Despre fenomenul Fake News, la Adevărul Live: cum ne afectează şi cum îl combatem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii de la Chamber of Excellence in International Affairs au fost în platoul Adevărul Live pentru a discuta despre fenomenul Fake News şi cum îl putem combate. Dezinformarea este extrem de periculoasă, întrucât provoacă panică, ne împinge să luăm decizii greşite şi să ne schimbăm parţial sau total alegerile personale, dar şi de tip economic şi politic.

Suntem înconjuraţi de informaţii şi ştiri, unele dintre ele false, care ne fac un deserviciu, noua înşine dar şi nouă, ca societate. În contextul în care informaţiile vehiculate în spaţiul public ne afectează direct şi ne ajută să luăm diverse decizii, este important să învăţăm, cum să ne dezvoltăm o gândire critică şi să recunoaştem, ba mai mult, să combatem fenomenul ”fake news”.

Ce înseamnă fake news? Cât de periculos este fenomenul? Cum ne afectează? Cum filtrăm informaţiile care ne bombardează zilnic? 

„Fake news” este un concept uşor de folosit dar complicat. Este diferenţiat de ”false news”. ”Fake news” este un element de propagandă cu interese clare, o manipulare, mai nociv decât o ştire falsă.

„Dacă vorbim despre fenomenul dezinformării, ne putem referi la ultimul incident mai notabil, incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris. În spaţiul public au apărut multe informaţii cum că ar fi fost incendiată de către migranţi musulmani sau de către preşedintele Macron pentru a combate protestul ”vestelor galbene” sau pentru Uniunea europeană este o societate decadentă, netradiţională şi ar fi o mână a providenţei la mijloc”, a spus expertul Nicolae Ţîbrigran, unul dintre autorii ghidului de fact-checking. 

Dezinformarea ne poate afecta inclusiv deciziile politice, consideră Răzvan Munteanu. Sintagme precum „România – colonia Occidentului”  devin virale şi sunt nocive pentru că ne afectează viziunea politică dar şi deciziile de zi cu zi, a mai spus acesta.

Pentru că foarte mulţi oameni nu au gândire critică şi nu înţeleg rolul NATO şi UE pot ajunge să voteze viziuni extremiste şi pro-ruse, au mai spus experţii. Cei doi invitaţi au prezentat şi ghidul practic de fact-checking pe care l-au creat pentru persoanele interesate să-şi dezvolte o gândire critică, pentru jurnalişti, studenţi şi oameni care vor să înveţe cum să nu se mai lase păcăliţi de informaţiile care îi bombardează zi de zi, din toate părţile.

Informare corectă - un ”must”, nu un ”moft” 

„E o întreagă paletă de actori, fabrici de troli care acţionează pentru a dezinforma şi persoane care ajung să creadă în dezinformare ca un instrument util de propagandă, aşa numiţii „idioţi utili” care cred în teoriile conspiraţioniste”, a mai adăugat Munteanu. 

Multe ştiri false sunt comerciale, dar creează panică, atrag atenţia cei doi experţi. Impactul dezinformării este unul masiv. Experţii la nivel internaţional consideră că oamenii nu iau măsuri şi nici nu ştiu să recunoască dezinformările.

Trebuie să identificăm dezinformarea iar pentru asta trebuie să ne dezvoltăm gândirea critică. Invidiul tinde să creadă informaţiile care îi convin şi îi confirmă, însă e important să facem un pas înapoi când citim ceva care ne trezeşte o stare de panică sau dezgust şi să verificăm informaţia din mai multe surse”, a spus Ţîbrigan.

”Ghidul practic de Fact-Checking” este primul volum lansat de un think-tank românesc, în limba română, pentru cei din România şi Republica Moldova interesaţi să îşi dezvolte o gândire critică, pasionaţi de jurnalism dar nu numai. Cum depistăm dacă o fotografie sau un video au fost trucate, cum verificăm informaţiile online şi cele de pe Wikipedia inclusiv.

Trăim într-o societate alertă, consumăm mult video şi imagini, fără să le trecem prin flirtul critic. „Ar trebui să verificăm informaţia, dacă a apărut în mai multe surse, dacă se citează vreun expert, dacă respectivul site are date de contact, are echipa redacţională etc”, a mai spus Ţîbrigan.

Nu în ultimul rând, experţii Răzvan Munteanu şi Nicolae Ţîbrigan au prezentat pe scurt ”Ghidul practic de fact cheking”, care va fi distribuit şi în bibliotecile şi liceele din ţară. Ghidul poate fi accesat online.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite