UPDATE „Solidaritatea Sanitară” cere respectarea drepturilor medicilor. Ministerul Sănătăţii: Gărzile din afara programului făcute în baza unui contract separat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii cer respectarea drepturilor online
Medicii cer respectarea drepturilor online

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România a iniţiat o petiţie online pentru apărarea drupturilor medicilor care efectuează gărzi, potrivit News.ro. Potrivit sursei, peste 700 de medici au semnat petiţia, în condiţiile în care doctorii lucrează în medie 33 de ore fără pauză. Ministrul Sănătăţii a răspuns că situaţia actuală nu este normală, iar de la 1 august gărzile din afara programului vor fi făcute în baza unui contract de muncă separat.

UPDATE Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a răspuns petiţiei online privind respectarea drepturilor medicilor pe Facebook. Acesta susţine că îşi doreşte împiedicarea abuzurilor, iar primul lucru în acest sens este ca toată lumea să spună „lucrurilor pe nume”

„Ma voi asigura ca lucrurile sunt clarificate cat mai curand posibil si ca eventuale abuzuri vor fi impiedicate sau inlaturate. Imi doresc sa lucram impreuna cu personalul din sistemul sanitar pentru a corecta ce este de corectat. Primul pas este sa spunem lucrurilor pe nume”, a scris Ministrul Sănătăţii.

Mai mult, acesta a făcut public şi un comunicat al Ministerului, prin care se subliniază că situaţia actuală nu este normală, iar gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat şi plătite în baza legislaţiei actuale. Mai mult decât atât, la începutul săptămânii viitoare va fi trimisă o circulară către spitale prin care să se clarifice modul de redactare al acestor contracte.

„Gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat şi plătite în baza legislaţiei actuale. Ministerul Sănătăţii a iniţiat şi un dialog cu Ministerul Muncii pe această temă pentru a ne asigura în interesul personalului medical că nu vor exista discrepanţe la plata contractelor de muncă încheiate cu unităţile sanitare. La începutul săptămânii viitoare va fi trimisă către spitale o circulară care să clarifice modul de redactare a acestor contracte în contextul prevederilor OUG20/2016 aşa încât procesul să se desfăşoare fără probleme”, arată documnetul Ministerului Sănătăţii.

Totodată, potrivit comunicatului, a fost convenit şi un calendar cu liderii sindicali de lucru prin care cererile lor să fie incluse în modificările ce vor fi aduse la Ordinul 870/2004, actul normativ care reglementează timpii de lucru şi gărzile din unităţile sanitare.

Semnatarii petiţiei cer dreptul la un spor cuprins între 25 la sută şi 75 la sută, dreptul la toate sporurile pentru condiţiile de muncă aplicabile la locul de desfăşurare a gărzilor şi la sporul de noapte, precum şi dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, cu excepţia cazurilor în care medicul îşi dă acordul expres pentru acest lucru.

Medicii mai solicită Ministerului Sănătăţii dreptul de a avea liber după gardă cel puţin 24 de ore. „De la această prevedere se poate deroga doar în baza acordului medicului, exprimat în mod expres", potrivit petIţiei.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite