Eveniment editorial la Patriarhie

La Patriarhia Romana, Ziua Unirii a fost marcata printr-un important eveniment cultural. In holul Palatului Patriarhiei au fost lansate cele doua volume ale editiei princeps a versiunii in limba


La Patriarhia Romana, Ziua Unirii a fost marcata printr-un important eveniment cultural. In holul Palatului Patriarhiei au fost lansate cele doua volume ale editiei princeps a versiunii in limba romana a celei mai complexe antologii de texte isihastice - Filocalia. Au participat IPS Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, acad. Virgil Candea si Ministrul Secretar de Stat Ion Antonescu. Prezenta editie, traducere a calugarilor staretului Paisie de la Manastirea Neamtului si a monahilor carturari de la Schitul romanesc Prodromul de pe Muntele Athos, o urmareste indeaproape pe cea greceasca tiparita la Venetia in anul 1782. Cartea a fost pregatita pentru publicare intre anii 1911-1922, dar, din diverse motive, nu a fost tiparita niciodata pana acum. Remarcabil in cazul acestei editii este faptul ca textul ne este pus la dispozitie in forma sa originala, fara preschimbari, corecturi si actualizari, constituind astfel o marturie cu privire la limba romana bisericeasca a epocii. Importanta istorica a cartii a fost subliniata si de doamna Doina Uricariu, ingrijitoarea volumelor, considerand ca "aceasta carte, expresie a dorintei de a vorbi lui Dumnezeu in limba romana, ofera cercetatorilor limbii noastre o veriga fundamentala". Patriarhul Teoctist, remarcand ca lansarea "sarbatoreste vrednicia inaintasilor nostri", a atras atentia asupra "textului plin de poezie nascut din bogatia sufleteasca si din iubirea de frumos a calugarilor". La randul sau, acad. Virgil Candea, care semneaza si studiul introductiv, facand un istoric al Filocaliilor traduse in limba romana, in randul carora aceasta este prima realizata integral, a mentionat semnificatiile majore ale cartii care "pe de o parte, concentreaza eforturile carturaresti exceptionale ale scolii paisiene si pe de alta parte arata ca preocuparea filocalica nu a incetat niciodata la noi". Aceasta versiune a Filocaliei, aparuta la Editura Universalia cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor survine pe fondul unui interes tot mai dezvoltat al specialistilor pentru reconstituirea vechii limbi bisericesti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: