LIVE BLOG Furtuna din Bucureşti a ucis un om. Bărbatul a fost strivit de un copac dărâmat de vânt. În ţară, alţi doi oameni au murit loviţi de fulger

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intervalul critic pentru Bucureşti va fi după ora 20.00 FOTO Inquam / Octav Ganea
Intervalul critic pentru Bucureşti va fi după ora 20.00 FOTO Inquam / Octav Ganea

Furtuna care s-a abătut miercuri asupra Capitalei a făcut o victimă. Un bărbat a murit după ce un copac s-a prăbuşit peste el pe Şoseaua Viilor. În ţară, doi oameni au murit în judeţul Vaslui după ce au fost loviţi de fulger. Ciclonul mediteranean care trece pe deasupra României a produs pagube materiale în mai multe localităţi, unde au fost inundate străzile, copaci au fost doborâţi iar unele clădiri au rămas fără acoperiş.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare cod galben de averse torenţiale, căderi de grindină şi descărcări electrice în aproape toată ţara, în timp ce cinci judeţe se află, joi dimineaţa, sub cod portocaliu. Doar judeţele Tulcea şi Constanţa nu sunt afectate de instabilitatea atmosferică.

Hartă interactivă: animaţie grafică a fenomenelor meteo din România

* Pe butoanele din dreapta hărţii puteţi selecta fenomenul meteorologic care se afişează

UPDATE 09.50 GORJ: Localnicii din Polovragi, Novaci şi Bengeşti Ciocadia spun că nu au văzut în viaţa lor o grindină aşa de puternică. Gheaţa care a căzut din cer şi a transformat totul în alb. Bucăţile de „piatră“ au măsurat chiar câţiva centimetri. 

FOTO Localităţi din Gorj acoperite de grindină. Imagini cu gheaţa care a format un strat de zeci de centimetri
FOTO Localităţi din Gorj acoperite de grindină. Imagini cu gheaţa care a format un strat de zeci de centimetri

UPDATE 08.15 Unde mai rămân şcoli închise

Autorităţile din Prahova au decis ca unităţile de învăţământ să rămân închise şi joi, din cauza condiţiilor meteo, însă numai pentru cursurile care se desfăşoară dimineaţă, elevii care învaţă după amiază urmând să meargă la şcoală.

În judeţul Timiş, cursurile sunt suspendate, joi, în patru unităţi de învăţământ , după ce furtuna puternică de duminică a afectat clădirile în care funcţionează. Este vorba de Colegiul "I.C. Brătianu", Colegiul Tehnic de Vest, Liceul de Arte Plastice din Timişoara şi şcoala din localitatea Bethausen. Liceul de Arte Plastice va fi închis întreaga săptămână, pentru că acoperişul unităţi de învăţământ a fost complet distrus de vântul puternic.

UPDATE 08.00 Bilanţ ISU Bucureşti-Ilfov după furtună: un mort, şase maşini avariate, 13 copaci căzuţi

Pompierii au intervenit la 24 de solicitări în Bucureşti şi în Ilfov. În Capitală au căzut 14 copaci, fiind avariate şase autoturisme. Totodată, s-a intervenit pentru îndepărtarea unei table desprinse. 

În judeţul Ilfov, pompierii au acţionat pentru evacuarea apei în cazul a opt inundaţii şi pentru îndepărtarea unui copac, intervenindu-se, de asemenea, în cazul unui acoperiş afectat de vânt.

UPDATE 23.55 Furtuna a lăsat mii de gospodării din Vrancea şi Dâmboviţa fără curent electric.

În şase localităţi au fost semnalate avarii la reţeaua de curent electric: Adjudul Vechi, Homocea, Ploscuţeni, Lespezi, Siscani, Argea.

UPDATE 23.10 Bărbat mort în Capitală: „A ignorat avertizarea“

 În zona din Sectorul 5 al Capitalei, pe Şoseaua Viilor, unde un bărbat a murit miercuri seară după ce a fost lovit de un copac prăbuşit din cauza vântului, se aflau afişe prinse de o bandă de delimitare care avertizau asupra pericolului de prăbuşire, informează Primăria Capitalei, care precizează că imobilul în curtea căruia se afla copacul aparţine societăţii Kandia Dulce SA.

„Potrivit declaraţiei familiei sale, bărbatul venise să-i aducă un pachet surorii. În momentul în care a coborât din maşină, I.B a fost lovit puternic de copacul rupt. Chiar dacă în zonă se aflau afişe prinse de o bandă de delimitare - prin care se menţiona faptul că arborele reprezintă un pericol - bărbatul a ignorat avertizarea, iar crengile copacului aflat în curtea imobilului de pe Şoseaua Viilor, smulse de vânt, l-au accidentat mortal”, explică municipalitatea.

UPDATE 22.52 Pompierii de la ISU Dâmboviţa au fost solicitaţi să intervină pentru a dagaja carosabilul de mai mulţi copaci căzuţi pe carosabil în trei comune. Judeţul Dâmboviţa este avertizat alături de alte patru judeţe cu Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, manifestată prin averse torenţiale, căderi de grindină şi descărcări electrice.

UPDATE 22.40 Cod portocaliu de furtună şi în judeţele Iaşi şi Botoşani, valabil până mâine la ora 23.30

UPDATE 21:50 Un bărbat a murit după ce un copac s-a prăbuşit peste el în Sectorul 5 al Capitalei

Un bărbat a murit, miercuri seară, după ce a fost lovit de un copac prăbuşit din cauza vântului puternic în Sectorul 5 al Capitalei, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti – Ilfov.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bucureşti – Ilfov, Adrian Marin, bărbatul avea 42 de ani şi a murit din cauza loviturii foarte puternice la cap, cauzată de căderea unui copac.

UPDATE 21:45 Avarii la Centrul Naţional de Fotbal de la Mogoşoaia

Federaţia Română de Fotbal (FRF) a anunţat, miercuri seară, că în urma intemperiilor din preajma Bucureştiului s-au înregistrat avarii la Centrul Naţional de Fotbal de la Mogoşoaia. Din cauza debitului mare de precipitaţii, conducta principală de scurgere a cedat. Apa s-a infiltrat în plafonul din zona recepţiei hotelului şi a provocat căderea unor plăci din tavanul de rigips. Ca măsură imediată s-a întrerupt voluntar alimentarea cu curent electric.

În hotel erau cazaţi jucători provenind de la echipa naţională de futsal a României şi de la loturile U16 ale României şi Irlandei. Siguranţa lor nu a fost niciun moment în pericol, menţionează FRF.

UPDATE 21:20 Copaci căzuţi pe carosabil în Bucureşti şi Ilfov

O maşină a fost avariată, miercuri seară, în Sectorul 6 al Capitalei, după ce un arbore a fost doborât de vânt, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov. Copaci au căzut pe carosabil în zonele Arcul de Triumf, Piaţa Presei, iar un altul a căzut pe cablurile de electricitate pe Calea Giuleşti.

În judeţul Ilfov s-a acţionat pentru extragerea apei din patru subsoluri şi pentru îndepărtarea unui copac căzut pe carosabil.

VIDEO Cum s-a văzut Codul Portocaliu în Dâmboviţa: cerul a fost brăzdat de zeci de fulgere şi a plouat torenţial

UPDATE 20:45 Mai multe curse aeriene care ar fi trebuit să aterizeze pe Aeropotul Henri Coandă au fost deviate spre alte aeroporturi, din cauza condiţiilor meteo, potrivit Digi24.

Este vorba despre două curse, una de la Heraklion şi una de la Doha, care au aterizat la Constanţa. Un un alt avion care venea din Berlin a aterizat la Varna, în Bulgaria, după ce aeronava a aşteptat circa 30 de minute deasupra Capitalei, dar nu a putut ateriza la Otopeni.

La ora transmiterii acestei informaţii situaţia a revenit la normal pe aeroportul Otopeni.

   

bucuresti furtuna cer innorat nori foto inquam diana oros

 Nori de furtună deasupra Capitalei. Foto INQUAM PHOTOS / Diana Oros

UPDATE 20:40 Case cu acoperişuri distruse la Cluj, în comuna chinteni. Vântul a suflat cu 70 de kilometri pe oră 

UPDATE 20:30 O avertizare cod portocaliu de furtună a fost emisă pentru judeţul Suceava, valabilă până la ora 21.30.

UPDATE 20:02 Circulaţia este îngreunată pe Autostrada Bucureşti - Piteşti, unde plouă torenţial, anunţă Poliţia Rutieră.

Grindină de mari dimensiuni în Teleorman. Zeci de maşini au fost avariate

UPDATE 20:00 FOTO VIDEO Furtună cu gheaţă în Apuseni. Grindina a căzut pe suprafeţe întinse

UPDATE 19:33 ANM a emis coduri portocalii de furtună pentru judeţul Timiş până la ora 20.30, pentru judeţele Harghita şi Braşov până la ora 21.00. De asemenea, judeţul Ilfov se află sub avertizare cod portocaliu până la ora 20.45.

UPDATE 19:04 Cod portocaliu de furtună pentru judeţul Braşov până la ora 20.00.  Avertizarea meteo este valabilă şi pentru judeţele Cluj, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Satu-Mare şi Maramureş până la ora 20.50.

UPDATE 19:01 Toate şcolile din judeţul Prahova, aflat sub cod portocaliu de furtună, rămân închise joi dimineaţă, au anunţat autorităţile judeţene, la finalul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

"S-a luat decizia, prin hotărâre a CJSU, de suspendare a cursurilor începând cu ora 15.30 miercuri şi a celor de joi dimineaţă. În cazul în care se va prelungi codul portocaliu, bineînţeles că şi hotărârea de suspendare a cursurilor va fi prelungită", a afirmat prefectul Mădălina Lupea.

UPDATE 18:52. Meciul Dinamo - Concordia Chiajna, din Liga I de fotbal, a fost amânat din cauza vremii

Meciul dintre echipele Dinamo şi Concordia Chiajna, care urma să se dispute de la ora 21.00, în etapa a XI-a a Ligii I, a fost amânat ca urmare a avertizării emise de emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, a anunţat LPF.

UPDATE 18:48 Directorul ANM, despre furtuna anunţată în Bucureşti: „E foarte puţin probabil să se repete episodul de la Timişoara“

„Vântul nu va bate mereu, vor fi rafale, este probabil să avem o prima intensificare când începe ploaia la Bucureşti şi-apoi la fiecare repriză de ploaie. La Timişoara a fost un episod excepţional, vântul a bătut cu peste 100 de kilometri la ora. Părerea noastră a specialistilor este că episodul de la Timişoara s-a întâmplat într-un context special şi este foarte puţin probabil să se repete”, a declarat, la Smart Fm, directorul ANM, Florinela Georgescu. “Vorbim de un episod de instabilitatea atmosferică, dar ca de vară”, a adăugat Florinela Georgescu.

UPDATE 18:40 Furtuna a provocat inundaţii în Târgu-Jiu, iar în Târgu Cărbuneşti acoperişurile a trei case şi opt maşini au fost distruse. 

Cea mai afectată localitate a fost Târgu Cărbuneşti, unde acoperişurile a trei imobile au fost distruse de vântul puternic. Acoperişul de pe un bloc a ajuns pe opt maşini, care au fost avariate.

UPDATE 18:25 Doi oameni au murit loviţi de fulger în judeţul Vaslui, iar circa 1.600 de consumatori nu mai sunt alimentaţi cu energie electrică în urma furtunii care a afectat astăzi partea estică a judeţului.

UPDATE 18:20 Cod portocaliu de furtună pentru judeţele Teleorman şi Giurgiu până la ora 19.30.

Se vor semnala : frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie, grindină de dimensiuni medii şi mari, averse ce vor depăşi 30-35 l/mp,

UPDATE 17:47 Meteorologii au emis noi avertizări cod portocaliu de furtună pentru judeţele Olt şi Vâlcea, valabile pînă la ora 19.00.

UPDATE 17:45 Alarmele din Târgu-Jiu au răsunat pentru avertizarea populaţiei înainte de venirea furtunii.

„Având în vedere cele întâmplate în vestul şi centrul ţării la sfârşitul săptămânii trecutwe, s-a luat decizia alarmării populaţiei din Târgu-Jiu“, a spus Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

UPDATE 17:30 Cod Portocaliu de furtună pentru judeţele Alba şi Sibiu până la ora 19.00.

Se vor semnala : frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie, grindină de dimensiuni medii şi mari, averse ce vor depăşi 30-35 l/mp.

UPDATE 17:10 Traficul auto în Capitală este blocat pe mai multe artere principale, potrivit imaginilor transmise de posturile de ştiri. Deasemenea, potrivit informatiilor de pe aplicaţia Waze, care furnizeaza date în timp real, pe  majoritatea arterelor mari din oraş circulaţia se desfăşoară cu greutate.

waze

Click pe imagine pentru harta live

În altă ordine de idei, un mall din Capitală a anunţat că oferă gratuit 1.000 de locuri de parcare din această seară până joi dimineaţă.

Începând cu orele 16:00, Veranda Mall va pune la dispoziţia locuitorilor din cartierul Obor şi din proximitate 1.000 de locuri în parcarea subterană, în limita disponibilităţii, ca urmare a avertizărilor meteo pentru această seară.

Şoferii îşi vor putea lăsa maşinile în siguranţă la Veranda Mall până mâine dimineaţă, odată ce vremea se va stabiliza.

Centrul comercial este situat pe Strada Ziduri Moşi, nr. 23. 

UPDATE: Cod Portocaliu de furtună pentru judeţele Olt, Gorj, Dolj, Vâlcea până la ora 18.00 şi pentru judeţul Hunedoara până la ora 18:15.

UPDATE 16.55: Apa Nova Bucureşti anunţă că are pregătite 12 echipaje pentru a interveni în această seară.

Potrivit  oficialilor companiei, sistemul de canalizare al Capitalei va funcţiona la capacitate maximă. „Pe întreg  parcursul zilei de astăzi a fost făcută o verificare a gurilor de scurgere pentru preluarea apelor meteorice din zona tuturor pasajelor subterane şi în zonele în care mai ştim noi că , istoric, se produc acumulări. Suntem în legătură cu Administraţia Naţională a Apelor Române şi, dacă situaţia o va impune, dânşii vor proceda la descărcarea apei care se vede la suprafaţă în râul Dâmboviţa pentru a permite ca, în cazul în care intră sub presiune colectorul casetat de sub râul Dâmboviţa, apa să fie evacuată şi prin partea superioară”, a precizat directorul general adjunct al Apa Nova, Epsică Chiru, potrivit unui comunicat de presă..

Societatea a mobilizat, pe toată durata averselor, întreg personalul şi a anunţat că se va acţiona cu toate utilajele disponibile. 

„Avem la dispoziţie la schimbul al doilea 12 echipaje cu posibilitatea de dublare a numărului de echipaje. Vorbim de echipaje în sensul echipajelor cu utilaje de mare capacitate, existând posibilitatea de dublare a numărului de echipaje cu autocurăţitoare în interval de maximum o oră, dacă situaţia o va impune”, a mai spus Epsică Chiru.

UPDATE 16:36 Cod portocaliu de furtună pentru judeţele Gorj şi Dolj, până la ora 17.20.

Se vor semnala : frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, grindină de dimensiuni medii,

 averse ce vor depăşi 30-35 l/mp.

Furtuna se deplasează pe direcţia SV-NE

UPDATE 16.15 Un mesaj fals despre furtuna din această seară se propagă pe reţelele de socializare. Firea ameninţă: O să fac plângere penală

"mesaj firea"

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat într-o conferinţă de presă că va face plângere penală împotriva celor care au răspândit mesajele false despre furtuna care se anunţă în această seară în Bucureşti. „Am dispus şi un audit informatic pentru a descoperi sursa, să vedem cine a generat aceste mesaje care induc panică în rândul bucureştenilor”, a declarat edilul.

UPDATE 15.50 Cod galben de inundaţii pe râuri din nouă judeţe

Codul este valabil de miercuri, ora 18.00, până joi, ora 24.00, pentru râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare - bazin superior şi afluenţi (judeţul Bistriţa Năsăud), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţele Sӑlaj, Cluj şi Bihor), Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţul Bihor), Ialomiţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu, (judeţele Dâmboviţa şi Prahova), Prahova – bazin superior şi afluenţi (judeţul Prahova), Buzău – afluenţi bazin mijlociu (judeţele Buzӑu şi Prahova).


UPDATE 15.35 Cod portocaliu de furtună în judeţul Cluj, în intervalul 15.45 - 16.45. Este vizată cu precădere zona montană.

Se vor semnala: frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, care trecător vor lua aspect de vijelie şi grindină de dimensiuni medii şi mari. Fenomene asociate: averse care vor depasi local 30...35 l/mp


UPDATE 15.30 Cod portocaliu de furtună în judeţul Alba, în intervalul 15.25 - 16.30

Se vor semnala: frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie, grindină de dimensiuni medii şi mari, averse ce vor depăşi 30-35 l/mp.


UPDATE 15.11 Şcoli închise şi în judeţele Prahova şi Vrancea.

În judeţul Prahova, unităţile se vor închide la ora 15.30, având în vedere că de la ora 16.00 judeţul va fi sub cod portocaliu de furtună. Şi şcolile din Vrancea s-au închis de la ora 15.00, în timp ce autorităţile din Buzău anunţă că se fac în continuare ore. 

Şcolile din judeţul Dâmboviţa şi din Teleorman au fost închise de la ora 14.00


UPDATE 15.05 Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a anunţat, marţi, populaţia din municipiu, că vântul urmează să se intensifice, astfel că oamenii trebuie să se ferească de arborii fragili, afectaţi de furtuna de duminică, şi de acoperişurile clădirilor deja şubrezite de vijelie.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din România (ISGU) prezintă, printr-un infografic, câteva sugestii de cum ar trebui să ne pregătim pentru vremea extremă. Departamentul de urgenţă recomandă oamenilor, printre altele, ca, în caz de furtună, să nu se adăpostească sub copaci pentru că aceştia ar putea fi doborâţi de vânt, să ţină la îndemână o lanternă, baterii, bani cash şi o trusă de prim ajutor în cazul în care cade curentul.

De asemenea, a fost emisă o avertizare cod portocaliu de furtună, în intervalul orar 15.10 - 16.10 pentru judeţul Hunedoara şi pentru judeţul Arad.

Se vor semnala : frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie, grindină de dimensiuni medii şi mari. Fenomene asociate: averse care pot depăşi 30-35 l/mp


UPDATE 15.00 Aplicaţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, prin care cetăţenii pot fi avertizaţi de coduri meteorologice, nu funcţionează, pentru că foarte multe persoane o accesează.

image

„Pentru cei care întâmpină dificultăţi în accesarea aplicaţiei DSU, problema este cunoscută, iar acum se lucrează pentru redimensionarea serverului astfel încât să permită mai multe accesări simultan”, au anunţat oficialii departamentului.


UPDATE 14.53 Federaţia Română de Fotbal recomandă întreruperea activităţii fotbalistice în aer liber pe durata avertizării meteorologice.


UPDATE 14.20 Urmare a avertizării meteorologice Cod galben de ploi şi intensificări ale vântului, au fost luate măsuri de avertizare a populaţiei prin intermediul a peste 40 de panouri electronice existente la nivelul Capitalei.

„Peste 480 de pompieri ISU Bucureşti-Ilfov vor interveni la nevoie. În funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice, se poate activa grupa operativă la nivelul ISU Bucureşti-Ilfov şi se pot suplimenta echipajele operative cu pompieri aflaţi în turele libere”, a transmis IGSU. 

Sfaturi pentru populaţie

Potrivit sursei citate, la primele semne ale producerii unei furtuni (descărcări electrice, intensificări ale vântului), reacţionaţi preventiv: 

-dacă sunteţi în spaţiu deschis, adăpostiţi-vă,

-nu atingeţi firele căzute la pământ,

-asiguraţi elementele de construcţii (uşi, ferestre),

-nu staţi lângă copaci, stâlpi sau construcţii improvizate (corturi, schele, şantiere),

-orice situaţie de urgenţă trebuie să fie anunţată la 112.

UPDATE 14.07 Şcolile din Dâmboviţa sunt închise miercuri, începând cu ora 14.00, potrivit Inspectorului general al ISJ Dâmboviţa. Decizia a fost luată din cauza codului portocaliu de furtuni şi vijelii. 

UPDATE 12.34 Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a mobilizat mai multe echipe de salvatori către judeţele aflate sub Cod portocaliu de furtuni. 

UPDATE 11.20 Cod portocaliu de ploi abundente 

Meteorologii au emis, miercuri, o avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată pentru judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău. Cantităţile de apă vor atinge şi depăşi 70 de litri pe metru pătrat. Restul ţării, cu excepţia judeţelor Constanţa şi Tulcea, vor fi sub cod galben de furtuni cu averse torenţiale, căderi de grindină şi descărcări electrice.

Potrivit meteorologilor, de miercuri, de la ora 11.00, până joi la ora 21.00, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, căderi de grindină şi descărcări electrice.

harta anm

”În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25... 30 l/mp şi cu precădere în nord-vestul ţării şi în zona Carpaţilor Occidentali pe arii restrânse 50...60 l/mp”, anunţă meteorologii. Potrivit acestora, temporar, vântul va avea intensificări cu viteze care la rafală vor atinge 55...60 km/h, iar în timpul ploilor vor fi rafale de peste 65...70 km/h şi vijelii.

Fenomenele meteo periculoase sunt aşteptate în toată ţara, mai puţin în judeţele Tulcea şi Constanţa, singurele care nu intră sub averttizarea meteorologilor.

Totodată, a fost emisă o avertizare fost emisă o avertizare cod portocaliu pentru instabilitate atmosferică deosebit de accentuată şi cantităţi de apă importante pentru judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău.


Vijelie în Bucureşti

Conform ANM, în Bucureşti, în jurul prânzului vor începe modificări ale vremii, iar după ora 18.00 vântul se va intensifica treptat, intervalul critic fiind între orele 20.00 şi 3.00, când vântul poate lua aspect de vijelie, cu viteze între 55 şi 65 de kilometri pe oră.

Precipitaţiile vor fi de 25 de litri/pe metru pătrat, putând să ajungă în unele cartiere şi la 35 l/mp, cantităţi ce vor fi înregistrate pe o durată scurtă de cel mult două ore.

Vântul va mai avea intensificări pe parcursul zilei de joi, dar rafalele vor ajunge până la cel mult 40 - 50 de km/oră.

Primarul general Gabriela Firea a cerut să fie toaletaţi copacii, pentru a nu exista riscul ca aceştia sau crengi să fie doborâte de vânt, a cerut verificarea panourilor publicitare şi a cerut poliţiei locale să discute cu diriginţii de şantier pentru a-şi pune în siguranţă utliajele şi macaralele care ar putea crea probleme în cazul rafalelor de vânt.

De asemenea, Firea sfătuieşte bucureştenii să stea acasă în această seară şi cere încetarea cursurilor din şcoli la ora 17.00.

"Dacă în această seară, nu au drumuri urgente, strict necesare, să rămână acasă pentru că, după ora 20.00, vor începe aceste fenomene meteorologice extreme, vântul care va avea aspect de vijelie şi este bine să ne protejăm chiar dacă instituţiile statului iau toate măsurile necesare în aceste situaţii", a declarat Gabriela Firea.

Proprietarilor de terase li s-a solicitat să îşi pună în siguranţă clienţii şi să aibă grijă ca umbrelele să nu se desprindă, la fel şi acoperişurile, care sunt construcţii uşoare.

Meteorologii au transmis, marţi, o informare potrivit căreia, de marţi seară, până joi la ora 23.00, instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se vor înregistra averse torenţiale, descărcări electrice şi grindină. Cantitatea de precipitaţii poate ajunge la 40 de litri pe metru pătrat, iar rafalele de vânt vor depăşi 60 de kilometri la oră.

Potrivit informării meteorologice, la munte, în Maramureş, nordul Moldovei şi al Transilvaniei, local în Oltenia, Muntenia şi Banat în seara zilei de marţi şi în noaptea de marţi spre miercuri vor fi perioade în care vremea va fi instabilă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite