Excepţionalismul românesc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suprarealismul cinic este elefantul din birourile principalilor demnitari ai statului român. România merge vesel spre alegerile parlamentare, cu toate că numărul zilnic al morţilor creşte constant. Pentru a nu strica atmosfera electoralistă sunt luate jumătăţi sau sferturi de măsură pentru protejarea sănătăţii publice.

În acest timp, statele occidentale au început să ia măsuri pentru a reduce din forţa celui de-al doilea val pandemic COVID 19 din emisfera nordică, în pragul iernii. Germania a impus noi restricţii. Franţa la fel, a luat măsuri mai severe, până cel puţin la 1 decembrie a.c. Alte state, din vecinătatea noastră, precum Ungaria sau Polonia, pregătesc populaţia pentru a impune restricţii, chiar dacă măsura închiderii circulaţiei între localităţi nu a fost luată, încă. Şi în România a fost evocată necesitatea „lockdown-ului”, însă tăcerea este arma supremă pentru sfidarea realităţii.

În pofida creşterii alarmante a numărului de persoane infectate cu COVID 19, în Franţa, Germania sau Ungaria, sistemul educaţional, până la nivel universitar rămâne deschis, iar studenţii învaţă în sistem online. Preşedintele Macron a spus-o explicit: „Copiii noştri nu pot fi privaţi de contactul cu sistemul şcolar. Creşele, şcolile, colegiile şi liceele vor rămâne deschise cu protocoale de sănătate consolidate.” În România, care este, nu-i aşa, mult mai pregătită decât Franţa sau Germania pentru învăţământul de la distanţă, iar copii noştri au computere mai numeroase şi mai performante decât cei din Occident, şcolile sunt primele închise!

Soarta copiilor din satele şi micile oraşe ale României nu interesează pe nimeni. Ei sunt sacrificabili şi, oricum, destinul lor este croit pentru a deveni forţă de muncă ieftină în Occident. Un număr infim de tineri din satele ţării mai ajung studenţi, deoarece încă din şcoala gimnazială sunt damnaţi să rămână la periferie: obţin note mici la examenul de capacitate şi nu reuşesc să intre la licee care să le ofere şanse de acces în universităţi decente. Ei sunt grosul victimelor indirecte ale pandemiei COVID 19, dar şi copiii din familiile nevoiaşe din marile oraşe, care nu-şi permit meditaţii la limba română, matematică şi limbile străine. Ţările civilizate alocă sume importante pentru programe remediale adresate tocmai copiilor defavorizaţi. În România, tăcere!

Preşedintele Macron, în pregătirea măsurilor restrictive aplicate pe întreg teritoriul Republicii Franceze, s-a consultat nu doar cu experţii medicali, ci şi-a făcut loc în program şi pentru întâlniri cu partidele de opoziţie, sindicate şi alţi actori relevanţi din societatea franceză. În România, sugestia de a fi organizate consultări, formulată iniţial de UDMR, nu a apărut în monitorizările de presă de la Palatul Cotroceni, prin urmare a fost ignorată. De ce ar fi fost importante consultări ale Preşedintelui Republicii cu partidele parlamentare, sindicate şi reprezentanţi ai cultelor religioase? Dintr-un motiv banal de simplu: pentru a se transmite societăţii mesajul că vin vremuri grele şi trebuie să fim solidari! Ştiţi de ce o parte semnificativă a populaţiei nu se conformează voluntar în adoptarea unui comportament preventiv faţă de infectarea cu COVID 19? Pentru că raţionamentul social tăcut este următorul: cât de serios este pericolul infectării dacă liderii acestei ţări se pregătesc de alegeri şi ne cheamă la vot? În seara zilei de 6 decembrie ar trebui numărate nu doar voturile din urne, ci şi pe cei care vor deveni victime inocente ale unor „interese superioare de partid şi de stat”. Cetăţene, dormi liniştit, Partidul lucrează pentru tine!    

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite