Explozie a cazurilor de COVID-19: „Meciul” abia acum începe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Mediafax
Imagine: Mediafax

România a depăşit, joi, pragul psihologic de 3.000 de infectări pe zi cu noul coronavirus, iar specialiştii avertizează că abia acum situaţia devine gravă, deoarece sistemul medical este în pragul unui blocaj. În acelaşi timp, Bucureştiul a ajuns la o incidenţă de 2,31 de cazuri COVID-19 la mia de locuitori, iar dacă ritmul de creştere se menţine, în scurt timp ar putea ajunge la rata de 3 la mie, de la care intră în scenariul roşu.

„Meciul“ abia acum începe. Până acum am fost într-o „încălzire“, accentuată, ce-i drept, şi mulţi dintre actorii care decid până la urmă deznodământul sunt epuizaţi, în loc să fie pregătiţi pentru ce urmează. Riscăm să ajungem în situaţia în care a fost Italia, la începutul pandemiei, mai exact, ca medicii să fie nevoiţi să aleagă cine trăieşte şi cine moare. Acesta este mesajul vicepreşedintelui Societăţii Române de Terapie Intensivă, prof.dr. Dorel Săndesc, care spune că abia acum începe o perioadă critică pentru sistemul de sănătate, referindu-se la numărul tot mai mare de infectări.

„România are cel mai slab-finanţat sistem de Sănătate din Europa şi, în plus, avem şi cel mai mic număr de medici raportat la numărul de cetăţeni”, avertizează expertul.

Semnalul de alarmă a venit joi, în ziua în care bilanţul Grupului de Comunicare Strategică a relevat un număr de 3.130 de noi infectări cu SARS-CoV-2 în doar 24 de ore, după ce numărul de cazuri COVID-19 a crescut constant de la începutul lunii octombrie, de la 1.591 la 2.958. 

În a treia săptămână de şcoală, perioada 28 septembrie-4 octombrie, numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 a avut o creştere cu 22% faţă de săptămâna anterioară în rândul elevilor, potrivit datelor oficiale analizate de Edupedu.ro. 

Numărul de cazuri de infectare la copii, în grupa de vârstă 0-19 ani, a ajuns la 2.787 de cazuri din 14 septembrie până pe 7 octombrie. Procentual, din cele 38.383 de cazuri înregistrate la nivel naţional în perioada 14 septembrie-7 octombrie 2020, cazurile din grupa de vârstă 0-19 ani reprezintă 7,26%.

ATI, în prag de colaps. Medicii vor alege pe cine salvează

În acelaşi timp, 44 de persoane infectate cu noul coronavirus au murit, de miercuri până joi, numărul total al deceselor în România ajungând la 5.247. Cel mai mare număr de morţi în 24 de ore a fost înregistrat marţi, când au decedat 82 de pacienţi într-o singură zi. 

Situaţia de la ATI este în continuare una gravă, acolo unde erau internaţi, joi, 607 pacienţi. De exemplu, Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi este ocupat până la limita maximă cu pacienţi COVID-19, iar în curând se va ajunge în situaţia ca medicii să fie obligaţi să aleagă pe cine tratează şi pe cine nu. „Terapia Intensivă nu mai face faţă. Dacă 5% din cazurile noi ajung în ATI, în două săptămâni, medicii vor trebui să aleagă pe cine tratează sau nu”, a atras atenţia dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Mesaj dur pentru scepticii COVID

Persoanele care nu cred că virusul există să nu mai vină la spital, este şi mesajul dur al medicul Cristian Oancea, directorul Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara.

„Este dreptul fiecăruia să facă ce vrea şi cum vrea cu viaţa lui. Noi aici suntem să ne luptăm pentru viaţa celor care vor să trăiască şi vom rămâne aici. Pentru ceilalţi, care nu cred sau iau în derâdere toate aceste măsuri – care, la rândul lor, gândiţi-vă că mai au alţi adepţi –, suntem neputincioşi în faţa lor. Dar, dacă se vor îmbolnăvi, să se trateze cu măsuri alternative, să nu încarce sistemul sanitar”, a declarat dr. Cristian Oancea.

Biserica a anulat pelerinajul de Sf. Parascheva

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor, preotul Constantin Sturzu, a anunţat că Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi organizată în perioada 8-15 octombrie, aşa cum era programat iniţial, ci se va desfăşura doar de hramul sfintei, în ziua de 14 octombrie, cu Sfânta Liturghie. Reacţia vine după ce în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a stabilit că participarea credincioşilor la sărbătorile religioase va fi permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.

Bucureştiul, la un pas să intre în scenariul roşu

Bucureştiul a ajuns la o incidenţă de 2,31 cazuri COVID-19 la mia de locuitori, iar dacă ritmul de creştere se menţine, în scurt timp ar putea ajunge la rata de 3 la mie, de la care intră în scenariul roşu. În comparaţie cu judeţele, Capitala are cea mai mare rată de infectare, dar există câteva localităţi cu o incidenţă mai mare.

În ultimele 14 zile (perioada 25 septembrie – 8 octombrie), în Bucureşti au fost confirmate 4.969 de infectări. Raportat la populaţia de 2.151.665 de locuitori, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, rata de incidenţă COVID-19 era joi de 2,31, cea mai mare din ţară. Capitala va ajunge la rata de incidenţă 3 dacă în 14 zile se înregistrează în total 6.455 de cazuri, adică o medie de 461 pe zi. Media mobilă pe 7 zile era joi de 406 cazuri, potrivit calculelor făcute de Graphs.ro.

Joi, în Bucureşti au fost raportate 549 de noi infectări, iar recordul zilnic a fost înregistrat luni – 562 de cazuri. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite