Federaţia Sanitas îi cere ministrului Muncii să îşi dea demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemulţumiţi că negocierile cu Ministerul Muncii au eşuat, liderii Federaţiei Sanitas, ai cărei membri au intrat în grvă generală săptămâna aceasta, au cerut demisia ministrului Dragoş Pîslaru.

Sindicaliştii au transmis, vineri, o scrisoare deschisă ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru, în care i-au cerut să îşi dea demisia şi să îşi ceară scuze faţă de cadrele medicale. Ministrul e acuzat că tratează angajaţii din sistemul sanitar şi de asistenţă socială „într-un mod abject” şi că s-a folosit de buna credinţă a sindicaliştilor, lăsând impresia că va găsi pârghiile legale pentru a le rezolva problemele.

Federaţia Sanitas îl acuză pe ministrul Muncii că nu şi-a respectat promisiunile, în urma negocierilor.

„Negociem încă de la înscăunarea dumneavoastră la ministerul pe care îl conduceţi şi astăzi, am dat dovadă de bună-credinţă, am încercat să găsim soluţii, dar de fiecare dată, după discuţiile purtate, am constatat că dumneavoastră nu v-aţi respectat întocmai promisunile“, îi transmit sindicaliştii ministrului Dragoş Pîslaru, potrivit News.ro.

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas susţin că au organizat un program de acţiuni sindicale care i-ar fi permis ministrului să vină cu soluţii, astfel ca greva generală să nu fie declanşată.

„V-am invitat în mijlocul nostru să luaţi pulsul federaţiei şi să discutaţi cu oamenii din ţară care sunt ancoraţi la realitatea în care angajaţii din sistemul sanitar şi de asistenţă socială îşi desfăşoară activitatea şi aţi văzut care sunt opiniile şi doleanţele lor. De bună-credinţă, am organizat un program de acţiuni sindicale care vă permitea să veniţi cu soluţii astfel încât greva generală să nu fie declanşată. Considerăm că am urmat toţi paşii prevăzuţi de legislaţia în vigoare până la declanşarea grevei generale. Şi răspunsul dumneavoastră? Am atras cadrele medicale într-un demers abject şi cerem pomeni, noi, cei care veghem la sănătatea populaţiei?”, scriu sindicaliştii.

Grevă ilegală

Înainte ca sindicaliştii să declanşeze greva generală, Ministerul Muncii a transmis Federaţiei Sanitas că demersul sindical nu îndeplineşte condiţiile legale pentru declanşarea conflictului de muncă. Ulterior,  Ministerul Sănătăţii, s-a adresat instanţei de judecată, pentru a se constata legalitatea sau nelegalitatea grevei.

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis, joi, că greva cadrelor medicale din Federaţia sindicală Sanitas este ilegală, soluţia instanţei nefiind definitivă, dar executorie. Sindicaliştii au anunţat, încă de marţi, că greva este suspendată în urma promisiunilor că majorările salariale vor trece de Parlament săptămâna viitoare.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, joi, că sunt acordate beneficii salariale nu doar oamenilor care au nevoie de ele, ci şi celor care „lâncezesc şi sunt trântori”. Pîslaru a criticat şi amendamentele la ordonanţa privind legea salarizării, prin care salariile ar creşte începând din luna decembrie.

Deputaţii comisiilor reunite de muncă şi buget au aprobat, luni, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede mai multe majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, personalul din învăţământ precum şi sporurile medicilor, deşi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru şi reprezentantul Ministerului de Finanţe nu au fost de acord cu aceste majorări.
 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite