Fără amenzi pentru părinţii care refuză vaccinarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul Legii vaccinării va intra în dezbatere publică FOTO Adevărul
Proiectul Legii vaccinării va intra în dezbatere publică FOTO Adevărul

Persoanele care nu vor să-şi imunizeze copiii nu vor fi sancţionate în niciun fel de autorităţi. Cel puţin aşa prevede proiectul Legii vaccinării care va intra în dezbatere publică. Specialiştii au păreri împărţite: unii spun că amenzile erau binevenite, alţii arată că ele erau ilegale.

Controversata Lege a vaccinării nu introduce sancţiuni pentru părinţii care refuză imunizarea copiilor. Prin urmare, potrivit proiectului care va fi lansat în dezbatere publică, părinţii care nu se prezintă cu copiii la medicul de familie sau la pediatru sau cei care nu sunt de acord cu vaccinarea nu vor fi pedepsiţi în niciun fel. Un lucru bun pe care îl prevede Legea vaccinării este aprovizionarea cu vaccin din timp, cu licitaţii care pot fi demarate cu trei sau patru ani înainte, aşa cum procedează şi alte state europene. 

„Nu dorim să impunem un anume tip sau pachet de sancţiuni pentru că noi dorim ca această lege să fie foarte bine primită. Într-una dintre formele legii, au existat sancţiuni care mergeau chiar până la neacceptarea la şcoală a copiilor care nu sunt vaccinaţi, dar, aşa cum ştim, dreptul la educaţie este garantat, deci eu cred că era o chestiune excesivă”, susţine ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. 

Ce spune comunitatea medicală

De cealaltă parte, comunitatea medicală care a lucrat la proiect susţine că documentul care a fost trimis Ministerului Sănătăţii era o formulă ideală, care armoniza legislaţia românească şi alte legislaţii europene în materie de imunizare. 

„Legea pe care noi am propus-o era axată pe interesul superior al copilului. În ea existau obligaţii asumate de statul român, inclusiv aceea de a asigura necesarul de vaccin. Obligativitatea comportă mai multe nuanţe, iar obiectivul nostru nu a fost să inventăm coerciţii sau sancţiuni noi. Proiectul elaborat de noi nu aducea mari noutăţi, ci statua nişte principii. Comunitatea medicală a predat o formulă, dar decizia ulterioară nu mai este la noi”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul de familie Gindrovel Dumitra, reprezentant al Societăţii Naţionale de Medicina de Familie (SNMF). 

Potrivit acestuia, în state precum Croaţia şi Franţa, dreptul copilului la sănătate este mai important decât decizia părintelui de a decide. „Ai şi drepturi, ai şi responsabilităţi”, a arătat medicul de familie, subliniind că într-o variantă mai veche a documentului, erau prevăzute sancţiuni pentru părinţii care refuzau să fie consiliaţi referitor la beneficiile vaccinării. Amenzile plecau de la 1.000 de lei şi ajungeau chiar la 2.500 de lei. 

„Nu poţi obliga un părinte să-şi vaccineze copilul”

Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii notează că singurul mod prin care poate fi crescută rata acoperirii vaccinale îl reprezintă comunicarea şi nu sancţiunile. De aceeaşi părere este şi psihologul Mihai Copăceanu. În opinia acestuia, este obligaţia statului să ofere informaţii sigure şi bazate pe cercetări, care să susţină părinţii în oricare ar fi alegerea lor. 

„Părinţii din România încă nu beneficiază de informaţii calificate deci sigure şi detaliate din partea autorităţilor statului despre necesitatea şi posibilele efecte ale vaccinării la copii. Pe acest fundal apar opinii diferite, contrare, unele neavizate şi subiective, altele eronate care pot influenţă decizia părinţilor. Ori în primii ani de viaţă responsabilitatea unui părinte este extrem de crescută cu privire la sănătatea propriului copil, părintele care se gândeşte la sănătatea imediată, la fragilitatea sănătăţii bebeluşului şi mai ales la posibilele efecte pe termen lung. Nicio măsură a statului nu poate obliga părinţii să-şi vaccineze copiii, din motive de libertatea a conştiinţei, un drept fundamental şi constituţional”, a declarat, pentru „Adevărul”, psihologul Mihai Copăceanu. 

Campanii de informare diferenţiate

Dar consecinţele nevaccinării şi a lipsei serurilor se văd. Epidemia de rujeolă, care a atins cote alarmante în România, poate fi oprită din evoluţie doar prin administrarea vaccinului ROR. „Important e ca autorităţile să lămurească familia şi să o facă să înţeleagă că e în interesul copiilor să fie vaccinaţi. Se vor vedea consecinţele atunci când începe să sune alarma epidemiilor. Şi cea mai mare problemă e ca aceste boli infecţioase sunt şi contagioase”, a explicat şi profesorul Emanoil Ceauşu, medic infecţionist. 

Epidemia de rujeolă s-a soldat deja cu 19 decese şi peste 4.000 de cazuri de îmbolnăvire raportate către Direcţiile de Sănătate Publică începând cu luna septembrie 2016.

„Această epidemie e marca evidentă a lipsei de vaccin din 2015, când doar 60% din copiii României au fost imunizaţi cu schema completă. Dacă părintele vine la mine şi refuză vaccinarea eu nu am nicio pârghie legală. E mai mare refuzul în rândul familiilor educate, care au tendinţa de a-şi creşte copilul în globul de sticlă”, a completat medicul de familie Gindrovel Dumitra, în opinia căruia şi campaniile de informare ar trebui elaborate în funcţie de nivelul de înţelegere al părinţilor, astfel încât ele să fie ţintite şi să dea rezultate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite