Facturile trecutului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român a fost obligat, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, să plătească despăgubiri de 500.000 de euro unui cetăţean anchetat, condamnat şi întemniţat abuziv în anii ’50.

Omului i se face o reparaţie absolut necesară, căci nu există bani pe lumea asta care să compenseze anii pierduţi şi oasele zdrobite în puşcăriile dictaturii.

Dar nouă, românilor, ni se face o nouă nedreptate. Nouă sau apropiaţilor noştri - bunici, părinţi, fraţi, unchi, vecini, prieteni. Am plătit cu sânge în anii stalinismului, plătim cu bani grei în vremuri democratice. Tot noi, deşi ar trebui să plătească ei, torţionarii. Unii mai sunt încă în viaţă, alţii au lăsat în urmă averi clădite pe cadavre. Aceste averi ar trebui confiscate şi scoase la vânzare, iar banii obţinuţi să fie dirijaţi spre victimele dictaturii.

Situaţia actuală produce efecte de un absurd absolut. Printre cei care contribuie la despăgubirea victimelor comunismului se află inclusiv victime ale comunismului! Banii vin din bugetul statului, care este alimentat din taxe şi impozite. Ei bine, taxe şi impozite plătesc şi unii dintre supravieţuitorii urgiei staliniste. Aceştia au fost schilodiţi de torţionari în anii '40-'60, iar acum mai plătesc o dată răul făcut de aceiaşi torţionari.

Am amintit aceste lucruri special pentru cei cu memoria scurtă sau cu mintea plecată în vacanţă. A plânge după comunism este înjositor pentru specia umană. Şi sunt destui, dovadă sondajul IRES din zilele trecute. Conform acestuia, 57% din români cred că partidele comuniste nu ar trebui interzise prin lege. Este ca şi cum ai spune că SIDA sau cancerul sunt bine-venite în corpul uman.

Celor care regretă comunismul le dau o veste proastă: o parte din banii lor merg spre vindecarea rănilor produse de comunism. Idolii lor politici din vremuri întunecate le provoacă daune şi acum, după 50-60 de ani. Dar poate că lor, nostalgicilor, le place...

Cei care tot încearcă să împartă comunismul românesc în două - stalinismul lui Gheorghiu-Dej şi „liberalismul" lui Ceauşescu - se află într-o mare eroare: Ceauşescu este un produs al stalinismului şi nu poate fi desprins de crimele anilor '50. Nu numai că a fost complice la ele, ca membru al conducerii de partid şi pupil al lui Dej, dar pe unele le-a generat sau chiar le-a înfăptuit, ca tânăr general de Armată trimis să le bage minţile-n cap ţăranilor care nu voiau la colectiv.

Ceauşescu a început ca stalinist, a pozat o vreme în „liberal-comunist" şi a încheiat - prin prisma anilor '80 - tot ca stalinist. E drept că a şi sfârşit după o metodă stalinistă, dovadă că „bravul cârmaci" nu era singurul stalinist care-şi făcea veacul prin Bucureşti în decembrie '89...

Chiar şi cea mai şchioapă democraţie este preferabilă oricărei forme de dictatură. De fapt, democraţia este singurul sistem acceptabil în lumea modernă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite