Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa: invazia romilor în ţările nordice este iminentă din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii din străinătate consideră că romii vor merge din 1 ianuarie în statele UE pentru a beneficia de ajutoare sociale FOTO Adevărul
Românii din străinătate consideră că romii vor merge din 1 ianuarie în statele UE pentru a beneficia de ajutoare sociale FOTO Adevărul

Faptul că de la 1 ianuarie 2014, românii vor putea lucra în orice ţară din Europa, odată cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii ar putea duce la o invazie a celor care doresc să profite de sistemele de protecţie socială. Aşa declară Daniel Ţecu, preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa. În plus, acesta spune că este nevoie de un proiect coerent de integrare a romilor.

„Intrăm într-o nouă etapă de liberă circulaţie, iar  Uniunea Europeană ar trebui să aibă un proiect coerent de integrare a romilor acolo unde se găsesc, în ţările Europei. Vrem liberă circulaţie şi ridicarea restricţiilor însă în acelaşi timp nu putem sta nepăsători privind cum din cauza unora care nu doresc să se integreze, imaginea românilor şi a României este călcată în picioare”, a explicat preşedintele FADERE.

Concret, de la 1 ianuarie, se termină perioada de şapte ani în care statele Uniunii Europene puteau pune restricţii pe piaţa muncii pentru români.

„Cu toate că din ce in ce mai multe voci din partea oficialilor din Guvernele U.E vorbesc despre o posibilă prelungire, acest lucru pare imposibil. Dacă o ţară ar dori să prelungească restricţiile, ori ar trebui să se modifice Tratatul Uniunii Europene, ori acea ţară trebuie să iasă din U.E”, mai spune Ţecu.

Acesta solicită Guvernului să pregătească acorduri cu Ministerele de Interne din ţările UE şi să trimită poliţişti pentru a „scădea infracţiunile grupurilor de romi care vor merge în ţările europene”.

La ora actuală, 500.000 de români din cei care trăiesc în ţările Uniunii Europene sunt afectaţi de restricţiile de pe piaţa muncii.

Eliminarea restricţiilor, un „win-win game”

Pe de altă parte, în opinia ambasadorului României la Londra, Ion Jinga, eliminarea restricţiilor pentru români şi bulgari de pe piaţa muncii din Marea Britanie, de la 1 ianuarie 2014, va fi un „win-win game”. „Atunci când restricţiile vor fi eliminate, va fi un win-win game, toată lumea va avea de câştigat. (...) Din ianuarie 2014, românii vor avea exact acelaşi statut ca francezii, germanii, austriecii şi britanicii”, a spus oficialul român.

Ion Jinga a precizat de asemenea că restricţiile pe care le-au avut românii, şi care au putut fi ocolite de o manieră egală, au creat vulnerabilităţi şi pentru România, cat şi pentru Marea Britanie.

„Pe de o parte, pe români i-a făcut exploatabili şi vulnerabili în faţa unor angajatori fără scrupule, au fost, în cele mai multe cazuri, plătiţi sub salariul minim pe economie, pot fi concediaţi fără niciun fel de preaviz (...) În acelaşi timp - e şi greu de estimat - eu cred că toţi şi-au plătit taxele la statul britanic, dar este greu de estimat totuşi cât, cum, în ce proporţie. (...) Dacă aceste restricţii n-ar fi existat, aceiaşi români ar fi fost pe piaţa forţei de muncă, ar fi lucrat însă angajaţi şi ar fi plătit impozite, pentru că angajatorul ar fi plătit pentru ei, în acelaşi timp ei ar fi fost protejaţi”, a declarat ambasadorul României la Londra, Ion Jinga.

Ministrul Muncii: Marea Britanie ar trebui să ne fie recunoscătoare

La rândul său, Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, e de părere că Marea Britanie ar trebui să fie recunoscătoare pentru faptul că românii şi bulgarii acceptă locuri de muncă pe care muncitorii britanici le ocolesc, aceştia din urmă preferând ajutoarele sociale.

Potrivit oficialului român, imigranţii contribuie la PIB-ul britanic. În plus, cetăţenii români lucrează nu doar în domenii cheie cum ar fi asistenţa socială sau sistemul de sănătate, ci şi în agrigultură, unde britanicii nu se înghesuiesc pentru un loc de muncă.

În consecinţă, premierul britanic David Cameron a anunţat că intenţionează să introducă restricţii în domeniul ajutoarelor sociale care să-i afecteze pe imigranţii din cele două foste ţări comuniste în cazul în care vin în Marea Britanie, informează Mediafax.

„Nu cunosc în profunzime sistemul britanic al protecţiei sociale. Este o problemă internă a Guvernului britanic cât de generos poate să fie acest sistem cu cetăşenii săi. Probabil că există un motiv pentru care mulţi britanici nu sunt interesaţi de locurile de muncă libere pentru care, de exemplu vor aplica românii. Dacă sunt libere, cineva le va ocupa, indiferent că (aceste persoane) sunt din România, Italia, Spania sau de altundeva”, a declarat Mariana Câmpeanu.

Citeşte şi:

Vieţile românilor din Marea Britanie, ruinate de retorica înşelătoare, spune ambasadorul Ion Jinga

Vieţile şi reputaţia românilor muncitori din Marea Britanie sunt ruinate de statistici înşelătoare şi de retorica „sperietoare" folosită intens, de la mass-media la politicieni, susţine ambasadorul român la Londra, pe blogul său de pe Huffington Post.

Front comun împotriva exceselor britanice. Cum îi răspund oficialii europeni şi români lui David Cameron

Intenţiile premierului britanic de a cere schimbarea legislaţiei europene privind libera circulaţie pentru cetăţenii UE din România şi Bulgaria şi decizia sa de a înăspri regulile de acordare a beneficiilor sociale au provocat reacţii dure din partea oficialilor europeni. 

Românii din Marea Britanie, ofensivă la atacurile de imagine

Un editorial din The Telegraph semnat de Ambasadorul României la Londra aduce în atenţia publicului britanic potenţialul dezvoltării relaţiilor dintre cetăţenii români aflaţi în Regat şi britanici, precum şi cel mai nou proiect de colaborare a forţele de poliţie din cele două ţări.

Marea Britanie ar trebui să le fie recunoscătoare românilor şi bulgarilor. Ei contribuie mult la PIB-ul britanic

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, e de părere că Marea Britanie ar trebui să fie recunoscătoare pentru faptul că românii şi bulgarii acceptă locuri de muncă pe care muncitorii britanici le ocolesc, aceştia din urmă preferând ajutoarele sociale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite