„Fata cu coroniţă si cu zâmbet natural de copil”, locul al II-lea la Olimpiada de Meşteşuguri Artistice Tradiţionale pentru şcoala din satul Luciu, judeţul Ialomiţa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
OMAT

În perioada 29 iulie- 2 august s-a desfăşurat la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „Astra" din Sibiu ediţia aniversară cu numărul 20 a Olimpiadei de Meşteşuguri Artistice Tradiţionale, adresată elevilor cu aptitudini în domeniile artei populare româneşti. Echipajul şcolii din Luciu, ce a reprezentat cu mândrie tradiţiile satelor ialomiţene, s-a clasat pentru a treia oară consecutiv pe podium.

image

Unul dintre criteriile de jurizare a fost prezentarea generală a standului. După pregătiri minuţioase, standul şcolii din Luciu (foto1) a fost organizat în aşa fel încât să arate ca o odaie specifică satului reprezentat la Sibiu: „cu o scoarţă pe perete pe care erau expuse lucrări create de membrii cercului de cusături, o masă la care lucra eleva noastră la lampă, un preş pe jos si o oală de lut, în care erau spice de grâu si flori nemuritare", după cum ne explică doamna profesor Ana Banu. Rezultatul a fost pe măsura pregătirilor: standul şcolii din Luciu a atras o mulţime de vizitatori, iar aici trebuie să menţionez curiozitatea manifestată de către turişii francezi, japonezi sau israelieni, care au fotografiat cu interes lucrările expuse. 

image

Carpet lucrat pe sac cu fire de lână vopsite în casă- lucrarea cu care

s-a prezentat în concurs la secţiunea Cusut" eleva Roxana Boitaş (14 ani), îndrumată de către doamna profesor Ana Banu (foto 2). Meşteşugul cusutului l-a deprins de la bunica sa, talent ce s-a transmis din generaţie în generaţie.

 

Pe lângă prezentarea generală a standului şi a lucrărilor, juriul de la Sibiu a ţinut cont şi de alte elemente. Unul dintre acestea era următorul: elevii participanţi trebuiau să cunoască detalii precum istoricul, denumirea si ornamentica obiectului realizat in concurs, dar si a mestesugului practicat. Eleva noastră a impresionat juriul prin povestea ce stă în spatele lucrării realizate în cadrul concursului:

Acest carpet îl lucrau fetele nemaritate si îl puneau la capul patului. Are 12 trandafiri, fiecare simbolizând câte o luna a anului; în fiecare lună, fata îşi scria pe un bileţel evenimentele notabile din viaţa ei (dacă a fost la horă sau la şezătoare, dacă s-a îndrăgostit de un baiat sau dacă s-a logodit) şi îl prindea în trandafir. La finalul anului îsi făcea un bilanţ şi îl prindea în mijlocul carpetului, pe care era un motiv ce reprezenta o stea stilizată.

La finalul competiţiei organizate la muzeul „Astra" din Sibiu, aceasta s-a clasat pe locul al II-lea, fiind devansată doar de elevi din Sibiu şi Botoşani, reprezentând cu succes judeţul Ialomiţa. La festivitatea de premiere, organizatorii i-au făcut o prezentare măgulitoare elevei şcolii din Luciu, care atras atenţia celor prezenţi prin ţinuta sa: costumul popular specific zonei şi coroniţa confecţionată din spice de grâu. 

Judeţul Ialomiţa a mai fost reprezentat de către două eleve ale cercului de pictură de pe lângă Protopopiatul Urziceni, sub îndrumarea preotului Aurel Berbec.

La întoarcerea acasă, doamna profesor Banu şi-a exprimat satisfacţia că prin contribuţia dânsei şi a elevilor ce au participat în ultimii ani la Olimpiada de la Sibiu, tradiţiile satelor ialomiţene au fost popularizate pe plan naţional. Un prim pas în a dobândi o mai mare notorietate a fost acceptarea propunerii unui magazin din Sibiu, ce comercializează obiecte hand-made, de a include în ofertă lucrările realizate de către elevii cercului de cusături din cadrul şcolii satului Luciu. 

  În urma aprecierilor venite din partea vizitatorilor şi a juriului, Roxana a fost solicitată să participe la un atelier de creaţii si o expozitie la Casa Artelor din Piaţa Mică. În urma acestei expoziţii am început o colaborare cu un magazin de obiecte hand-made din Sibiu prin care să valorificăm produsele realizate (semne de carte, tablouri, papioane), prof. Ana Banu

Pe aceeaşi temă:

Olimpiada Nationala de Mestesuguri Artistice Traditionale: o poveste vie, cu mesteri mari, cu pasiuni si maini dibace. Si… MULTE PREMII!, SibiuNews

Şcoala din Luciu, locul I la faza judeţeană a Olimpiadei de Meşteşuguri Artistice Tradiţionale organizată la Slobozia (mai 2015)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite