Fantoma lui Bin Laden

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, teroriştii ar avea o concurenţă serioasă în rândul guvernanţilor.

Dacă vă gândeaţi să vă petreceţi următorul weekend în Londra, Paris, Berlin, Roma sau Bruxelles, mai gândiţi-vă o dată! O ştire de duminică ne anunţă că autorităţile de peste Ocean au emis o „alertă" prin care le recomandă cetăţenilor americani să evite călătoriile în Europa. Motivul? „Bătrânul continent" nu mai reprezintă, cel puţin în următoarea perioadă, o destinaţie turistică prea sigură.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, care şi-a întocmit raportul în baza informaţiilor primite de la serviciile secrete, marile capitale europene ar putea fi ţintele unei serii de atentate. Aş fi adăugat aici cuvântul „teroriste" (dacă nu m-aş fi temut să cad în capcana pleonasmului) pentru a sublinia faptul că avem de-a face cu o ameninţare globală, purtând marca Al-Qaeda, nu cu vreun act izolat al unui extremist ras în cap.

Evident, pentru victime nu contează cine apasă pe buton când explodează o bombă. Ar fi însă un precedent rău prevestitor ca „soldaţii" lui Osama bin Laden să înceapă să-şi pună în aplicare planurile de aruncat în aer oameni şi clădiri prin Europa. Nu de alta, dar atunci să vezi migraţie, în sens invers! Dinspre cele mai civilizate părţi ale Uniunii spre locurile mai puţin expuse de la graniţele de est. Cum ar fi, de pildă, România.

Nu ştiu câţi turişti vor lua în serios avertizarea sosită de la Washington şi dacă, Doamne fereşte, se va întâmpla ca ea să se adeverească. Fiindcă mai greu decât să estimezi cât de afectate vor fi aviaţia, hotelurile sau magazinele mi se pare să evaluezi efectele unei schimbări de atitudine a Occidentului faţă de mişcările islamiste din Orient. În fond, în afară de tradiţionalii lor aliaţi britanici, americanii n-au fost sprijiniţi cu mare entuziasm de către ţările europene în războiul contra terorismului.

Pentru analiştii atenţi ai fenomenului, riscul unui nou val de atentate în Europa (după cele de acum cinci ani din Londra) era totuşi previzibil, chiar dacă nu în viitorul imediat. Cine a citit cartea jurnalistului iordanian Fuad Hussein despre „Al-Zarqawi - a doua generaţie din Al-Qaeda", publicată tot în 2005, trebuie să fi reţinut că ultima fază a strategiei organizaţiei conduse de fantomaticul Bin Laden constă în confruntarea totală cu lumea „necredincioşilor". După care urmează, cică, instaurarea ultimului Califat!

Şi ca să nu închei într-o notă atât de pesimistă, să tragem măcar speranţa că România va rămâne cea mai liniştită ţară europeană. Căci, aşa cum ne învaţă un banc, teroriştii n-ar avea în ce să‑şi izbească avioanele (cu excepţia Casei Poporului) şi nici nu s-ar simţi în largul lor printre atâţia hoţi, aurolaci şi maidanezi! În plus, ar avea o concurenţă serioasă în rândul guvernanţilor. Care au devenit cei mai periculoşi „terorişti" de pe plaiurile noastre mioritice, specializaţi în lupte de gherilă urbană, dar şi rurală, contra bugetarilor, pensionarilor, sindicaliştilor sau ţăranilor. În care trag, vorba dlui Iliescu, din toate poziţiile! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite