Expert în sănătate publică: Probabil sunt deja foarte multe tulpini mutante ale virusului în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virusul este predispus la mutaţii la transferul de la o persoană la alta Foto: Pixabay
Virusul este predispus la mutaţii la transferul de la o persoană la alta Foto: Pixabay

Expertul în sănătate publică Ioana Stăncel a declarat că este posibil ca şi în România să existe foarte multe tulpini mutante ale coronavirusului. Ea a explicat că acest lucru este din păcate greu de depistat deoarece secvenţierea genetică implică costuri ridicate şi nu avem nici centre specializate, nici personal de specialitate.

"Oricum sunt mai multe cazuri decât cele raportate, pentru că nu se face testare suficientă. Şi până acum au existat tulpini. Faptul că nu facem secvenţiere genetică la toate persoanele infectate nu înseamnă că nu avem tulpini noi” a declarat Ioana Stăncel la Digi 24.

Expertul a explicat de altfel şi că la nivel global au fost descoperite o serie de tulpini cu mult mai modificate faţă de varianta iniţială şi pentru a nu risca ca acestea să reuşească să se răspândească, vaccinarea trebuie să se facă cât mai repede.

„Virusul este predispus la mutaţii la transferul de la o persoană la alta, iar ăsta e motivul de îngrijorare privind sănătatea la nivel internaţional. Probabil avem deja foarte multe tulpini mutante în România. Există şi alte tulpini de acoperit la nivel global, problema e când ajung atât de mult modificate faţă de varianta iniţială pentru care s-a creat vaccinul, de aceea este foarte important ca vaccinarea să se facă repede, pe scară mare.

Sunt noi studii care arată că şi în Polonia a apărut o nouă tulpină la nurci, cu transmisibilitate la om, aşa că ne putem aştepta oricând să existe tulpini.

Mă aştept ca şi în România să existe alte tulpini decât cele cunoscute, dar pentru că nu dau modificări diferite ale formelor de manifestare, nici nu sunt secvenţiate genetic, pentru ca este un cost mai mare şi nu e o procedură de rutină.

Este o procedură care presupune un echipament tehnic de specialitate, personal de specialitate şi costuri ridicate. În România sunt doar câteva centre care pot face secvenţierea genetică, procedura nu este una de rutină, ci face parte din cercetare sau din metodele avansate de diagnostic", a mai declarat Ioana Stăncel.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite