Eurostat: Populaţia României îmbătrâneşte galopant pe fondul migraţiei şi a prăbuşirii natalităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii sunt o populaţie care are una dintre cele mai rapide rate de îmbătrânire din Europa şi trăiesc în cele mai mici şi mai prost dotate locuinţe. Toate acestea din cauza migraţiei şi a prăbuşirii natalităţii la noi în ţară, potrivit datelor Eurostat din studiul "People in the EU: who are we and how do we live?" (Populaţia Europei, cine suntem şi unde trăim), realizat în perioada 1994 - 2014.

Studiul publicat pe site-ul Eurostat arată că Romania a avut o creştere a vârstei mediane mai rapidă decât media UE, care a fost de 6 ani. Mai exact, vârsta medie a populaţiei din România a crescut cu 7 ani, de la 33,8 ani (33 de ani, 9 luni şi două săptămâni ) la 40,8 ani (40 de ani, 9 luni şi două săptămâni). În ciuda acestui lucru, încă avem o populaţie mai tânără decât media europeană. Mai exact, europenii au în medie vârsta de 42,2 ani, iar românii au în medie vârsta  de 40,8 ani.

Creşteri mai mari ale vârstei mediane au avut ţări precum Lituania (8,9 ani), Germania şi Portugalia (7,6 ), în timp ce Austria a avut aceeaşi creştere de 7 ani, la fel ca noi. În ceea ce priveşte vecinii noştri, în Bulgaria a crescut vârsta mediană cu 5,4 ani, iar în Ungaria a crescut cu 3,9 ani, vârsta medie a populaţiei din Bulgaria fiind de 43,2 ani şi a populaţiei ungureşti, de 41,3 ani.

Datele Eurostat mai arată că în ultimii 20 de ani, populaţia României a scăzut de la peste 21 de milioane de locuitori, la 19,9 milioane de locuitori, asta datorându-se migraţiei din cauza nivelului de trai şi a natalităţii din ce în ce mai scăzute. 

În ceea ce priveşte natalitatea, stăm mai prost decât media europeană. Mai exact, în România sunt 9 naşteri la mia de locuitori, sub media europeană de 10 naşteri la 1.000 de locuitori. Dacă lucrurile continuă aşa, până în 2080 vom ajunge la aproximativ 16 milioane de locuitori. 

Condiţiile de trai, o fereastră către Evul Mediu

Studiul european mai arată că nivelul şi condiţiile de trai de la noi sunt demne de Evul Mediu în multe cazuri. Practic, românii trăiesc în cele mai mici locuinţe din Uniunea Europeană, suprafaţa medie a unei locuinţe la oraş fiind de 40 de metri pătraţi, în condiţiile în care media europeană este de 90 mp în marile metropole şi de 100 mp în oraşele mai mici. De asemenea, 40% din locuinţe sunt ocupate de 3-5 persoane, iar în 5% din locuinţe stau şi câte 6 oameni sau mai mulţi. Doar în 22% din cazuri locuieşte o singură persoană în casă, în România, în timp ce media europeană este de aproape 32%. De asemenea, europenii au o tendinţă mai mare de a închiria locuinţe, 29,4% optând pentru asta, în timp ce doar 3,2% din locuinţele din România sunt închiriate. 

În ceea ce priveşte condiţiile în care locuiesc românii, acestea sunt absolut deplorabile. Datele Eurostat arată că 38,1% din casele românilor au WC-ul în curte. De altfel, Sud-Vestul Olteniei este regiunea cu cea mai mare pondere a locuinţelor cu toaletă în curte (55,4%) din Europa, conform datelor Eurostat de la nivelul anului 2011. Prin comparaţie, la vecinii noştri bulgari, 26,4% din locuinţe au toaletă în curte, iar media UE este de 2,7% locuinţe fără WC cu apă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite