Faleza din Eforie se prăbuşeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucăţi din mal au început să se surpe de săptămâna trecută, iar administraţia locală a limitat accesul turiştilor pe o bucată de plajă.Lucrările de consolidare a malurilor sunt executate în etape din cauza lipsei banilor, care trebuie asiguraţi de la bugetul local.

Aproximativ 50 de metri de mal din zona Splendid Beach s-au surpat, iar prăpastia a ajuns până la marginea străzii. „Noi am pus la dispoziţia firmelor care execută lucrări de consolidare toate expertizele care au fost efectuate şi documentaţia tehnică. Am înţeles că de vină pentru aceste alunecări ar fi infiltraţiile de apă de la conductele de canalizare", a declarat Ovidiu Brăiloiu, primarul oraşului Eforie.

Nu sunt bani

„Lucrarea se face cu fonduri de la buget şi se lucrează atâta vreme cât ne vin bani. Nu se poate pune problema că am avea banii, dar refuzăm să-i dăm pentru finalizarea lucrării. Valoarea lucrării de consolidare a malurilor, atât pentru Eforie cât şi pentru Constanţa, Tuzla şi Costineşti, este de 49 de milioane de euro", a declarat Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral.

Până acum, pentru refacerea celor patru faleze, agenţii economici au primit, în total, doar şapte milioane de euro. Sumele defalcate pentru fiecare staţiune în parte nu este cunoscută de angajaţii de la Apele Române.

În zona Eforie s-a intervenit la faleza sanatoriului, acolo unde era un risc ridicat de prăbuşire, iar viaţa pacienţilor era pusă în pericol. „Pentru această parte a falezei, care tocmai s-a prăbuşit, încă nu există bani. Sperăm ca în maximum doi ani să terminăm lucrarea", a mai spus Anton.

Marea înghite plajele

Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare - Dezvoltare „Grigore Antipa" din Constanţa, atrage atenţia asupra riscurilor pe care le presupune amânarea consolidărilor.

„Precipitaţiile din ultimii ani au produs alunecări ale falezelor. Cele mai recente au fost în vara anului trecut, când furtuna a dislocat porţiuni din maluri la Eforie. Dacă nu se investeşte, ritmul în care marea avansează spre uscat poate pune în pericol falezele. Sunt porţiuni în sudul litoralului unde marea a înaintat chiar şi 12 metri pe an", a declarat Simion Nicolaev.

Povestea prăbuşirii falezei Splendid Beach din Eforie Sud este una veche, iar lipsa banilor şi birocraţia au făcut ca situaţia să se agraveze de la un an la altul. Ultima consolidare a malurilor a fost făcută în urmă cu aproape 50 de ani, iar de atunci nu a existat o altă lucrare de durată. De câţiva ani, Apele Române, administratorul plajelor, încearcă să pună pe roate procedura de consolidare a malurilor, dar lipsa banilor a făcut ca lucrările să se desfăşoare în etape.

"Pentru această parte a falezei, care tocmai s-a prăbuşit, încă nu există bani. Sperăm ca în maximum doi ani să terminăm lucrarea."
Cătălin Anton
Administraţia Apelor
Dobrogea-Litoral

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite