Eurostat: România a reciclat 1% din deşeurile municipale în 2012, fiind pe ultimul loc în UE

Eurostat: România a reciclat 1% din deşeurile municipale în 2012, fiind pe ultimul loc în UE

99% din deşeuri au fost duse la gropile de gunoi în loc să fie reciclate

România a reciclat, în 2012, doar 1 la sută din deşeurile municipale, fiind pe ultimul loc în UE, în timp ce 99 la sută dintre ele au ajuns la gropile de gunoi, potrivit celui mai recent studiu Eurostat pe acest subiect, se arată într-un comunicat al Coaliţiei pentru Mediu.

România reciclează 1% din deşeurile municipale, în condiţiile în care, până în 2020, trebuie să recicleze jumătate. În plus, nu au fost depuse raportări către UE privind deşeurile incinerate şi compostate. Rezulă că restul deşeurilor municipale - 99% - au fost depozitate în gropile de gunoi.

Bulgaria, care se afla la ultimele raportări (aferente anului 2009) într-­o situaţie similară României, a reuşit să reducă depozitarea deşeurilor în gropile de gunoi de la 99% la 73%. Totodată, în Bulgaria au fost compostate 3% din deşeurile municipale generate în 2012.

În UE, 42% din deşeurile municipale au fost reciclate sau transformate în compost în 2012.

Aproape 500 de kg de deşeuri produse de un cetăţean UE

Statele din UE au generat în medie 492 kg deşeuri municipale pe persoană în 2012, din care 34% au fost depozitate, 24% incinerate, 27% reciclate şi 15% compostate.

Mai mult de jumătate din deşeurile municipale au fost reciclate şi compostate în Germania (65%), Austria (62%) şi Belgia (57%).

Pe ultimele locuri din acest punct de vedere, dar la distanţă de România, sunt Malta (13%), Slovacia (13%), Letonia (16%), Croaţia (16%) şi Grecia (18%).

În Germania 0% din deşeurile municipale ajung să fie depozitate, în Belgia şi Suedia - 1%, în Olanda - 2%, în Austria şi Danemarca - 3%. În Suedia şi Danemarca sunt incinerate 52% din deşeurile municipale generate. 


Pe aceeaşi temă:

În weekend puteţi scăpa de deşeurile electrice şi electrocasnice

Companiile şi instituţiile de stat scapă de aparatura electrică veche

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: