Federaţia Sanitas: Am negociat cu Guvernul doar creşteri salariale, nu legalizarea plăţilor de la pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul a anunţat că, de la 1 octombrie, toate salariile din sistemul medical vor creşte cu 25%
Premierul a anunţat că, de la 1 octombrie, toate salariile din sistemul medical vor creşte cu 25%

Federaţia Sanitas a precizat, luni seara, că a negociat cu Guvernul doar creşteri salariale şi facilităţi pentru personalul din sistemul de sănătate, în timp ce demersul Guvernului de a legaliza plăţile de la pacienţi ca urmare a deciziei Înaltei Curţi a venit în urma presiunii medicilor.

Potrivit unui comunicat de presă emis luni seara, Sanitas negociază cu Ministerul Sănătăţii majorări salariale pentru întreg personalul din sistemul sanitar încă din toamna anului trecut, iar în prezent a fost agreat pentru aceste majorări termenul de 1 octombrie.

Creşterea salariilor va fi făcută din banii economisiţi în sistem, prin introducerea cardului de sănătate şi reducerea preţului la medicamente, precizează Sanitas.

„Sanitas a negociat doar creşteri salariale şi facilităţi pentru personalul din sistemul de sănătate, asistenţă socială şi medico-socială. Nimic mai mult. Măsurile întreprinse de Guvern pentru protejarea medicilor (ca urmare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie) au fost consecinţele presiunii venite din partea acestei categorii profesionale şi nu s-a regăsit nicio clipă în lista de revendicări a Federaţiei Sanitas, nici în strategia noastră, noi doar am explicat ceea ce s-a discutat”, arată federaţia sindicală.

Premierul a anunţat creşterea cu 25% a salariilor din sistemul medical

Pe 18 august, premierul Victor Ponta a anunţat majorarea cu 25% a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie.

El a precizat că, pentru şedinţa de Guvern de pe 26 august, vor fi pregătite atât Ordonanţa de Urgenţă privind majorarea salariilor angajaţilor din sistemul sanitar, cât şi un proiect de lege privind responsabilitatea medicilor.

Tot atunci, premierul i-a cerut ministrului Justiţiei să elaboreze un proiect de lege care să elimine răspunderea penală a personalului din sistemul sanitar în cazul în care contribuţiile primite de la pacienţi nu sunt condiţionate, sunt oferite post-tratament şi sunt fiscalizate.

Alianţa Medicilor, creată pe Facebook, a criticat intenţia Guvernului de a legaliza plăţile făcute de pacienţi, arătând că în nicio ţară civilizată un pacient nu dă o „atenţie” medicului şi că „această practică a şpăgii din sistemul sanitar” trebuie oprită odată pentru totdeauna.

Şi Transparency International România a susţinut că legalizarea plăţilor informale în sănătate ar reprezenta un atac la demnitatea medicului şi nu ar elimina riscurile juridice, pentru că existenţa unei condiţionări este extrem de dificil de stabilit.

Pe 4 iunie, Curtea Supremă a stabilit că medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţii lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare. Decizia a apărut, pe 5 august, în Monitorul Oficial şi este obligatorie de la momentul publicării.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Medicii de pe Facebook îşi dau întâlnire în lumea reală: „Să aibă dimensiunea dezastrului!”

Medicii strâng semnături pentru a demara protestele din septembrie. Cadrele medicale cer dublarea salariilor şi condiţii mai bune de muncă

Salariile din Sănătate - dublate, atenţiile - legalizate. Care este reacţia halatelor albe

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite