Farmaciile vor oferi mai multe servicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colegiul Farmaciştilor din România va colabora în continuare cu Ministerul Sănătăţii pentru elaborarea ghidurilor de bună practică necesare pentru implementarea cu succes a acestei legislaţii.
Colegiul Farmaciştilor din România va colabora în continuare cu Ministerul Sănătăţii pentru elaborarea ghidurilor de bună practică necesare pentru implementarea cu succes a acestei legislaţii.

Farmaciile se extind cu servicii noi, avansate iar rolul farmacistului va fi consolidat, ca parte integrantă a sistemului de sănătate, a anunţat, luni, Colegiul Farmaciştilor. Astfel, România se aliniază unei practici largi a statelor Uniunii Europene de furnizare de servicii farmaceutice complexe.

„Prin acest acest act normativ, se consolidează rolul farmacistului, ca parte integrantă a sistemului de sănătate, având ca scop îmbunătăţirea stării de sănătate şi creşterea calităţii vieţii populaţiei, inclusiv prin participarea la campanii de sănătate publică ce vizează prevenţia. Demonstrăm astfel că serviciile farmaceutice se pot adapta în funcţie de epidemiologia bolilor, de situaţiile epidemiologice speciale şi de contextul social al pacienţilor” a declarat domnul prof.univ. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.

Ce servicii pot găsi românii în farmacii

În Ordinul cu numărul 2.382, din data de 4 noiembrie 2021, eliberat de Ministerul Sănătăţii, se detaliază metodologia de realizare şi implementare a serviciilor farmaceutice şi se clarifică faptul că farmaciile pot avea servicii esenţiale sau avansate. 

Astfel, serviciile farmaceutice esenţiale sunt:

  • serviciul de eliberare a medicamentelor pe bază de prescripţie medicală;
  • serviciul de preparare a medicamentelor
  • Serviciul de susţinere şi desfăşurare a campaniilor de sănătate publică (utilizarea raţională a antibioticelor, riscurile obezităţii, riscurile consumului de alcool, tutun şi droguri, importanţa vaccinării, educaţie sexuală etc.)

Serviciile farmaceutice avansate sunt:

  • Serviciul de evaluare şi monitorizare a polimedicaţiei
  • Serviciul de gestionare a pacientului cronic (hipertensiv, diabetic, cu afecţiuni pulmonare şi cu dislipidemie)
  • Serviciul de monitorizare a pacientului sub tratament cu antineoplazice orale
  • Serviciul de monitorizare a pacientului sub tratament cu anticoagulante orale
  • Serviciul de monitorizare specifică a pacientului cu boli pulmonare obstructive cronice
  • Serviciul de consiliere privind renunţarea la fumat
  • Serviciul de măsurare a parametrilor biologici şi a funcţiilor vitale
  • Serviciul de consiliere privind contracepţia de urgenţă cu administrare orală
  • Serviciul de screening în scop diagnostic în farmacie (testare rapidă)
  • Serviciul de vaccinare în farmacie
  • Serviciul de educaţie privind sănătatea alimentaţiei

De asemenea, tarifele aferente serviciilor farmaceutice, practicate de către fiecare unitate farmaceutică în parte, se afişează în mod transparent şi la loc vizibil.

Pacienţii români au arătat deschidere pentru furnizarea acestor servicii complexe

În Studiul „Servicii Farmaceutice în România. Realităţi şi provocări post-pandemice”, lansat în iunie 2021, datele au arătat că populaţia are un grad foarte ridicat de încredere în serviciile farmaceutice, satisfacţia faţă de serviciile primite în farmacii fiind de asemenea la un nivel înalt. Cercetarea demonstrează necesitatea reconsiderării locului farmacistului în sistemul sanitar iar aprobarea nomenclatorului de servicii este un pas important în acest sens.

„Am reuşit împreună să facem încă un pas important spre modernizarea profesiei noastre, să ne adaptăm practica profesională la realităţile pe care le trăim azi şi la nevoile pacienţilor noştri pentru care putem face mai mult decât am făcut până acum. Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat activ în eforturile depuse pentru ca acest proiect de întărire a rolului farmacistului în comunitate să devină o realitate, iar serviciile farmaceutice să fie recunoscute şi apreciate la adevărata valoare”, a declarat Răzvan Prisada, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România. 

Colegiul Farmaciştilor din România va colabora în continuare cu Ministerul Sănătăţii pentru elaborarea ghidurilor de bună practică necesare pentru implementarea cu succes a acestei legislaţii deosebit de importante pentru populaţie şi pentru farmacişti, care sperăm să se realizeze cât mai rapid şi mai eficient. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite