Femeile de pe vârfurile lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe întreaga planetă există numai 14 munţi de peste 8.000 de metri înălţime şi toţi sunt situaţi în Asia. Prima femeie care a cucerit cele 14 piscuri este Oh Eun Sun, din Coreea de Sud. Edurne Pasaban, din Spania, ocupă poziţia a doua. Sabina Tudor

Zece vârfuri sunt situate în Munţii Himalaya, iar patru se află în zona muntoasă Karakorum. Primul om care a urcat pe toate a fost alpinistul italian Reinhold Messner. Acesta a încheiat „Cursa celor 14 piscuri" în octombrie 1986. După el, zeci de alpinişti şi-au propus să atingă această performanţă, iar, mai nou, cursa a devenit tentantă chiar şi pentru femei.

În iulie 1997, când Oh Eun Sun, o alpinistă din Coreea de Sud, a început să urce spre vârful Gasherbrum II, situat în Karakorum, doar cinci alpinişti, toţi bărbaţi, reuşiseră performanţa de a cuceri „Cele 14 piscuri".

Aşa cum avea să povestească mai târziu, ea nici nu se gândea atunci la o astfel de încercare. Pe traseu l-a cunoscut însă pe Park Youg Seok, un compatriot pentru care Gasherbrum II era deja al cincilea vârf din cele 14 mult râvnite. Alpinistul sud-coreean avea atunci 34 de ani, cucerise „Cele şapte vârfuri" (cele mai înalte culmi de pe fiecare continent) şi atinsese atât Polul Nord, cât şi Polul Sud. Oh Eun, care abia împlinise 31 de ani, a fost vrăjită imediat de ideile lui  Park Youg Seok şi, întrucât cucerise şi ea un „opt-miar", a gândit fără să vrea: „Mai am 13". Dar nu s-a grăbit să încerce.

În anul 2003, în iulie, Oh a citit într-un ziar că o alpinistă din Spania se pregăteşte să devină prima femeie care a urcat Cele 14 piscuri, iar redactorul preciza că Edurne Pasaban urcase deja şase dintre ele. Abia atunci Oh Eun Sun a simţit dorinţa de a-şi continua cursa începută în 1997 şi s-a hotărât să revină, încercând să cucerească Everestul. În mai 2004 a reuşit, dar în iulie 2004 Edurne cucerea teribilul K2 şi scorul era abia 2 la 7.

Ambiţie şi provocare

Edurne Pasaban este a doua femeie şi al 22-lea alpinist care a urcat „Cele 14 piscuri”

image

Oarecum descurajată, Oh Eun Sun s-a odihnit anul următor, în timp ce alpinista din Spania a cucerit Nanga Parbat, urcând numărul reuşitelor personale la opt. În 2006 a fost rândul Edurnei să stea acasă, în timp ce Oh Eun a escaladat Shisha Pangma, pe care l-a cucerit în octombrie. La scorul de 3 la 8 puţini alpinişti ar fi considerat însă că mai au o şansă. Dar exact atunci, o declaraţie hazardată a încins competiţia.

Pe la sfârşitul anului 2006, un cotidian spaniol a publicat un interviu cu Edurne Pasaban, în care aceasta mărturisea că se pregăteşte să cucerească anul următor vârful Broad Peak. Oarecum pripit, Edurne a apreciat că nimeni nu mai poate să-i smulgă şansa de a deveni prima femeie care a urcat Cele 14 piscuri. Oh Eun Sun s-a simţit zgândărită de îngâmfarea cu care Edurne şi-a adjudecat un titlu încă necucerit şi, tipic pentru femei, a simţit dorinţa să o învingă. S-a apucat imediat să-şi facă bagajele, a făcut antrenamente şi a pornit în căutarea gloriei.

În 2007, Oh a cucerit două piscuri, Cho Oyu şi K2. Tocmai se bucura că ajunsese la cinci vârfuri cucerite când a aflat că nu doar Edurne Pasaban, ci şi austriaca Gerlinde Kaltenbrunner ajunseseră la câte zece piscuri fiecare. „Am simţit că leşin. Habar n-aveam că mai este o femeie care are atât de multe reuşite", avea ea să mărturisească într-un interviu din 2010. 

Această Gerlinde, mult mai modestă în declaraţii, nu făcuse mare tam-tam de victoriile ei, dar urmărea acelaşi ţel ca şi Edurne, şi anume de a deveni prima femeie din lume care a escaladat Cele 14 piscuri. Ea îşi începuse cursa în 1998 şi adăugase, aproape în fiecare an, câte o reuşită. În 2007 mai avea de urcat Lhotse, Dhaulagiri, Everestul şi K2.

„Atunci, în ciuda supărării, m-am gândit că nu contează, de fapt, pe cine o să înving. Important era faptul că trebuie să mă grăbesc, să evit abandonurile şi să nu iau în seamă ce fac alte alpiniste. Am renunţat să citesc ziarele şi am decis să lupt doar pentru plăcerea de a obţine această performanţă", a declarat Oh Eun Sun, într-un interviu acordat televiziunii coreene. Gândind aşa,  Oh a cucerit în 2008 patru vârfuri (Makalu, Lhotse, Broad Peak şi Manaslu), ajungând la un total de nouă, contracandidatele ei adăugând doar câte un singur pisc pe listele lor.

2009, un an ghinionist

La începutul lui 2009 şi la scorul de 11-11-9, Oh declara pentru cotidianul „The New York Times": „Cât timp nicio altă femeie nu a reuşit să cucerească toate cele 14 vârfuri, pot să sper că eu voi fi aceea". În mai 2009 cucerea vârful Kangchenjunga, al treilea din lume ca altitudine şi unul dintre cele mai grele. Şerpaşii care au însoţit-o au declarat ulterior că ea nu a urcat chiar până în vârf, iar această victorie avea să-i fie contestată. S-a bucurat că a devenit prima femeie care a urcat cele mai înalte cinci vârfuri din lume şi apoi, după numai trei săptămâni, a cucerit şi piscul Dhaulagiri.

În iulie a urcat pe Nanga Parbat, împreună cu o altă alpinistă din Coreea de Sud, mai tânăra Go Mi Sun. Dar, după ce au atins împreună vârful (pe 10 iulie) în timpul coborârii, pe o ploaie torenţială, Go Mi a alunecat şi a căzut într-o prăpastie. Au urmat zile de doliu, luni de ezitări şi abia în octombrie, la îndemnul presei din ţara natală, a decis să revină în cursă şi a cucerit vârful Gasherbrum I.

A urmat o încercare nereuşită de a cuceri Annapurna. Era obosită şi mai avea doar aproximativ 500 de metri până în vârf, când o furtună de zăpadă a blocat-o în cort. Ascensiunea era imposibilă din cauza vântului care-i sufla exact din faţă. A renunţat şi a spus că va încerca din nou, în primăvară. În fond, la sfârşitul anului 2009, Oh avea deja 13 vârfuri cucerite, în timp ce Edurne şi  Gerlinde numărau câte 12. În aprilie 2010, Oh a pornit spre vârful Annapurna şi, la baza muntelui, s-a întâlnit cu Edurne care tocmai îl cobora. A fost momentul egalităţii.

Când s-au întâlnit, înainte de ultimul asalt, femeile păreau prietene

image

Ambele femei aveau acum câte 13 vârfuri cucerite şi era limpede că cine va termina prima următoarea escaladare urma să intre în istorie. Contrar aşteptărilor, chiar dacă erau rivale, când s-au întâlnit, fetele nu s-au păruit. Au băut un ceai împreună şi apoi şi-au urat succes. A fost momentul în care competiţia dintre ele a devenit preocuparea presei din întreaga lume. Câteva elicoptere şi mai multe echipe de reporteri au fost trimise în Himalaya pentru realizarea unor materiale în exclusivitate. Oh Eun Sun a cucerit Annapurna pe 27 aprilie, în timp ce Edurne Pasaban a încheiat cursa abia pe 17 mai, punctând ultima victorie: vârful Shisha Pangma.

Femeile de pe lista bărbaţilor

Imediat ce a coborât de pe munte, Edurne, supărată că a fost învinsă, şi-a „adus aminte" că auzise de la un şerpaş că, de fapt, în 2009, Oh Eun nu urcase până la capăt vârful Kangchenjunga. Presa, care deja omagiase victoria acesteia din urmă, a dezvoltat subiectul. S-au iscat discuţii, au fost citaţi specialişti şi s-au găsit persoane care ar fi putut verifica această contestaţie. Unul dintre cei care au susţinut-o fără rezerve pe Oh Eun Sun a fost chiar primul om care cucerise Cele 14 piscuri: italianul Reinhold Messner. Cel mai titrat alpinist în viaţă, Messner e primul om care a escaladat Everestul fără mască de oxigen şi, desigur, părerea lui a contat foarte mult.

După ce a discutat personal cu Oh şi i-a cerut detalii pe care numai cine ar fi urcat cu adevărat pe Kangchenjunga le-ar fi ştiut, Messner i-a recunoscut victoria şi, împreună cu el, toţi specialiştii. El a explicat neştiutorilor că acuzaţiile aduse de Edurne Pasaban sunt nişte „mârşăvii", întrucât vârful respectiv nu e urcat de nimeni până la capăt, la cererea autorităţilor nepaleze. Alpiniştii se opresc cu zece metri înainte, din respect pentru locuitorii din India şi Nepal care cred că pe acel vârf sălăşluiesc zeii. Cele două femei, încă supărate una pe cealaltă, şi-au adăugat numele pe lista celor 20 de bărbaţi care au cucerit Cele 14 piscuri.

22 de alpinişti victorioşi

Doar 22 de alpinişti, bărbaţi şi femei, au urcat toate cele 14 vârfuri, primul dintre ei fiind italianul Reinhold Messner, care a completat Cursa celor 14 piscuri în octombrie 1986. Al doilea a fost polonezul Jerzy Kukuczka, care a terminat traseul în septembrie 1987, ultima fiind Edurne Pasaban, care a încheiat cele 14 escaladări la începutul lunii mai, anul acesta.

Există şi alpinişti care au urcat unele vârfuri pe mai multe trasee, campion absolut fiind spaniolul Juanito Oiarzabal, care a
escaladat de 24 de ori piscuri de peste 8.000 de metri, din 1985 până în 2010. Ţara cu cei mai numeroşi alpinişti care au cucerit cele 14 vârfuri este Coreea de Sud (4).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite