Evoluţia cazurilor de infectare cu noul coronavirus în România: „Situaţia infecţiilor este încă în faza de transmitere locală, nu e o situaţie epidemică”

Evoluţia cazurilor de infectare cu noul coronavirus în România: „Situaţia infecţiilor este încă în faza de transmitere locală, nu e o situaţie epidemică”

FOTO AFP

În perioada 26 februarie – 5 aprilie 2020 au fost confirmate 4.051 cazuri de infecţie cu coronavirus Covid 19, dintre care 181 decese, informează un comunicat al Institutului Naţional pentru Sănătate Publică (INSP). Potrivit studiului INSP, se observă o scădere a cazurilor „de import”, iar situaţia infecţiilor este în faza de transmitere locală şi încă nu există o situaţie epidemică extinsă.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Primul caz de infecţie confirmat a fost înregistrat în data de 26 februarie 2020, iar în următoarele două săptămâni s-a menţinut caracterul sporadic al bolii, fiind confirmate câte 1-2 cazuri zilnic. Din 10 martie numărul zilnic de cazuri confirmate urmează un trend ascendent, cu o medie de 55 de cazuri/zi în săptămâna 16-22 martie, 200 cazuri/zi în săptămâna 23-29 martie, ajungând la o medie de 300 cazuri/zi în ultima săptămână”, arată un comunicat al INSP.

INSP a prezentat graficul evoluţiei zilnice a cazurilor confirmate de infecţii cu coronavirus (COVID-19)

Incidenţa aparentă la 100.000 locuitori în ultimele 14 zile

(perioada 23 martie - 5 aprilie)

Rata incidenţei aparente la nivel naţional este de 18.24 cazuri la 100.000 de locuitori

Cea mai ridicată incidenţă aparentă se înregistrează în judeţul Suceava.

Distribuţia cazurilor pe grupe de vârstă şi sex

În totalul cazurilor raportate se observă o uşoară predominantă a genului feminin (56% din total cazuri, raport M/F este de 0.77).

Cazurile confirmate sunt concentrate la vârstele adulte, 78% din cazuri fiind înregistrate la persoane cu vârste cuprinse între 30-69 ani.

Au fost înregistrate 127 cazuri la grupa de vârstă peste 80 de ani.

Distribuţia pe vârste este comparabilă pe genuri (p=0,078, test Mann Whitney U).

Vârsta medie este de 47.6 ani, iar vârsta mediană de 47 ani, din nou, fără diferenţe semnificative pe genuri.

Decese

Până la data de 5 aprilie s-au înregistrat 181 de decese.

Vârsta medie a cazurilor decedate a fost de 66.6 ani (vârsta mediană 69 ani).

Vârsta medie a deceselor este semnificativ mai mare decât vârsta media a cazurilor. Cele mai multe dintre cazurile soldate cu deces aveau şi alte boli cronice asociate.

Cea mai tânără persoană decedată a avut 27 ani şi cea mai vârstnică 94 ani.

S-a evidenţiat o predominenţă a deceselor în rândul bărbaţilor. Astfel:

  • Din totalul celor decedaţi, 63.5% au fost bărbaţi, iar raportul M/F în rândul celor decedaţi a fost de 1.74.
  • Fatalitatea aparentă (procentul celor decedaţi în rîndul celor bolnavi) a fost semnificativ mai ridicata la bărbaţi.

Fatalitatea aparentă pe grupe de vârstă (procentul celor decedaţi în rîndul celor bolnavi) creşte exponenţial la grupele de vârstă înaintate, fără diferenţe după 70 de ani.

Clasificare cazuri

41.1% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în România sau cu contacţii acestora.

Din totalul de 4.051 de cazuri confirmate în această perioadă, 471 au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinătate, ponderea cazurilor de import pentru întreaga perioadă analizată fiind de 11.6%. Ponderea cazurilor de import este în scădere în fiecare săptămână.

Cea mai frecventă ţară de import a cazurilor rămâne Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Personal sanitar

16.3% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate în rândul personalului sanitar.

Indice de pozitivitate al probelor

În ultimele 14 zile, media probelor pozitive pentru SARS-COV-2 a fost de 13%.

Observaţii:

  • Ponderea cazurilor de import este în continuă scădere.
  • Ponderea cazurilor fără link epidemiologic identificat este crescută în judeţele în care s-au înregistrat mai multe cazuri în ultima săptămână (Suceava, Bucureşti, Timiş şi Neamţ)
  • Ponderea scăzută de probe pozitive arată că situaţia infecţiilor este în faza de transmitere locală şi încă nu există o situaţie epidemică extinsă.
  • Fatalitatea ridicată în cadrul persoanelor în vârstă de peste 70 de ani cu boli cronice asociate este comparabilă cu cea înregistrată în celelate ţări afectate. Decesele din aceste grupe de vârstă au fost înregistrate la persoane spitalizate, sau aflate în centre de îngrijire sau dializă, ceea ce impune suplimentarea măsurilor de prevenire a infecţiei în aceste instituţii.
  • Detectarea de cazuri în toate grupele de vârstă, asociate cu transmiterea locală, impun pentru următoarea perioadă menţinerea şi respectarea la nivel individual a măsurilor de distanţare socială pentru prevenirea răspândirii bolii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: