit smombie (o combinaţie între smartphone şi zombie - n.red.).

Primii care au atras atenţia asupra consecinţelor acestui mod al generaţiei actuale de a se deplasa sunt cercetătorii francezi, care spun că dependenţii de telefonul mobil cad tot mai des victime ale accidentelor. „Fenomenul smombie implică pe cineva care traversează uitându-se pe telefon, în loc să fie atent dacă îl pândeşte un pericol iminent, cum ar fi un vehicul. Este un fenomen foarte îngrijorător”, a explicat avocatul Michel Benezra.

Românii nu fac excepţie. În special în oraşele mari, tinerii sunt cel mai adesea cu telefonul în mână şi cu căştile pe urechi. Consultă telefonul mobil chiar în timp ce merg pe trotuar sau atunci când traversează. Riscurile la care se supun sunt enorme, apreciază psihologul Mihai Copăceanu. 

„Telefoanele au acest risc. Sunt foarte atractive şi răspund unor nevoi. Din păcate, sunt persoane care folosesc telefonul chiar şi la volan. E un instrument util, dar utilizatorul poate fi atât de atras de el încât ajunge să ignore lumea reală. Astfel, poţi să suferi accidente. E un risc pentru siguranţă pentru că smartphone-ul creeză o formă de dependenţă”, a explicat specialistul.

Nouă din zece persoane folosec telefonul mobil în mijloacele de transport în comun, arată psihologul. „Normalizăm riscurile şi avem impresia că putem face mai multe riscuri în acelaşi timp, dar nu este aşa. Dependenţa de telefonul mobil poate deveni o problemă de sănătate mintală. Un smartphone îţi poate oferi totul la un loc: muzică, interacţiune”, completează Mihai Copăceanu. 

Ce categorii sunt la risc 

La risc sunt în special adolescenţii, susţine specialistul, urmaţi de cei care au sub 10 ani şi care s-au născut în epoca tehnologiei. „În mod clar e nevoie de intervenţii ale autorităţilor pentru ca astfel de incidente, din neatenţie şi dependenţă de telefon, să nu se mai producă”, a completat Mihai Copăceanu. 

Dacă în România încă nu se iau astfel de măsuri, state precum Israel sau Coreea de Sud au montat deja sisteme de avertizare a pietonilor dependenţi de mobil. Spre exemplu, au fost montate semafoare care luminează dinspre sol. Totodată, utilizatorii de mobil îşi pot instala o aplicaţie care să îi avertizeze când se apropie o maşină. 

Măsuri vor să ia şi francezii, în contextul în care, potrivit studiului citat, 65% dintre respondenţi îşi consultă telefonul când merg pe trotuar sau traversează, iar peste 90% dintre cei cu vârste între 18 şi 43 de ani citesc mesaje, scriu sau merg cu căştile pe urechi pe stradă, nefiind atenţi la ce se întâmplă în jurul lor. Studiul notează şi că, în ciuda campaniilor de sensibilizare, numărul dependenţilor de telefonul mobil, chiar şi pe stradă, a crescut în mod îngrijorător. 

1.600 de români au murit în accidente în 2018 

Lipsa de disciplină a pietonilor români a fost cauza principală a producerii accidentelor în 2018. Cel puţin aşa arată cele mai recente statistici ale Poliţiei Române, potrivit cărora s-au produs aproape 7.800 de accidente rutiere grave în România, pe parcursul unui an întreg. 

Dintre cei implicaţi în accidente, 1.700 au murit. De asemenea, 3.131 de oameni au fost răniţi uşor în acest incidente produse pe drumurile din ţară. Dacă lipsa de disciplină a stat la baza producerii a 1.500 de accidente, care s-au soldat cu decesele a 400 de persoane şi rănirea gravă a altor 1.050, pe locul doi din perspectiva cauzelor producerii accidentelor s-a aflat neacordarea priorităţii de trecere a pietonilor şi vehiculelor, iar pe locul trei - viteza excesivă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite