Fact check: Cum recunoaştem conturile false, roboţii şi „trolii”?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu tot ce zboară se mănâncă. Roboţii comentatori sunt tot mai greu de depistat, adesea lăsând impresia că, dincolo de ecran, tastatura este mânuită chiar de un om..
Nu tot ce zboară se mănâncă. Roboţii comentatori sunt tot mai greu de depistat, adesea lăsând impresia că, dincolo de ecran, tastatura este mânuită chiar de un om..

Pentru a evalua veridicitatea unui mesaj pe Facebook sau Twitter, merită să ne uităm la autor. Următoarele indicii vă spun dacă aveţi de-a face cu un cont fals, un "bot" sau un "trol".

"Primul mesaj pe Twitter care l-a felicitat pe Obama i-a aparţinut lui Putin?", titra The Washington Post în 2014. "Putin urmăreşte doar 19 persoane pe Twitter, iar una dintre ele este moartă de cinci ani", scria un alt site de ştiri american, Business Insider, patru ani mai târziu.

Cele două instituţii de presă renumite nu sunt singurele care au căzut în plasa unui cont fals care pretindea că este profilul în limba engleză al preşedintelui rus Vladimir Putin pe Twitter. Similar profilului adevărat, în limba engleză, al preşedintelui rus pe Twitter, profilul fals, creat în noiembrie 2012, avea aproape 1 milion de urmăritori când a fost şters de Twitter "pentru fraudă de identitate". 

Este adevărat că presupusul cont al lui Putin, care în principal relua mesaje de pe site-ul oficial al Kremlinului, nu s-a remarcat niciodată pentru răspândirea de falsuri. Însă tocmai astfel de conturi false sunt folosite din ce în ce mai des ca armă în războaiele moderne ale informaţiei, lucru recunoscut şi de operatorii reţelelor sociale populare.

image

Numărul de conturi false de pe Twitter nu poate fi cuantificat cu precizie, dar, potrivit unui angajat al Twitter, numai pe această reţea socială sunt verificate săptămânal între 8,5 şi 10 milioane de "bots" - adică roboţi - iar peste trei sferturi dintre aceştia sunt eliminaţi automat. Facebook estimează că numărul de conturi false se ridică la cinci la sută din utilizatorii activi pe lună, la nivel mondial. Numai în al doilea trimestru al anului 2021, Facebook a şters 1,7 miliarde de conturi false. 

Ce este un profil fals?

Potrivit Facebook, în fiecare zi sunt blocate milioane de încercări de a crea conturi false pe această platformă, conturi "create cu intenţia de a ne încălca politicile". Pe Twitter, conturile care se dau drept o altă persoană, marcă sau organizaţie sunt suspendate permanent pentru fraudă de identitate, în conformitate cu politica platformei. Cu toate acestea, pe Twitter, un cont cu un nume de utilizator similar sau un aspect similar, cum ar fi aceeaşi imagine de profil, nu încalcă automat politica de fraudă de identitate.

Cum pot recunoaşte un cont fals?

În cazul personalităţilor publice şi al conturilor oficiale ale companiilor de pe Facebook, Twitter şi Instagram, o insignă albastră de verificare confirmă că pagina sau profilul este autentic. Acesta este cazul multor politicieni şi celebrităţi, această metodă ajutând la distingerea profilurilor reale ale directorului general al Tesla, Elon Musk, sau ale fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, de conturile false care, altfel, nu ar fi recunoscute imediat ca atare. Cu toate acestea, Twitter a recunoscut recent că a certificat din greşeală şi unele conturi false.

În cazul în care lipseşte insigna de verificare, acordaţi atenţie următoarelor detalii:

Numele contului sau adresa profilului (URL)

image

Adesea, numele de utilizator de pe Twitter sau Facebook este adaptat ulterior pentru a se potrivi, astfel încât doar URL-ul de pe Facebook sau numele de cont cu semnul @ de pe Twitter dezvăluie identitatea originală. În cazul acestui presupus cont Elon Musk de pe Facebook (a se vedea captura de ecran), eroarea din numele "Muskk" şi adresa URL "facebook.com/elonreeve.musk.338" indică faptul că, cel mai probabil, nu este vorba de profilul real al fondatorului Tesla.

Dacă este vorba de o organizaţie sau de o persoană importantă, puteţi vedea dacă site-urile acestora au un link către profilul în cauză. Dacă nu, puteţi folosi motoarele de căutare pentru a verifica dacă o persoană cu acelaşi nume este activă şi pe alte reţele sociale. Dacă da, se folosesc aceleaşi imagini de profil? Se potrivesc informaţiile de profil, detaliile de contact şi locaţiile? Distribuie conturile acelaşi conţinut? În acest caz, este probabil vorba despre o persoană reală, fiind puţin probabil ca profiluri şi conturi false cu aceleaşi identităţi să fi fost create în mai multe reţele de socializare şi menţinute în acelaşi mod până la ultimul detaliu.

Cu toate acestea, nu uitaţi niciodată că acestea nu sunt dovezi concrete, ci posibile indicii.

Poza de profil

Uitaţi-vă mai atent la poza de profil, dacă aceasta există. Printr-o simplă căutare inversă a imaginii (de exemplu, pe Google, Bing sau Yandex), puteţi afla dacă imaginea reprezintă o persoană complet diferită sau dacă este folosită în multe alte locuri de pe internet. Calitatea imaginilor poate oferi, de asemenea, un indiciu privind veridicitatea ei. Este foarte puţin probabil ca o persoană importantă să utilizeze o imagine cu rezoluţie redusă ca poză de profil. 

Followeri, prieteni, abonaţi

Domnii Muskk şi Musk utilizează Twitter, dar probabil că domnul Musk are şi ceva interesant de comunicat

image

Mai puţin de 4.000 de urmăritori pe contul de Twitter al Angelei Merkel? Doar 52 de prieteni pe profilul de Facebook al lui Kate Middleton? Treaba pare destul de clară - sunt conturi false. La presupusul profil al lui Elon Musk de pe Facebook, menţionat mai sus, cu peste 60.000 de abonaţi, am putea avea îndoieli. În acest caz, contul de Twitter verificat al şefului Tesla, care, culmea, este ataşat în profilul contului suspect de Facebook, oferă un indiciu. Pe Twitter, Elon Musk are peste 61 de milioane de urmăritori. Având în vedere diferenţa izbitor de mare dintre numărul de urmăritori, prieteni şi abonaţi, se recomandă prudenţă. Puteţi obţine o imagine de ansamblu a urmăritorilor cu ajutorul instrumentului Followerwonk, de exemplu.

În cazul persoanelor publice, un alt indiciu poate fi dacă alte conturi verificate interacţionează cu profilul în cauză: Comentează un coechipier fotografia presupusului sportiv profesionist? Contul verificat al partidului redirecţionează postările candidatului? Acestea sunt indicii că profilul este autentic.

Conţinut şi comportament

De asemenea, acordaţi atenţie la perioada de timp de când există contul. Dacă a fost întreţinut ani de zile, acest lucru indică faptul că este autentic. Cu toate acestea, excepţiile confirmă regula, aşa cum a arătat contul fals al lui Putin, care a fost activ timp de şase ani.

Se potriveşte conţinutul cu persoana? Schimbarea constantă a locaţiei de către cineva care nu este nici blogger de călătorie, nici reporter de război ar trebui să trezească suspiciuni. Un student german postează brusc presupuse imagini cu lupte în Afganistan? Un pensionar rus răspândeşte imagini de la protestele anti-vaccinare din Paris? În cazul în care conţinutul este neverosimil, există o mare probabilitate ca acesta să fie un cont fals sau, cel puţin, ca rapoartele false să fie răspândite fără control.

Un astfel de comportament este întâlnit şi la aşa-numiţii "boţi". 

Ce este un "bot"?

Twitter i-a închis contul fostului preşedinte american Donald Trump

image

Neobosiţi şi sârguincioşi, aceştia postează comentarii 24 de ore din 24, 7 zile din 7, la postările de pe Facebook şi alte platforme, împărtăşind conţinut şi alimentând discuţii sub postări care, altfel, cel mai probabil, nu ar atrage prea multă atenţie. Numele lor le explică şi comportamentul, căci "Bots" vine de la "robots".

Este important să se facă distincţia între "roboţii buni" şi "roboţii răi". Roboţii buni funcţionează în mod deschis, automat, postând între altele ştiri sau informaţii despre vreme, cutremure sau imagini din satelit.

Roboţii răi sunt programe informatice care falsifică activităţile utilizatorilor umani cu un scop specific. În funcţie de algoritm, astfel de roboţi îşi pot scrie propriile postări, pot lăsa comentarii, pot urmări alţi utilizatori şi chiar pot trimite cereri de prietenie.

Astfel de roboţi contribuie, de exemplu, la consolidarea unei anumite opinii politice în reţelele de socializare sau la aducerea în prim-plan a anumitor subiecte, de pildă răspândind în mod repetat aceleaşi relatări false sau dezinformări şi făcând imposibile discuţiile constructive pe net. Un studiu realizat în 2020 de Universitatea Carnegie Mellon a analizat peste 200 de milioane de tweet-uri care aveau ca subiect coronavirusul. Cele mai vizualizate 50 de redistribuiri pe Twitter aparţineau în proporţie de 82% unor conturi de tip robot, au constatat cercetătorii. De asemenea, primele 1.000 de "retweet"-uri fuseseră furnizate în proporţie de 62% de roboţi.

Cum pot recunoaşte roboţii?

La fel ca în cazul conturilor false, acordaţi atenţie următoarelor detalii:

Nume

O serie de numere în nume poate fi un indiciu al unui cont creat automat.

Poza de profil

Nicio poză sau o poză de slabă calitate a unei persoane fictive? Atenţie!

Informaţii despre biografie/profil

Informaţii extrem de sumare despre profil, o dată de creare relativ recentă şi o locaţie care nu corespunde conţinutului postărilor ar trebui să vă facă să fiţi sceptici.

Un comportament mai degrabă atipic pentru oameni

Acelaşi conţinut este postat de acelaşi cont simultan în diferite reţele sociale sau sub mai multe mesaje, nenumărate răspunsuri, în mare parte primitive, sunt publicate într-un timp foarte scurt, iar conţinutul este redistribuit foarte repede - toate acestea atestă că nu putem vorbi despre o fiinţă umană. În plus, roboţii urmăresc adesea un număr mare de conturi, în timp ce ei înşişi nu au niciun urmăritor/prieten sau aproape niciunul. Pentru a verifica acest lucru, puteţi utiliza instrumente precum Followerwonk sau Botometer pentru Twitter.

Cine sau ce sunt trolii?

image

În timp ce aşa-numiţii troli afişează un comportament la fel de distructiv şi hiperactiv pe internet ca şi roboţii, în spatele trolilor se află persoane reale. De cele mai multe ori, trolii acţionează contra cost şi au ca ţinte anumite personalităţi sau instituţii media. În acest context, vorbim despre "comportament neautentic coordonat în numele unei entităţi străine sau de stat" (acesta este termenul oficial de pe Facebook) sau despre aşa-numitele fabrici de troli.

Unul dintre cele mai importante exemple este agenţia rusă de cercetare pe internet cu sediul la Sankt Petersburg (IRA). Potrivit EUvsDisinfo, o campanie de informaţii a Serviciului European de Acţiune Externă al UE, această fabrică de troli a răspândit dezinformări şi mesaje pro-Kremlin în diferite limbi în timpul mai multor campanii electorale şi referendumuri din Europa şi SUA.

În ianuarie 2017, fabrica de troli din Sankt Petersburg a devenit cunoscută în întreaga lume, după ce agenţiile de informaţii americane au publicat un raport care evalua încercările Rusiei de a influenţa opinia publică din SUA în cursul alegerilor prezidenţiale din 2016. De atunci, Facebook a eliminat în mod repetat mai multe conturi ce ar fi avut legături cu IRA.

Fabrici de troli sau armate de troli similare ar exista şi în alte câteva ţări în afară de Rusia, cum ar fi India, China, Arabia Saudită şi Mexic. O campanie coordonată, asemănătoare unei fabrici de troli, în care susţinători minori ai preşedintelui american de atunci, Donald Trump, au răspândit dezinformări pe reţelele de socializare în schimbul unor sume de bani, a fost descoperită de Washington Post în SUA în 2020. 

Cum pot recunoaşte trolii?

Pe aşa-numitele reţele de socializare, nu tot ceea ce pare a fi panică şi haos corespunde cu realitatea "din teren", multe informaţii false având ca scop stârnirea de emoţii, în principal negative

image

Deoarece în spatele trolilor se ascund adesea persoane reale, conturile sunt mai greu de recunoscut ca fiind false, mai cu seamă dacă astfel de profiluri sunt menţinute ani de zile în contextul reţelelor de troli, astfel încât caracteristicile obişnuite, cum ar fi numele profilului, data creării contului, biografia şi numărul de urmăritori, nu sunt întotdeauna revelatoare pentru demascarea lor. Cu toate acestea, nu uitaţi să verificaţi caracteristicile tipice ale conturilor false deja enumerate mai sus.

În plus, analizaţi conţinutul postat public de persoana respectivă. Este posibil ca linkurile să ducă la site-uri de ştiri care produc ele însele ştiri false? De asemenea, examinaţi dacă în contul suspect apar şi postări personale în plus faţă de numeroasele redistribuiri. În cazul în care activitatea profilului se limitează exclusiv la difuzarea de conţinut străin, în special de ştiri false dovedite, acest lucru poate fi un indiciu că avem de-a face cu un trol de internet.

Verificaţi dacă aveţi prieteni în comun. Dacă da, întrebaţi-i cine este persoana în cauză.
Fiţi atenţi la cât timp petrece presupusul trol pe reţelele de socializare: ore întregi de discuţii în comentariile de pe anumite conturi media, răspândirea aceloraşi mesaje sub diferite postări, postarea şi partajarea la intervale foarte scurte de timp pot fi un indiciu că persoana respectivă îşi desfăşoară activităţile pe Facebook, Twitter, Instagram şi YouTube "cu normă întreagă". 

Una dintre cele mai importante întrebări pentru a recunoaşte un trol în reţelele de socializare este dacă acesta aduce o contribuţie semnificativă la discuţie din punct de vedere al conţinutului. Dacă răspunsul este negativ, iar contul îi manipulează pe ceilalţi şi evocă doar emoţii negative, abţineţi-vă de la discuţii suplimentare şi raportaţi profilul operatorului paginii pentru revizuire.

Tetyana Klug - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite